KT sprendimui dėl pensijų kaupimo atsisakymo – kritika: „Kažkam svarbi priežastis nusipirkti televizorių“

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus sako, kad valstybės dalis pensijų fonduose turi arba grįžti į šalies biudžetą, arba likti kaupimo sistemoje. Anot jo, išskaičiuoti valstybės dalį yra „techniškai įmanoma“.

G.Šimkus sako, kad valstybės dalis pensijų fonduose turi arba grįžti į šalies biudžetą, arba likti kaupimo sistemoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Šimkus sako, kad valstybės dalis pensijų fonduose turi arba grįžti į šalies biudžetą, arba likti kaupimo sistemoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas

Mar 8, 2024, 12:20 PM, atnaujinta Mar 8, 2024, 12:27 PM

„Lietuvoje kaupimą senatvės pensijai rėmė valstybė. Jeigu kalbame apie lėšų išėmimą, mano vertinimu, valstybės parama (...) turi būti įvertinta, nes ji rėmė kaupimą senatvės pensijai. Jei tai tampa kaip kiti motyvai, klausimas, ar tada tikslingai būtų panaudotos valstybės lėšos“, – penktadienį žurnalistams teigė G. Šimkus.

„Žinau, kad gali būti diskusija, jog tai sunku ir neįmanoma išskaičiuoti, vis tik manau, kad tai yra įmanoma ir techniniai sprendimai, išmokėjimai turės būti parengti tų pačių kaupimo bendrovių. (...) Tai turėtų arba grįžti valstybei, arba likti kaupime, nes valstybė rėmė būtent kaupimą senatvės pensijai“, – pabrėžė jis.

G. Šimkus aiškino, kad Konstitucinio teismo (KT) sprendimas šiuo klausimu išaiškino viską iš esmės ir dabar yra svarbu apsibrėžti sąvokas bei nusistatyti, kokios gali būti svarbios priežastys išsiimant lėšas iš pensijų fondų.

„KT sprendimas išaiškino klausimą iš esmės. (...) Manau, kad reikia labai aiškiai apsibrėžti sąvokas ir diskusijose nesipainioti tarp kaupimo senatvės pensijai, kurį remia valstybė savo lėšomis ir investavimo savo rizika. Kartais, man atrodo, tai susipina galutiniame rezultate. Jeigu kalbame apie kaupimą senatvės pensijai, svarbus dalykas tas, kad kiek kaupsi tiek turėsi senatvės pensijai, jog turėtume materialinę paspirtį senatvėje“, – kalbėjo LB valdybos pirmininkas.

„KT įvardino, kad tai turėtų būti svarbios priežastys ir jos tokios turėtų būti. Tą svarbumą apibrėžti bus pakankamai didelis iššūkis. Jeigu žmogus serga kritine liga ir senatvės gali nesulaukti, tada akivaizdžiai svarbi priežastis“, – teigė jis.

LB valdybos pirmininko nuomone, kokios dar galėtų būti svarbios priežastys išsiimant lėšas, be kritinių ligų, yra diskusijų klausimas.

„Kažkam galbūt galėtų būti svarbi priežastis įsirengti pirmąjį būstą ir nusipirkti plazminį televizorių. Rasti balansą tarp šių svarbių priežasčių bus pakankamai sunku, nes tai yra politinės diskusijos ir dialogo procesas“, – sakė G. Šimkus.

„Mano akimis, kritinės ligos ir panašūs dalykai ir yra tos svarbios priežastys. Kur jų yra riba, manau, čia diskusijų klausimas“, – tikino jis.

Susirgus sunkia liga, artimojo mirties atveju socialdemokratai siūlo leisti pasiimti pensijų fonduose sukauptas lėšas

KT išaiškinus, kad įstatyme įtvirtinta tvarka, neleidžianti žmonėms pasiimti antros pakopos pensijų fonde sukauptų pinigų, prieštarauja Konstitucijai, socialdemokratai siūlo užtikrinti žmogaus teisę dėl svarbių priežasčių disponuoti jų sukauptomis lėšomis iš karto, nesukakus senatvės pensijos amžiui.

Įregistruotomis Pensijų kaupimo įstatymo pataisomis siūloma antros pakopos pensijos dalyviams suteikti galimybę gauti išmoką, jeigu jie patys ar jų šeimos nariai susirgtų sunkia liga, taip pat artimojo mirties atveju, nustačius neįgalumą ar netekus darbingumo, prireikus protezuoti dantis, taip pat ištikus stichinei nelaimei, netekus būsto, priklausančio nuosavybės teise, ir panašiais atvejais.

„Atėjo laikas ištaisyti akivaizdžią neteisybę. Siūlysime Seimo daugumai keisti požiūrį ir pagaliau leisti antros pakopos pensijų fondo dalyviams dalį ar visą sukauptą sumą gauti ir nesukakus senatvės pensijos amžiaus“, – sako įstatymo pataisas parengęs Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė socialdemokratė Orinta Leiputė akcentuoja pasiūlyme įvardytus sveikatos sutrikimo atvejus, kai žmogus galėtų pasinaudoti fonduose sukauptais pinigais.

„Tokios ligos kaip pirmo tipo cukrinis diabetas, miokardo infarktas, insultas, išsėtinė sklerozė, vėžys ir kitos gali pasibaigti asmens mirtimi ar neįgalumu, todėl turi būti užtikrinamas savalaikis ir tinkamas gydymas. Reabilitacija neįgalumo atveju, dantų protezavimas, pagaliau artimojo mirtis dažnai pareikalauja didelių finansinių resursų.

Antros pakopos pensijų fonde sukauptos lėšos galėtų palengvinti sunkiai pakeliamą finansinę naštą, jeigu žmogus galėtų pasinaudoti sukauptomis lėšomis dar nesukakęs senatvės pensijos amžiaus“, – pažymi O. Leiputė.

Socialdemokratai primena, kad jau anksčiau siūlė Seimui leisti gyventojams nutraukti dalyvavimą antros pakopos pensijų kaupimo fonduose ir, dar nesukakus pensinio amžiaus, pasiimti sukauptas lėšas vienkartine išmoka.

Siūloma, kad Pensijų kaupimo įstatymo pataisos įsigaliotų šių metų liepos 1 d.

ELTA jau skelbė, kad Konstitucinis teismas (KT) nusprendė, jog Pensijų kaupimo įstatyme numatoma ribota galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo fondų pažeidžia Konstituciją. Tuo metu, anot institucijos, skirtingų rūšių išmokos pagal sukaupto turto dydį nepažeidžia pagrindinio įstatymo.

KT pažymi, kad teisė į pensijų fonduose sukauptas lėšas siejasi su jo nuosavybės teisių apsauga, todėl esamas reguliavimas neturi pagrindo.

KT nurodė, kad pensijų fonde sukaupto turto dydžių ir nuo jų priklausančios pensijų išmokų dydžio nustatymo pagrįstumas ir tikslingumas nėra konstitucinės kontrolės dalykas, nes nėra pagrindo teigti, jog tokiu teisiniu reguliavimu akivaizdžiai paneigtos Konstitucijoje įtvirtintos, jos ginamos ir saugomos vertybės.

KT nagrinėti Pensijų kaupimo įstatymo atitikimą Konstitucijai pateikė 39 Seimo opozicijos nariai.

Jie abejojo įstatymo konstitucingumu, nes jame nėra numatyta jokia galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo pensijų fonduose. Taip pat jie kėlė klausimą ar pensijų fondo dalyvio galimybė iki 12 mėn. sustabdyti dalyvavimą pensijų kaupime, pakeisti pensijų kaupimo bendrovę ar pensijų kaupimo fondą, atitinka asmens teisę disponuoti savo nuosavybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.