Lietuvoje atliekas rūšiuoti dar nemadinga

Šį mitą išsklaidyti nelengva, tačiau verta pasistengti. Antram gyvenimui prikelti galima ir popierių, ir stiklą, ir plastiką. Rūšiuojant atliekas mažinama atmosferos tarša, saugoma gamta ir energijos ištekliai.

Net 39 procentai mūsų šalies gyventojų vis dar nerūšiuoja atliekų.<br>P. Lileikis
Net 39 procentai mūsų šalies gyventojų vis dar nerūšiuoja atliekų.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė

Jun 30, 2012, 10:17 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:24 PM

Lietuvoje susidaro apie 5 mln. tonų atliekų, iš jų apie 1,3 mln. tonų – komunalinės atliekos. Statistinis Lietuvos gyventojas „prigamina” apie 400 kilogramų komunalinių atliekų.

Aplinkos ministerijos užsakymu 2012-ųjų birželį atlikto tyrimo metu į klausimą „Ar rūšiuojate atliekas?” tik 15 proc. gyventojų atsakė, kad jie rūšiuoja visas perdirbti tinkamas atliekas, 27 proc. apklaustųjų teigė rūšiuojantys kai kurias atliekas. Bet visiškai nerūšiuojančių gyventojų dalis vis dar lieka didelė – 39 proc.

Kasmet Lietuvoje perdirbama apie 105 tūkst. tonų popieriaus ir kartono, apie 33 tūkst. tonų plastiko, 39 tūkst. tonų stiklo, 8 tūkst. tonų metalo atliekų.

Popieriaus ir kartono atliekos yra vertinga antrinė žaliava, kuri naudojama popieriaus ir kartono gaminiams taip keičiant pirminę žaliavą – iš medienos gaunamą celiuliozę.

Perdirbus toną laikraščių į orą nepatenka 2,5 tonos anglies dioksido ir išsaugoma 17 medžių, sutaupoma 2,74 kubinio metro sąvartyno ploto ir pagaminama energijos, kurios maždaug 6 mėnesius pakaktų apšildyti vieną namą.

Stiklo atliekos techniniu požiūriu gali būti perdirbamos 100 procentų. Iš perdirbto plastiko gaminami indai, baldai, buteliai, maišeliai, pakuotės.

Metalo laužas yra didžiausią ekonominę vertę turinti antrinė žaliava. Perdirbti tinka konservų dėžutės, gėrimų skardinės.

Perdirbus aliuminio skardines sutaupoma 95 proc. energijos, reikalingos skardinių gamybai.

Anot Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorės Vilmos Karosienės, gyventojų sąmoningumas ne slūgsta, o didėja, tačiau gamintojai atliekų prevencijai vis dar skiria per mažai dėmesio.

Pasak specialistės, gamintojai turėtų rūpintis kiek įmanoma mažesnio svorio pakuotėmis, tačiau dar retam tai rūpi.

„Atliekų rūšiavimas ir jų sutvarkymas, perdirbimas į antrines žaliavas sumažina gamtinių išteklių naudojimo poreikį.

Pavyzdžiui, sukompostavę visas biologiškai skaidžias atliekas gautume biodujas ar kompostą – spręstume energetines ir dirvožemio gerinimo problemas, tad gerokai sumažėtų šalintinų atliekų kiekis”, – aiškino V.Karosienė.

Lietuvoje antrinių žaliavų rūšiavimą ir paruošimą perdirbti vykdo apie 30 įmonių, kurių pajėgumai vertinami apie 150 tūkst. tonų per metus. Popieriaus ir kartono, plastiko, stiklo ir metalo atliekas perdirba apie 50 įmonių.

Per metus Lietuvoje susidaro 1,3 mln. tonų komunalinių atliekų, tik 15 proc. jų perdirbama, nes gyventojai vis dar vangiai rūšiuoja savo šiukšles. Tai lemia ir mitas, esą atliekos vis tiek pateks į sąvartynus.

(Užs. Nr. 12K621-2)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.