Gyvena tokio pat dydžio būstuose, o šildymo kainos skiriasi net septyniais kartais: paaiškino, nuo ko tai priklauso

Prasidėjus šaltajam sezonui, itin aktualus ir vėl tapo šildymo kainų klausimas. Nepaisant sostinėje, lyginant su pernai, kiek sumažėjusios šilumos kainos, vilniečiai skundžiasi jau sulaukę didesnių sąskaitų, o žiema dar tik įpusėjo. Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Omberg group“ ekspertų teigimu, tokio pat dydžio butuose gyvenančiųjų mokamos sumos gali skirtis net 7 kartus, bei paaiškino, nuo ko tai priklauso.

Prasidėjus šaltajam sezonui, itin aktualus ir vėl tapo šildymo kainų klausimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prasidėjus šaltajam sezonui, itin aktualus ir vėl tapo šildymo kainų klausimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-24 17:10, atnaujinta 2024-01-24 17:12

„Pirmieji aukščiausios, A++ energinės klasės daugiabučiai, pasižymintys išskirtinėmis šiluminėmis charakteristikomis bei itin efektyviomis vėdinimo sistemomis, šiuo metu yra statomi ar baigiami statyti. Toks standartas taikomas po 2021-ųjų metų pradėtiems statiniams. Lyginant šių ir sovietmečiu statytų D energinės klasės butų sąnaudas šildymui, sąskaitos gali skirtis net 7 kartus“, – sako bendrovės Pardavimų ir klientų patirčių vadovė Edita Gudauskienė.

Didžiausias atotrūkis tarp naujos ir senos statybos

A+ energinę klasę atitinka būstai, pradėti statyti 2018 m., A klasę – nuo 2016 m.

„Matome, kad didysis kainų šuolis prasideda nuo B energinės klasės ir sumos sparčiai auga, klasei žemėjant. Paprastai kalbant, tai reiškia, kad šilumą itin neefektyviai naudoja būstai, statyti anksčiau nei 2016 metais.

Dauguma sovietmečiu statytų pastatų yra priskiriami D ir E klasėms, dėl nekokybiškos ir aplinkai nedraugiškos statybos šiluma juose išleidžiama per sienas, stogus, langus, o sąskaitos už šildymą, lyginant su naujausiais daugiabučiais, gali skirtis net 7 kartus“, – sako E. Gudauskienė.

Iš viso – 9 klasės

Iš viso skaičiuojamos net 9 energinio naudingumo klasės – nuo A++ iki G, tačiau paskutines, žemiausias klases atitinkančių gyvenamųjų namų sostinėje jau nebeliko arba jie yra sparčiai renovuojami.

C energinio naudingumo klasė pradėta taikyti nuo 2006 m., tokiems namams nebuvo keliami šilumos sąnaudų reikalavimai, kitaip tariant, nebuvo reikalaujama efektyvumo. Nuo 2014 m. statomi namai turėjo atitikti B klasę ir būti šiltesni, tačiau reikalavimai šilumos efektyvumui reikšmingai neišaugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.