Gegužę gyventojai sulauks mažesnių sąskaitų už elektrą: įvardijo, kokio skirtumo tikėtis

Gegužės mėnesį gyventojai sulauks mažesnių sąskaitų už balandį suvartotą elektros energiją. Anksčiau nei įprastai peržiūrėjus valstybės reguliuojamą dalį, kaina mažės apie 0,5 cento už kilovatvalandę. Vidutiniškai elektros energijos vartojančiam būstui kas mėnesį gaunama elektros sąskaita bus 1–1,5 euro mažesnė.

Anksčiau nei įprastai peržiūrėjus valstybės reguliuojamą dalį, kaina mažės apie 0,5 cento už kilovatvalandę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Anksčiau nei įprastai peržiūrėjus valstybės reguliuojamą dalį, kaina mažės apie 0,5 cento už kilovatvalandę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Elektrum Lietuva“

2024-05-06 11:00, atnaujinta 2024-05-06 11:01

„Valstybės reguliuojamos dalies dedamosios – tai bendros elektros sąskaitos dalis, kuri įprastai peržiūrima du kartus per metus. Šįkart mažėjo elektros skirstymo operatoriaus (ESO) dedamoji. Kitos dalys – valstybės interesus atitinkantis paslaugų tarifas ir papildomas skirstymo tarifas – lieka nepakitusios“, – sako „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Eksperto teigimu, mažesnių sąskaitų vartotojai sulauks jau artimiausiomis dienomis. Jas elektros tiekėjai dažniausiai pateikia iki 10 mėnesio dienos, kai iš ESO gauna gyventojų praėjusio mėnesio elektros suvartojimo duomenis.

Primena, kas sudaro galutinę elektros kainą

Kalbėdamas apie elektros kainos dedamąsias, M.Kavaliauskas primena, kad ją sudaro dvi dalys – nepriklausomam tiekėjui mokama kaina ir valstybės reguliuojama dalis. Kintant bent vienai iš dalių, keičiasi ir bendra mokėtina suma.

„Nepriklausomam tiekėjui mokama kaina už patiektą elektros energiją gali priklausyti nuo to, kokį planą pasirinkęs vartotojas – biržos ar fiksuotos kainos. Pasirinkę fiksuotos kainos planą, vartotojai yra atsparesni išorės veiksniams, kadangi kainos pokyčius lemia nebent valstybės dedamųjų peržiūra, kaip nutiko ir šį mėnesį. Tuo tarpu biržos planą pasirinkę gyventojai, siekiantys efektyviai valdyti išlaidas elektrai, turi sekti elektros kainų dinamiką ir, atsižvelgdami į ją, planuoti energijos vartojimą“, – sako „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas.

Pasak M.Kavaliausko, antrąją sąskaitos dalį – valstybės reguliuojamos dalies dedamąsias – daugiausia sudaro persiuntimo mokestis. Taip pat yra įtraukiamas skirstymo mokestis ir viešuosius interesus atitinkančių paslaugų dedamoji.

„Šie kainų dydžiai yra tvirtinami Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos ir sudaro apie 40 proc. bendros elektros sąskaitos. Nepriklausomai nuo pasirinkto elektros tiekėjo, valstybės reguliuojamos dedamosios yra vienodos visiems vartotojams ir dėl priimtos perskaičiavimo tvarkos dabar įprastai keičiasi du kartus per metus“, – sako M.Kavaliauskas.

Jis priduria, kad gaunamose elektros sąskaitose gyventojai taip pat gali rasti suteikiamas nuolaidas arba kitus taikomus mokesčius, pavyzdžiui, abonentinį, jei tiekėjas tokį yra įvedęs.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.