Kiek kainuoja atnaujinti daugiabutį namą?

Praėjusi šalta žiema, siaubą keliančios sąskaitos už šildymą ir neįtikėtinas šaltis bute, neatitinkantis už šilumą išleistos pinigų sumos ir esamų komforto sąlygų, ne vieną daugiabučio namo gyventoją privertė pasvarstyti apie daugiabučio namo atnaujinimą. Tačiau pirmiausia daugeliui kyla klausimas – kiek kainuos atnaujinimo darbai ir iš kur gauti lėšų?

Gedminų gatvėje, Klaipėdoje, atnaujintas daugiabutis.
Gedminų gatvėje, Klaipėdoje, atnaujintas daugiabutis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2012, 2:50 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:58 PM

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa Lietuvoje pradėta dar 2006 metais ir nuo to laiko net keletą kartų buvo parengtos įstatymų, reglamentuojančių daugiabučių atnaujinimą, pataisos, peržiūrėtos ir atnaujintos programos taisyklės ir sąlygos. Ir nors nuolatos buvo ieškoma geriausių sąlygų gyventojams, programos pakeitimai įnešė nemažai dvejonių – ar tikrai greitu metu nesulauksime daugiau pokyčių. „Šiuo metu daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa stabilizavosi ir iki 2013 m. gyventojai gali atnaujinti daugiabučius geriausiomis sąlygomis“, teigia Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros (BUPA) direktorius Valentinas Petkūnas.

Iki 2013 m. valstybė finansuoja 30 proc. viso projekto įgyvendinimo išlaidų, jei pasiekiamas ne mažesnis nei 40 proc. energijos sutaupymas (jei energijos sutaupymas po atnaujinimo darbų siekia 20 proc., valstybė finansuoja 15 proc. viso atnaujinimo projekto vertės), be to, atnaujinimo projekto parengimas, statybos techninės priežiūros vykdymas ir projekto įgyvendinimo administravimas kompensuojamas 100 proc. Visi daugiabučių gyventojai gali pasinaudoti lengvatiniu kreditu su Vyriausybės nustatyto dydžio, tačiau ne didesnėmis nei 3 proc., fiksuotomis metinėmis palūkanomis.

BUPA direktorius V. Petkūnas taip pat primena, jog nepasiturintiems gyventojams (gaunantiems kompensacijas už karštą vandenį ir šildymą) daugiabučio namo atnaujinimas nieko nekainuoja – visos daugiabučio namo atnaujinimui paimto kredito išlaidos jiems yra padengiamos.

Atnaujinti daugiabutį namą apsimoka

Šiai dienai Lietuvoje jau atnaujinti 455 daugiabučiai, iš jų 5 – pagal naująją JESSICA programą, o dar keli šimtai daugiabučių pradeda atnaujinimo darbus ar rengia investicinį planą. Dėl vieno atnaujintų daugiabučių namų gyventojai sutaria – pradžia kartais gąsdina, tačiau modernizuoti daugiabučius tikrai verta.

Kalbant apie finansinius aspektus, specialistai paskaičiavo, kiek kainuoja gyventi senos statybos name ir kiek – atnaujintame daugiabutyje.

Situaciją puikiai parodo Šiaulių miesto pavyzdys – stebimos daugiabučio namo Šiauliuose mėnesinės išlaidos šilumai ir banko kaštams padengti vienam 3 kambarių (60m2) butui.

Senos statybos nerenovuoto daugiabučio namo stebimo buto savininkai 2012 m. vidutiniškai už šildymą mokėjo 404 lt/mėn., gyvenantys atnaujintame name – 195 lt/mėn.

Žinoma, renovuoto namo gyventojai papildomai moka palūkanas bankui už suteiktą kreditą atnaujinimo projekto įgyvendinimui, o šios išlaidos siekia 74 lt/mėn. Tad galima suskaičiuoti: seno nerenovuoto namo gyventojas šildymo sezono metu sumoka 2424 litus, renovuoto daugiabučio gyventojas – 2058 litus (1170 litų sumokama už šildymą ir 888 litus už kreditą su fiksuotomis 3 proc. palūkanomis bankui).

Aritmetika paprasta – atnaujinto namo ekonomija siekia 366 litus. per šildymo sezoną, neskaičiuojant išaugusios būsto vertės, gražesnės namo aplinkos ir komfortiškesnių gyvenimo sąlygų.

Dvejoti neverta

Vis dar svarstantiems ir dvejojantiems reikėtų atsakyti sau į paprastą klausimą: o kokia yra finansinė nauda gyventi bute, name ar važinėti automobiliu?

Jei prakiūra nuosavo namo stogas – kviečiame meistrus, jei sugenda automobilis – vykstame į autoservisą, tad kodėl nesiimame renovacijos, kai daugiabutis energiją, kuri turėtų būti panaudota šildymui, išleidžia tiesiog į kiemą?

Visi sutiks, jog gyvenimo kokybė – svarbiausia, o ją renkamės mes – gyventojai. Tad kodėl nepasirinkti renovacijos, kuri užtikrina geresnes gyvenimo sąlygas – gražesnį namą, sutvarkytą būstą ir išaugusią jo vertą, mažesnius būsto išlaikymo kaštus ir nesibaiminimą dėl ateityje galbūt padidėsiančių šildymo kainų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.