Valstybės verslo milijonams koją pakišo bankrotas

Jei valstybės įmonės „Snoro“ bankroto metu nebūtų praradusios 181 mln. litų, tai jų pelnas būtų trigubai didesnis nei pernai. Įmonės aukštyn pakėlė atsigaunanti ekonomika, svarsto analitikai, o valdininkai tikina – prie gerų rezultatų prisidėjo ir geresnis valdymas.

Tris ketvirčius pelno surijo įmonių sprendimas laikyti savo pinigus bankrutavusiame banke „Snoras“.<br>M. Patašius.
Tris ketvirčius pelno surijo įmonių sprendimas laikyti savo pinigus bankrutavusiame banke „Snoras“.<br>M. Patašius.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Jul 3, 2012, 5:35 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:47 AM

Neskaičiuojant specialiųjų mokesčių, kurių privačios įmonės nemoka, valstybinės įmonės pernai uždirbo 246,6 mln. litų. Tris ketvirčius pelno surijo įmonių sprendimas laikyti savo pinigus bankrutavusiame banke „Snoras“.

Pernai įmonės uždirbo 71,2 mln. litų, užpernai 24,5 mln. litų. Į abu rezultatus specialieji mokesčiai neįskaičiuoti.

„Vertinant rezultatus nereikėtų užmiršti fakto, kad ekonomikos ciklas yra palankus visoms įmonėms, - sako „Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis. - Pernai Lietuva augo beveik greičiausiai Europos Sąjungoje. Visos įmonės, ne tik valstybinės, pernai gavo daugiau pelno. Tai atsigaunančios ekonomikos pasekmė“.

N. Mačiulis svarsto, jog vykdoma įmonių pertvarka rezultato kol kas beveik nedavė – geresnio rezultato dėl šių pertvarkų galima tikėtis tik po kelių metų.

„Esminiai pasikeitimai įmonėse trunka ilgai, valstybinėse įmonėse dar ilgiau. Net privačiame sektoriuje pokyčiams vienerių-dvejų metų neužtenka. Dėl skaidrinimo labiausiai pagerėjo „Klaipėdos naftos“ rezultatai, kitoms įmonėms dar reikia laiko“, - svarstė jis.

Ūkio viceministras Adomas Ąžuolas Audickas kalba priešingai – pasak jo, valstybių įmonių rezultatus augino ne tik atsigaunanti ekonomika, bet ir geresnis valdymas.

„Ekonomikos atsigavimas yra svarbu, bet įmonės taip pat efektyvino savo veiklą – ne tik pajamas didino, ir sąnaudas mažino. Tad rezultatai gerėjo dėl dvejų priežasčių“, - teigė jis.

„Pernai labai sėkmingi metai buvo „Lietuvos geležinkeliams“, taip pat miško urėdijoms sekėsi geriau – augo tiek kirtimų apimtys, tiek medienos kainos. Augo ir Klaipėdos uostas. Išvis, pagerėjo visų įmonių rezultatai, išskyrus energetikos sektorių, kuris dėl turto vertinimo ypatybių generuoja „buhalterinius“ nuostolius“, - sako A. A. Audickas.

Šiais metais valstybė tikisi iš valstybės įmonių surinkti per 500 mln. litų dividendų bei pelno įmokų, nurodo premjeras Andrius Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.