Parama bendradarbiavimui – nauja galimybė smulkiesiems

„Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui“ man skirta parama alternatyviems verslams plėtoti kaime“, – pasakoja kaimo turizmo verslą plėtojanti ūkininkė Inga Kilčiauskienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 12:41 PM, atnaujinta Jun 4, 2018, 12:47 PM

Išskirtinumas – partnerystė

Skirtingai nuo daugelio kitų priemonių, parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą (KPP) veiklos sritį „Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui“ teikiama pareiškėjui, turinčiam bent vieną partnerį, užsiimantį ta pačia veikla. „Paraišką paramai gauti pateikėme kartu su vyru Audriumi. Man parama buvo reikalinga baidarėms pirkti, o Audrius turi mašiną ir priekabą baidarėms vežioti. O tai reiškia, kad mes toliau galime plėtoti tą pačią veiklą ir dirbti kartu, – sako Inga. – Man tai jau nebe pirmas projektas. Pasinaudodama Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos parama įrengiau stovyklavietę prie Šventosios, miegamuosius. Tiek anksčiau, tiek ir dabar pati rengiau paraišką paramai gauti. Kai rengiau pirmąją paraišką, atrodė, kažkoks siaubas, didžiuliai reikalavimai, daugybė popierių, bet kai pradedi rengti, viskas pasirodo žymiai paprasčiau.  Be to, parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą suteikiama paprasčiau ir operatyviau. Ir pateikus paraišką, jei ko trūksta ar kas neaiškiai parašyta, paprašoma papildyti ar patikslinti“, – patirtimi dalijasi Inga Kilčiauskienė ir priduria, kad jie su vyru, kurdami verslą, nesigriebė didelių projektų, ėmėsi tokių, kuriems įgyvendinti nereikėtų pinigų skolintis.

Verslas atėjo pats

Pasak I. Kilčiauskienės, jiems įsikūrus tėvų sodyboje verslo idėją pasiūlė pramogų ieškantys poilsiautojai. „Neretai jie užsukę į mūsų sodybą teiraudavosi, ar mes nenuomojame baidarių ar bent gal žinome, kas netoli jas nuomoja. Tik pečiais trukteldavome: ne, nenuomojame ir nežinome, kas jas nuomoja. Paskui pagalvojome, jei yra poreikis, kodėl nepradėjus teikti šios paslaugos. Prieš vienuolika metų nusipirkome 10 baidarių. Jos ir buvo mūsų verslo pradžia.

Paskui poilsiautojai pradėjo klausinėti, kur jie galėtų palapinę pasistatyti. Kiti apgailestaudavo, kad nėra pavėsinės. Dar kiti pageidaudavo pasikaitinti pirtelėje, mūsų sodyboje pernakvoti. Taip ir kūrėme viską, atsižvelgdami į svečių siūlymus, – svetingai erdvią stovyklavietę ir sodybą aprodo Inga. – Net sodybos pavadinimą svečiai išrinko. Užsukę į kiemą klausdavo, ar čia žalioji stotelė. Taip ir prigijo sodybai „Žaliosios stotelės“ pavadinimas.“

Šiuo metu pagal KPP veiklos sritį „Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui“ įgyvendinamo projekto vertė – 11 tūkst. eurų. 60 proc. kompensuojama iš KPP lėšų. „Įgyvendindami projektą nusipirkome 15 baidarių su visa įranga, kompiuterį. Dabar turime 60 baidarių“, – projekto naudą pristato Inga, o galvojančius imtis bendros veiklos ragina ilgai nesvarstyti, nes parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui teikiama įvairioms veikloms.

Paskata smulkiesiems

Visą šią vasarą – nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. smulkieji ūkininkai, smulkieji miško valdytojai, labai mažos įmonės ir įmonės ir fiziniai asmenys galės teikti paraiškas paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonėje „Bendradarbiavimas“ numatytą veiklos sritį „Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui“. Jos įgyvendinimui iš viso skirta 7,5 mln. eurų, o šių 2018 metų paraiškų teikimui – 3,63 mln. eurų,

Keli susikooperavę ūkininkai, smulkieji miško valdytojai, labai mažos įmonės ar fiziniai asmenys gali gauti iki 90 tūkst. eurų paramos, kuri reikalinga jiems dirbti organizuojant bendrus darbo procesus, dalijantis įrenginiais ir ištekliais, vykdant bendrą ūkinę, komercinę ar aplinkosauginę veiklą kviečiami ne tik smulkieji ūkininkai, tačiau ir smulkūs miško valdytojai ar kaimuose veikiančios labai mažos įmonės ir fiziniai asmenys. Paramos paraišką pareiškėjas privalės teikti kartu su partneriais.

Pagrindiniai specialieji tinkamumo kriterijai pareiškėjams – smulkūs ūkiai, kurių ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, paraiškos teikimo momentu yra ne mažesnis kaip 4 tūkst. eurų ir ne didesnis kaip 15 tūkst. eurų. Smulkių miško valdytojų miško valda neturėtų būti didesnė kaip 20 ha, o labai mažoms įmonėms keliamas reikalavimas veikti ne trumpiau kaip dvejus metus.

Paramos intensyvumas projekto bendrosioms išlaidoms, einamosioms bendradarbiavimo, verslo plano parengimo išlaidoms yra 100 proc.

Projekto verslo plano įgyvendinimo išlaidoms taikomas 60 proc. paramos intensyvumas, o gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės sektoriuose bendradarbiaujantiems smulkiesiems ūkiams intensyvumas verslo plano įgyvendinimo išlaidoms didėja iki 70 proc.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt ir www.ismanuskaimas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.