Susibūrę į grupes geriau jaučiasi ir kino, ir IT kūrimo verslas

Jau žiloje senovėje verslūs amatininkai suprato, kad norint pagaminti sudėtingesnį gaminį reikia daug skirtingų kompetencijų specialistų, o susibūrus drauge, tokius gaminius galima gaminti pigiau ir greičiau už konkurentus. Šiandien įmonės buriasi į grupes, o Lietuvos verslininkai mokosi vieni į kitus žvelgti kaip į potencialius partnerius, o ne tik kaip į konkurentus.

Daugiau nuotraukų (0)

lrytas.lt

Jun 29, 2012, 2:40 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:58 PM

Nors iš daugiau nei 50 Lietuvos verslo susivienijimų aktyviai veikia tik mažuma, esama ir tikrų sėkmės istorijų.

Susivienyti Lietuvoje skatina ir Europos Sąjungos fondų parama. Lietuvos verslo paramos agentūra yra gavusi 68 paraiškas ES struktūrinei paramai gauti grupių plėtrai ir vystymui pagal priemones „Inoklaster LT“ ir „Inoklaster LT+“.

„Nemažai įmonių dar tik domisi, kokią naudą jiems tai duotų, tarp jų ir Lietuvą jau seniai garsinantys lazerių kūrėjai ir gamintojai. Dalis grupių susibūrė natūraliai. Pavyzdžiui, Lietuvos kino studijoje buvo įsikūrusios įmonės, atliekančios tam tikras specifines funkcijas, kurios pavienės nelabai gali veikti. Be vietos likusios 11 bendrovių sukūrė susivienijimą, galintį aprūpinti filmo kūrėjus“, – pasakoja Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) susivienijimų plėtros koordinatorius Vaclovas Pranskūnas.

Esama ir daugiau įkvepiančių pavyzdžių. Vilniuje įsikūręs Užupio kūrybinis susivienijimas vienija visame pasaulyje populiarių simuliacinių žaidimų kūrėjus. Tuo tarpu bendrovės „Art21“ iniciatyva sukurtas Všį „SMART IT cluster“ kuria programinę įrangą žemės ūkio sektoriui. Apie 10 organizacijų ir 100 darbuotojų jungiantis susivienijimas rinkai jau pateikė 12 naujų produktų ir 8 paslaugas, o grupės apyvarta siekia 36 mln. litų per metus. „SMART IT cluster“ sukurtus produktus planuojama eksportuoti į Ukrainą, Baltarusiją, Lenkiją, Argentiną, kitas šalis. Kaip ir Užupio kūrybinis susivienijimas, „SMART IT cluster“ gavo ES struktūrinę paramą nuosekliai plėtrai.

Šių metų balandį MITA, Všį „Versli Lietuva“ ir Všį Lietuvos inovacijų centras (LIC) ėmėsi naujos iniciatyvos – projekto „Verslo ir mokslo partnerystės tarptautiškumo skatinimas“ (KlasterLT), kuriuo siekiama vystyti ankstesnių projektų metu susikūrusias grupes, skatinti naujų kūrimą bei pristatyti Lietuvoje kuriamas inovacijas tarptautiniu mastu. Ši iniciatyva finansuojama iš ES struktūrinės paramos - iš viso projektui skirta 3,7 mln. litų.

Pasauliniai pavyzdžiai rodo, kad susivienijimo įmonių pelnas yra gerokai didesnis nei dirbančių atskirai. Taip pat lengviau ir pigiau gauti specializuotą informaciją, išeiti į užsienio rinkas. Kiekvienas grupės narys randa vietą vertės kūrimo grandinėje ir taip specializuojasi, sumažina sąnaudas.  

www.ukmin.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.