Triukšmadariai lopo šalies biudžetą

Jeigu kaimynas garsiai klausosi muzikos arba naktimis dunda jo skalbyklė, nederėtų smarkiai pykti. Viešosios tvarkos pažeidėjai ne tik gadina aplinkiniams nervus, bet ir prisideda prie šalies biudžeto.

Kai kurių triukšmadarių nesutramdo ir baudos – net sumokėję tūkstančius litų toliau trikdo kaimynų ramybę.<br>T. Bauras
Kai kurių triukšmadarių nesutramdo ir baudos – net sumokėję tūkstančius litų toliau trikdo kaimynų ramybę.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

Jul 1, 2012, 12:10 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:42 PM

Už viešosios tvarkos pažeidimus į valstybės biudžetą sumokamos baudos per metus skaičiuojamos dešimtimis milijonų litų.

Už triukšmą, girto pasirodymą viešojoje vietoje, Kelių eismo taisyklių (KET) ir įvairius kitus administracinius pažeidimus vien per šiuos metus gyventojai į šalies biudžetą jau yra sumokėję daugiau nei 19 milijonų litų.

Ramybė – nuo šeštos iki šeštos

Nors dažniausiai baudžiami Kelių eismo taisyklių pažeidėjai, nemažą sumą į valstybės biudžetą sumoka ir triukšmadariai.

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, taip pat priėmus Triukšmo valdymo įstatymą pasikeitė ir ramybės metas.

Pagal dabar galiojančius reikalavimus, namuose triukšmauti negalima nuo šeštos valandos vakaro iki šeštos ryto.

Išmatuoti triukšmo lygį ir įrodyti, kad jis viršija leidžiamus decibelus, reikia tik dienos metu. Naktį pareigūnai neprivalo to daryti – užtenka fakto ir kaimynų liudijimo, kad iš buto tikrai sklido triukšmas. Be to, dažniausiai ir patys triukšmadariai neneigia garsiai leidę muziką ar audringai šventę.

Pirmą kartą jiems skiriamas įspėjimas arba bauda iki 300 litų, o už pakartotinį prasižengimą bauda svyruoja nuo 300 iki vieno tūkstančio litų. Piktybiškiems ir nuolatiniams pažeidėjams dažniausiai būna skiriamos maksimalios baudos.

Moka tūkstančius litų

Daugiausia priekaištų dėl triukšmo kyla šalies daugiabučiuose. Nepatenkinti kaimynai dažniausiai skundžiasi dėl per garsiai vakarais ir naktimis skambančios muzikos.

Pasak Jonavos policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus prevencijos poskyrio pareigūno Justino Sabatausko, už pakartotinį triukšmo kėlimą skiriamos baudos ne taip retai pasiekia maksimalias ribas – tūkstantį litų.

Pareigūnai juokauja, kad kai kuriems daugiabučių gyventojams valstybė turėtų skirti premijas ar taikyti nuolaidas – pernelyg nesukdami galvos jie moka tūkstantines sumas ir toliau naktimis klausosi muzikos.

„Neseniai vienam jonaviškiui skyriau tūkstančio litų baudą. Ir jau ne pirmą kartą. Žmogus tvarkingai susimoka baudas ir toliau garsiai klausosi muzikos”, – pasakojo J.Sabatauskas.

Dar vienas jonaviškis į valstybės biudžetą jau yra sumokėjęs 10 tūkst. litų. Žmogus per pastaruosius metus baustas 10 kartų po 1000 litų, visos baudos – dėl triukšmo namuose.

Tiesa, kai jonaviškis valstybei sumokėjo dešimtą tūkstantį litų, šio daugiabučio kaimynų skundai pagaliau liovėsi plaukti. Greičiausiai garsiai klausytis muzikos vyrui pasirodė per brangu.

Neseniai Jonavoje nubaustas vyras, kuris užmigo su televizoriaus pulteliu pašonėje ir netyčia taip nuspaudė garso mygtuką, kad neapsikentę kaimynai iškvietė policiją.

Skundėsi dėl skalbyklės

Pasak Kauno miesto Žaliakalnio policijos komisariato Eigulių nuovados viršininko Dainiaus Trumpelio, bemaž penkerius metus vieni kaimynai skundė kitus dėl skalbyklės skleidžiamo triukšmo.

Žmonės piktinosi, kad jų kaimynė naktimis skalbia drabužius, o vibruojant skalbyklei jie neturi ramybės.

Būna, kad žmonės skundžiasi triukšmaujančiais vaikais, piktinasi tuo, kad kaimynė po namus vaikšto avėdama aukštakulnius batelius.

„Baudos už šiuos prasižengimus tikrai nemažos. Būna žmonių, kurie mėgsta triukšmauti, tačiau tokio dydžio baudų iškart sumokėti negali, tad jas moka dalimis, tarkime, dvejus metus”, – sakė D.Trumpelis.

Protokolus rašo šimtais

Pasak Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovo Kęstučio Kasciuškevičiaus, Kauno apskrityje dėl viešosios tvarkos trikdymo per pirmuosius tris šių metų mėnesius paskirta daugiau negu 86 tūkst. litų baudų. Iš viso surašyta beveik 800 protokolų.

Vilniaus mieste pareigūnai surašė per 1100 protokolų, tačiau kokia paskirta baudų suma, teisėsaugininkai sako nežinantys ir tokios informacijos nekaupiantys. Tačiau pagal baudų dydžio vidurkį ši suma turėtų viršyti 100 tūkst. litų.

Už viešosios rimties trikdymą per penkis šių metų mėnesius šalies policijos pareigūnai gyventojams jau surašė iš viso 6060 protokolų. Suma už šiuos pažeidimus gali siekti jau 1,5 milijono litų.

Gyventojai baudžiami ne tik už triukšmą daugiabučiuose, bet ir už girto pasirodymą viešojoje vietoje, trikdomą rimtį gatvėse ar viešajame transporte.

Baudas skaičiuoja milijonais

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, pernai pagal policijos surašytus protokolus gyventojai sumokėjo daugiau nei 36 milijonus litų baudų.

Iš jų daugiau nei 31 milijoną sudarė baudos už KET pažeidimus, beveik 5 milijonus – už kitus pažeidimus. Tarp jų – triukšmo kėlimas, naminės degtinės laikymas, viešosios tvarkos pažeidimai.

Papildomai 15,7 milijono litų gyventojai sumokėjo po to, kai policijos surašytus protokolus išnagrinėjo teismas ir baudas skyrė tokias bylas narpliojantys teisėjai.

Į valstybės aruodą – 36 mln. litų baudų

* Vien per praėjusius metus už administracinius teisės pažeidimus gyventojai į valstybės biudžetą sumokėjo tiek baudų, kiek sudaro daugiau nei ketvirtadalį nedidelio rajono biudžeto.

* Tarkime, Jonavos rajono savivaldybės šių metų biudžetas yra 124 mln. litų, o visoje šalyje pažeidėjai per praėjusius metus sumokėjo 36 mln. litų baudų.

* Itin daug gyventojų nusiskundimų dėl triukšmo sulaukia Vilniaus miesto trečiasis policijos komisariatas, kuriam priklauso rūpintis senamiesčio ir dalies Naujamiesčio teritorija.

* Vien per šiuos metus čia jau surašyta apie 100 protokolų dėl triukšmo. Nemažai žmonių yra tik įspėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.