Pirmą kartą Lietuvoje rengiamas politinis žemės ūkio ministrų forumas „Kinija+16“

Lietuvos žemės ūkio ministerija (ŽŪM), siekdama sustiprinti žemės ūkio ir maisto produktų, prekybos ir investicijų politikos ryšius tarp Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių ir padidinti šalies matomumą tarptautiniu lygiu, per gegužės 24–26 d. Vilniuje vyksiančią tradicinę žemės ūkio ir maisto pramonės parodą „AgroBalt 2018“ organizuoja Kinijos ir 16 Vidurio bei Rytų Europos šalių žemės ūkio prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo forumą. Jame dalyvaus ir pirmą kartą Lietuvoje besilankančio Kinijos žemės ūkio ir kaimo reikalų ministro Han Changfu vadovaujama delegacija.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 22, 2018, 9:18 AM, atnaujinta May 22, 2018, 3:20 PM

Planai – Vilniaus deklaracijoje

Lietuvoje vyksiančio politinio forumo metu delegacijų vadovai skaitys pranešimus tema „Sumanus žemės ūkis – inovatyvūs sprendimai maisto saugai“. Aptarę aktualius žemės ūkio sektoriaus klausimus delegacijų vadovai pasirašys Vilniaus deklaraciją, kuria įsipareigos stiprinti tarpusavio bendradarbiavimą, siekti bendrų inovatyvių sprendimų žemės ūkio srityje ir, be abejo, skatinti prekybą. Šalys, dalyvaujančios šiame forume, pripažįsta, kad toks bendradarbiavimas yra abipusiškai naudingas ir stiprina žemės ūkio sektorių.

Deklaracijoje akcentuojama, kad bendradarbiavimas žemės ūkio srityje yra svarbi Kinijos iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ dalis. Projektas „Viena juosta, vienas kelias“, arba vadinamasis naujasis Kinijos Šilko kelias, turėtų sujungti Aziją ir Europą. „Juosta“ vadinamas prekybos maršrutas, kuris nusidrieks žeme nuo Kinijos šiaurės vakarų per Centrinę Aziją, Iraną, Iraką, Siriją ir Turkiją, tada kirs Bosforo sąsiaurį ir pasieks Vakarų Europą – Vokietiją, Nyderlandus ir Italiją. „Kelias“ – tai prekybos jūra maršrutas, prasidėsiantis Indijos vandenyno pakrantėje, aplenksiantis Afriką ir užsibaigsiantis Venecijoje.

Šiame Italijos mieste, žyminčiame senojo Šilko kelio pradžią, „juosta“ turėtų susitikti su „keliu“ (žemyninis ir jūrinis keliai). Įgyvendinant šį planą ketinama investuoti į infrastruktūros plėtrą, gerinti investicinį klimatą, spartinti pramonės pajėgumo plėtrą, remti Vidurio ir Rytų Europos šalių gaminių, ypač žemės ūkio produktų, importą siekiant subalansuoti prekybą.

Eksporto proveržis – Kinija

Balandžio mėnesį Kinijos importas, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, padidėjo daugiau kaip 21 proc., o eksportas – beveik 13 proc. Didžiulė ir sparčiais tempais auganti Kinijos rinka atveria puikias galimybes Lietuvos žemės ūkio ir maisto produkcijos, ypač pieno ir mėsos, gamintojams. Padėdama šalies gamintojams įsitvirtinti naujose rinkose ŽŪM yra atlikusi nemažą įdirbį. Skatinant eksportą į Kiniją reikšmingas prieš metus ŽŪM, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir Kinijos Generalinės kokybės priežiūros, inspekcijos ir karantino administracijos (AQSIQ) pasirašytas susitarimas dėl šaldytos jautienos eksporto į Kiniją reikalavimų. Siekdami užmegzti prekybinius ryšius Kinijos atstovai lankėsi pieno gamybos ūkiuose ir pieno perdirbimo įmonėse. Pieno produktų eksporto galimybes ministerijos vadovai aptarė susitikimuose su Kinijos pareigūnais. Vilčių naujam eksporto impulsui teikia ir per susitikimą „Kinija +16“ rengiamas verslo forumas, nes kartu su oficialia Kinijos delegacija į Lietuvą turėtų atvykti daugiau nei penkiasdešimt Kinijos verslininkų iš žemės ūkio, žuvininkystės, logistikos, platinimo sektorių, importuotojų ir maisto asociacijų atstovų.

Numatoma, kad Lietuvos verslininkai turės progą pabendrauti su Kinijos įmonių atstovais ir pristatyti savo produkciją, atsiras galimybė užmegzti naujų verslo kontaktų. Kadangi Kinijos verslas yra labai priklausomas nuo politikos, tikimasi, kad forumas „Kinija+16“ prisidės didinant lietuviškų produktų eksportą į šią šalį.

Bendradarbiavimui skatinti

2012 m. Kinijos iniciatyva įsteigtas forumas „Kinija+16“, kuriuo siekiama stiprinti ir plėsti bendradarbiavimą su 11 ES valstybių narių ir 5 Balkanų šalimis (Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Bulgarija, Kroatija, Čekija, Estija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Juodkalnija, Lenkija, Rumunija, Serbija, Slovakija, Slovėnija, Makedonija) žemės ūkio, investicijų, transporto, finansų, mokslo, švietimo, kultūros ir kt. srityse. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija aktyviai dalyvauja „Kinija+16“ susitikimuose tiek politiniu, tiek ekspertiniu lygmeniu ir mato juose didelį potencialą stiprinant ryšius žemės ūkio ir prekybos srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.