Jau greitai gyventojai galbūt galės savo sąskaitas papildyti beveik 11 tūkst. eurų: ką reikės žinoti

Seimo nario Jono Varkalio pasiūlymą Vyriausybė palaiko – sutiktų leisti iš pensijų fondų išsiimti 10,8 tūkst. eurų. Tačiau gyventojai dar gali katučių neploti – ar siūlymas įsigalios, priklauso ne tik nuo Vyriausybės, Seimo, bet ir nuo Konstitucinio Teismo. Šio atstovai tikina – kada prieis prie šio klausimo, dar neaišku.

Eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žiema, Ąžuolynas, prisnigo, gamta, poilsis, orai, šalėna, pensininkai, slidu<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Žiema, Ąžuolynas, prisnigo, gamta, poilsis, orai, šalėna, pensininkai, slidu<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 6:03 PM

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo Vyriausybei leisti gyventojams prireikus pinigų iš antros pakopos pensijų fondų pasiimti iki 10,8 tūkst. eurų.

Visgi ministerijos parengtoje išvadoje nepritariama J.Varkalio registruotoms Pelno mokesčio įstatymo pataisoms, kuriomis siekta paskatinti darbdavius įsitraukti į pensijų kaupimą ir neapmokestinti jų sumokamos iki 3 proc. įmokos.

Anot ministerijos, tokie pakeitimai yra pertekliniai, nes pagal galiojantį mokesčių teisinį reguliavimą apmokestinamojo vieneto sumokėtos pensijų įmokos darbuotojo naudai gali būti priskiriamos leidžiamiems atskaitymams apskaičiuojant pelno mokestį.

Seimui siūloma toliau projekto nesvarstyti, kol Konstitucinis Teismas nepriėmė nutarimo dėl Pensijų kaupimo įstatymo.

Vis dėlto neaišku, kada Konstitucinis Teismas imsis šio klausimo.

„Kol kas nėra galimybės nurodyti tikslios datos. Pagal Konstitucinio Teismo įstatymą bylos paprastai nagrinėjamos eilės tvarka. Ši byla nėra toli sąraše, bet bus nagrinėjama, kai bus išnagrinėtos anksčiau gautos bylos. Tikėtina, kad tai gali būti artimiausiu metu“, – portalui lrytas.lt sakė Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo pirmininko patarėja viešiesiems ryšiams Giedrė Maksimaitytė

Primename, kad 2023 metų spalį Seimas po pateikimo nepritarė Prezidentūros inicijuojamiems pakeitimams pensijų kaupimo sistemoje. Šalies vadovas Gitanas Nausėda siūlė Pensijų kaupimo įstatyme numatyti pensijų kaupimo dalyviui teisę vieną kartą per visą dalyvavimo kaupime laiką gauti vienkartinę ne didesnę kaip 25 proc. sukaupto turto dydžio išmoką. Tačiau parlamentas po pateikimo pritarė liberalo J. Varkalio siūlymui suteikti galimybę tiek sulaukusiems, tiek nesulaukusiems pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviams gauti ne tik periodines išmokas, bet ir vieną kartą iš savo sukaupto turto išsiimti 10,8 tūkst. eurų.

Pateiktas projektas numato, kad tiek sulaukę, tiek nesulaukę pensinio amžiaus asmenys, tačiau sukaupę daugiau nei 10,8 tūkst. eurų, turi teisę gauti vienkartinę (arba periodinę) išmoką iki 10,8 tūkst. eurų.

Seimo opozicija yra pasikreipusi dėl esamos antrosios pakopos pensijų kaupimo tvarkos į KT. Teismas 2023 m. balandžio mėnesį priėmė nagrinėti Seimo narių grupės prašymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.