Prie lentynų – ne aklomis: svarbu patikrinti galiojimo laiką ir sudėtį

Kasdienių, greitai gendančių maisto produktų galiojimo laikas – įvairus. Sviestas gali būti tinkamas vartoti ir tris mėnesius, jeigu tik laikomas šaldytuve, pienas ar varškė dažniausiai – savaitę, šviežia mėsa – maždaug tiek pat. Duonos ir jos gaminių galiojimo laikas taip pat nėra ilgas.

Jeigu galiojimo laikas artėja link pabaigos, jie surūšiuojami ir parduodami su nuolaida tam, kad juos galėtų žmonės įsigyti už ypač patrauklią kainą ir greitai suvalgyti.<br>„Freepik“ nuotr.
Jeigu galiojimo laikas artėja link pabaigos, jie surūšiuojami ir parduodami su nuolaida tam, kad juos galėtų žmonės įsigyti už ypač patrauklią kainą ir greitai suvalgyti.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2024, 9:00 AM

Tad planuoti mitybą pravartu atsižvelgiant į produktų galiojimo laiką. Vienose etiketėse jis nurodomas ties įrašu „rekomenduojama suvartoti iki“, kituose – „tinka vartoti iki“. Ir pirmiausia suvartoti tuos įsigytus produktus, kurių galiojimo laikas išseks greičiausiai.

„Mūsų tikslas – parūpinti pirkėjams visko, ko reikia, o kartu apskaičiuoti ir užsakyti tokį prekių kiekį, kurio nebūtų nei per daug, nei per mažai. Ir mums, ir mūsų klientams svarbu, kad maisto produktai nepasentų, ir jų nereikėtų išmesti“, – patikino „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

Patikrina ne tik galiojimo laiką

„Pirkdamas tai, ko reikia kasdien – pieną, varškę ir kitus jo produktus, taip pat šviežią fasuotą mėsą ar vištieną, kulinarijos ar konditerijos gaminius esu įpratęs pirmiausia patikrinti datą, iki kurios juos patariama suvartoti.

Tai tapo įpročiu – paimu iš lentynos kelias tokias pat prekes ir peržiūriu datas. Ne visada iš karto viską pavyksta suvalgyti, tad nusipirkus šviežiausius gaminius nieko nenutinka, jei jie užsibūna šaldytuve. Stengiuosi neišmesti maisto, todėl pasistengiu, kad namie jo būtų saikingai“, – patirtimi pasidalino 32 metų Justas.

Pasak jo, jis daug sportuoja, tad daugiau perka baltymų turinčių produktų: varškės, graikiško jogurto, vištienos krūtinėlės ir kitų. Perka ir fermentinio sūrio, nes jame be baltymų gausos yra ir kalcio be kitų mikroelementų. Jis nevengia ir sviesto bei grietinės, nes žino, kad kai kurie vitaminai yra tirpūs tik gyvulinės kilmės riebaluose.

Anot Justo, skaityti etiketėse nurodytą sudėtį visada pravartu, nes jose nurodomas ir gaminių maistingumas, ir jų sudėtis – gamybai panaudotos žaliavos.

Etiketėse – svarbi informacija

Pasak „Iki“ atstovės V.Budrienės, maisto produktai lentynose yra stropiai prižiūrimi. Jeigu galiojimo laikas artėja link pabaigos, jie surūšiuojami ir parduodami su nuolaida tam, kad juos galėtų žmonės įsigyti už ypač patrauklią kainą ir greitai suvalgyti.

Tai – dviguba nauda: pirkėjai sutaupo pinigų maistui bei išvengiama maisto švaistymo.

„Pirkėjams rekomenduojame atkreipti dėmesį į produktų galiojimo datos specifiką. Įrašas „rekomenduojama suvartoti iki“ tam tikros datos yra patariamasis, neretai produktai ir toliau yra tinkami vartoti, ypač, jeigu pakuotės nebūna atidarytos, o laikymo sąlygos – nepasikeitė. Toks galiojimo laikas paprastai nurodomas ant bakalėjos gaminių.

Tuo tarpu įrašas „tinka iki“ labiau sietinas su realiu galiojimo laiku. Tai – tarsi orientyras, iki kada geriausia suvartoti produktus, nes vėliau jų kokybė pradeda kisti ir maistas gali tapti nebesaugus valgyti“, – skirtumus apibūdino V.Budrienė.

Maisto švaistymo riziką pastaruoju metu sumažino ir pasikeitę teisės aktai.

Pagal įsigaliojusią nuo sausio 1-osios tvarką, parduotuvėse galima prekiauti pasibaigusio galiojimo, bet dar tinkamais vartoti maisto produktais: kava, arbata, miltais, kruopomis, aliejumi, kitais bakalėjos gaminiais. Už tokio maisto saugą ir kokybę atsakingi yra pardavėjai.

„Dažniausiai tokių produktų kokybė nebūna suprastėjusi. Suteikdami jiems dideles nuolaidas sudarome galimybę pirkėjams pigiai įsigyti gerų produktų“, – sakė V.Budrienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.