Karjera žemės ūkio sferoje: kokios savybės čia būtinos?

Anksčiau darbas žemės ūkyje buvo svarbi šeimos tradicija, pragyvenimo šaltinis ir jame dažniausiai dirbo tik tie asmenys, kurie ir patys ūkininkaudavo. Šiandien, žemės ūkio sektoriui sparčiai modernėjant, vis daugiau jaunų žmonių dirba ne vien pačiuose ūkiuose, bet ir juos aptarnaujančiose įmonėse, tokiose kaip žemės ūkio technikos pardavimų ar remonto. Dėl šios priežasties jauniesiems specialistams tampa itin svarbu išmanyti naujausias technologijas, lavinti vadybos įgūdžius ir nuolat sekti pokyčių pulsą – tuo pačiu griaunant esamus mitus.

 Pasak D. Valaičio, šiandienos žemės ūkio sektoriuje dirbantis asmuo turi būti universalus, iniciatyvus specialistas ir nuolat tobulinti praktines bei teorines žinias. <br> Bendrovės nuotr.
 Pasak D. Valaičio, šiandienos žemės ūkio sektoriuje dirbantis asmuo turi būti universalus, iniciatyvus specialistas ir nuolat tobulinti praktines bei teorines žinias. <br> Bendrovės nuotr.
  Personalo atrankos specialisto A. Franco teigimu, Lietuvoje yra daug ūkininkų, kurie nuolat efektyvina veiklos procesus, didina gamybos apimtis, domisi naujovėmis, dalyvauja tarptautinėse parodose ir visa tai pritaiko ne tik tradicinėje, bet ir ekologinėje žemdirbystėje. <br> Bendrovės nuotr.
  Personalo atrankos specialisto A. Franco teigimu, Lietuvoje yra daug ūkininkų, kurie nuolat efektyvina veiklos procesus, didina gamybos apimtis, domisi naujovėmis, dalyvauja tarptautinėse parodose ir visa tai pritaiko ne tik tradicinėje, bet ir ekologinėje žemdirbystėje. <br> Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 10:42 AM

Kodėl dar neišnyko mitai?

Personalo paieškos bendrovės „Alliance for Recruitment“ partnerio Andriaus Franco teigimu, Lietuvoje dar trūksta švietimo – per mažai kalbama apie žemės ūkį ir retai dalijamasi gerąja praktika. Dėl šios priežasties vis dar įsigalėję mitai, kad čia dirba tik kaimo vietovėse gyvenantys ar vyresnio amžiaus žmonės. „Švietimo trūkumas daro savo. Jeigu mažas vaikas nežino, iš kur atsiranda pienas, kaip jis galėtų savo ateitį ir svajones sieti su darbu žemės ūkio sektoriuje?“, – klausia A. Francas.

Šiame sektoriuje dirbantys specialistai taip pat patvirtina, kad viešame diskurse vis dar trūksta išsamios informacijos, kokia yra šiuolaikinių ūkininkų kasdienybė, kokių karjeros galimybių čia esama, todėl dažnai vadovaujamasi tik įsigalėjusiais mitais. Iš tiesų šiam sektoriui, kuris aptarnauja moderniai ūkininkaujančius žmones, reikalingi imlūs specialistai, kurie gali dirbti visose verslo grandinės dalyse: pardavimuose, finansuose, produkto vystyme, mašinų optimizavime, logistikoje, rinkodaroje ir pan. 

„Esu kilęs iš miesto, todėl žemės ūkis man buvo nepažįstama ir tolima sritis. Tik sėkmingo atsitiktinumo dėka, pabaigus studijas inžinerijos srityje, patekau į šį sektorių. Mano susidomėjimą paskatino darbo skelbimas ir vėliau, darbo pokalbio metu, paneigti visi išankstiniai įsitikinimai apie žemės ūkio sritį. Jeigu asmuo nėra nieko nė girdėjęs apie šiuolaikinį žemės ūkio sektorių, naujos patirtys jame gali teigiamai nustebinti“, – pasakoja iš karto po studijų prie didžiausios žemės ūkio technikos tiekėjos Lietuvoje, „DOJUS“ įmonių grupės, prisijungęs ir šiuo metu vienos iš įmonių direktoriumi dirbantis Nerijus Kukšas. 

Šiuolaikinis žemės ūkio specialistų paveikslas

Personalo atrankos specialisto A. Franco teigimu, Lietuvoje yra daug ūkininkų, kurie nuolat efektyvina veiklos procesus, didina gamybos apimtis, domisi naujovėmis, dalyvauja tarptautinėse parodose ir visa tai pritaiko ne tik tradicinėje, bet ir ekologinėje žemdirbystėje. „Anksčiau žemės ūkis buvo labiausiai siejamas su šeimos tradicijomis, kai vaikai ūkį perimdavo iš tėvų, jame dirbdavo ir toliau perduodavo ateities kartoms. Šiandien dalį šio sektoriaus sudaro didelius ūkius valdantys asmenys – sumanūs verslininkai, nuolat galvojantys, kaip iš to paties žemės sklypo gauti kuo didesnę pridėtinę vertę“, – įžvalgomis dalijasi A. Francas.

Šiuolaikinės žemės ūkio aptarnavimo sektoriuje veikiančios įmonės taip pat vadovaujasi vakarietiškais pavyzdžiais, iš kurių atkeliauja ir organizacijos valdymo principai. Nuolatiniai iššūkiai ir dinamiškos užduotys – taip atrodo kasdienė jų darbo diena.

„Žemės ūkio sektoriuje dirbantis specialistas turi išmanyti nemažai skirtingų sričių, kad galėtų aptarnauti moderniai ūkininkaujančius žmones. Nepakanka domėtis tik žemės ūkio tendencijomis ar agronominėmis naujovėmis – reikia sekti naujų technologijų, inovacijų išradimus, vystymą ir jas pritaikyti efektyvinant darbo procesus“, – patirtimi dalijasi Dangis Valaitis, šiuo metu „DOJUS įmonių grupėje užimantis produktų grupės vadovo pareigas ir koordinuojantis Lietuvos bei Latvijos pardavimus.

Pasak D. Valaičio, šiandienos žemės ūkio sektoriuje dirbantis asmuo turi būti universalus, iniciatyvus specialistas ir nuolat tobulinti praktines bei teorines žinias. Nuolatinis mokymasis – čia kritiškai būtinas, o pastangos nelieka nepastebėtos. Tai patvirtina ir paties D. Valaičio patirtis. Savo karjerą pradėjęs nuo mechaniko, vėliau dirbęs inžinieriumi, šiandien DOJUS įmonių grupėje jis užima grupės vadovo pareigas ir dirba su didžiausiais šalies ūkininkais. 

Reikalingiausi įgūdžiai

Kaip ir kitose srityse, taip ir žemės ūkio veikloje, specialistas pirmiausia turi labai gerai išmanyti savo sritį. Visgi pastebima, kad modernėjant žemės ūkio sferai, auga įvairiapusiškas kompetencijas turinčių specialistų poreikis. 

„Kylant pareigoms ir atsakomybėms, auga ir įmonių vadovų lūkesčiai: darbuotojams prireikia gerų bendravimo įgūdžių, strateginio mąstymo, naujųjų technologijų išmanymo, vadovavimo gebėjimų. Taip pat auga poreikis vis labiau automatizuoti procesus. Tai – šiuolaikinių žemės ūkio sektoriuje veikiančių įmonių ateitis – mechanišką rankų darbą pakeisti moderniomis technologijomis. Nors specialistų poreikis dėl šių pasikeitimų nemažės ir išliks didelis, tačiau fizinį darbą vis labiau keis intelektinis“, – įsitikinęs A. Francas. 

DOJUS įmonių grupės vienas iš vadovų D. Valaitis taip pat pabrėžia, kad kylant pareigoms privalo augti ir kompetencijos, kurias ugdyti padeda ne tik praktiniai įgūdžiai, bet ir reguliarūs mokymai. „Jeigu darbuotojas galvoja apie savo karjerą, jam itin svarbi galimybė nuolat tobulėti. Įmonėje, kurioje dirbu, kolegos gali rinktis išorinius arba vidinius mokymus, taip pat sritį, kurioje norėtų gilinti savo žinias. Vienos iš tokių – psichologija, vadyba ar technologijos. Įgytos žinios padeda efektyvinti komandinį darbą, stebėti ir vertinti rezultatus, motyvuoti savo komandą“, – tvirtina D. Valaitis.

Dar vienas žemės ūkio sektoriaus iššūkis yra kolegų iš skirtingų valstybių bendradarbiavimas. „Globali komanda reikalauja ir platesnio požiūrio, modernaus darbų organizavimo, kas visą sektorių stumteli į priekį. Daugiakultūrėje komandoje kolegos turi galimybę mokytis vieni iš kitų, pažinti skirtingų klientų poreikius. Tai atveria ne tik papildomus iššūkius, bet ir galimybes praktinės patirties (angl. know-how) ugdymui“,– apibendrina D. Valaitis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.