Šlykščiausios profesijos: nuo spermos testuotojo iki dvėselienos eksperto

Kad ir kokį svajonių darbą bedirbtumėte, nors kartą gyvenime yra tekę susidurti ir su šiek tiek purvinu reikalu. O jei svajonių darbas mokslinis – žodis „purvinas“ neretai gali reikšti, kad rankas teks panardinti į šį bei tą dvokiančio ir šilto. Žurnalas „Popular Science“ paskelbė purviniausių mokslinių darbų sąrašą, kuriuos vykdantys darbuotojai rizikuoja savo sveikata bei gyvybe, nes dėl praktinių žinių ryžtasi lįsti ten, kur dar nė vienas žmogus nėra buvęs.

Dvėselienoje užveisiama įvairiausių kirmėlių ir parazitų.<br>AOP
Dvėselienoje užveisiama įvairiausių kirmėlių ir parazitų.<br>AOP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 6, 2012, 11:36 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 9:39 AM

Pasišventusiems mokslininkams savo rankomis tenka sijoti dvokiantį purvą ir gelbėti naftos produktais užterštas pakrantes ar rūšiuoti išmatų likučius, rastus klozeto dugne. Ir nepaisant to, kad dirbant tokį darbą tenka susidurti su pavojingomis atliekomis, parazitais, ligų sukėlėjais ir kitomis bjaurybėmis, žmonės tai dirba dėl visų mūsų gerovės šiame pasaulyje.

Mėšlo kokybės inspektorius

Šios profesijos atstovas atlieka tyrimus ūkiuose, kuriuose surenkamos galvijų išmatos. Tam, kad išmatos taptų naudinga trąša, mėšlo kokybės inspektorius turi surinkti kiekvieno galvijo ekskrementų pavyzdžius. Jo darbo tikslas – dirbamų laukų apsauga nuo pavojingų sveikatai parazitų ir kenkėjų, esančių mėšle.

Orangutangų šlapimo surinkėjas

Mokslininko pareiga – surinkti beždžionės šlapimo pavyzdžius į plastikines talpyklas. Vėliau šlapimo ekspertų grupė analizuoja orangutangų reprodukcijos galimybes. Tačiau surinkėjo nelaimei, šlapimo mėginiai ne visuomet tinkami tyrimams – jei į šlapimą nepatenka spermatozoidų, tenka laukti, kol orangutangą vėl prispaus gamtos reikalai.

Mirtinomis ligomis užterštų zonų tyrėjas

Šios srities specialistai pasiryžta eiti ten, kur nė velnias kojos kišti nenorėtų. Mirtį sėjančio viruso paieškos ir tyrimai atliekami zonose, kuriose ore sklando patogenai – virusai, bakterijos, grybeliai ir kiti, nepagydomas ligas sukeliantys parazitai. Savo gyvybe rizikuojančių mokslininkų darbas padeda ieškoti tokių ligų, kaip juodligė, gydymo metodų.

Ekstremofilinių iškasenų ieškotojas

Ekstremofilai – organizmai, dažniausiai vienaląsčiai, kurie gyvena ekstremaliomis aplinkos sąlygomis, kokios būtų netinkamos daugumai sausumos organizmų gyvenimui. Šių mikrobų paieška verčia kasti ypač pavojingas žemės vietas, kuriose yra nuodingo arseno. Tokio darbo tikslas – rasti mikrobus, kurie gali patekti į geriamąjį vandenį, ir surasti būdą, kaip juos sunaikinti.

Dizenterijos užkrato tyrėjas

Šios profesijos atstovas analizuoja mėginius, paimtus iš sergančių ligonių naktinio puodo. Viduriuojančių žmonių išmatose ieškoma dizenteriją sukėlusių bakterijų. Šių mokslininkų tyrimai ir išvados leidžia paskirti tinkamą gydymą, kuris palengvina nepakeliamus pilvo skausmus.

Spermos testuotojas

Spermos banke pateikta donoro sperma turi būti kruopščiai išanalizuota, nustatyta jos kokybė. Per mikroskopą stebimas spermatozoidų skaičius, judėjimo greitis ir atskiriamumas. Į donoro spermą įdedama konservantų ir šis mėginys užšaldomas. Šio darbo nuopelnai pasiteisina per dirbtinį apvaisinimą.

Vulkanologas

Šios srities specialistams tenka itin rizikingas darbas: apsiginklavus specialia įranga kopti į veikiančius ugnikalnius, stebėti magmos išsiveržimus, imti lavos mėginius ir nustatyti kito išsiveržimo datą. Tokiose ekspedicijose milžinišką pavojų kelia magmos spjūviai, krentančios uolienos, nuodingos dujos, beprotiškas karštis ir aukštis. Tačiau šio žmogaus darbas pasitarnauja tuomet, kai tūkstančiai žmonių laiku evakuojami iš miestų, kurie pastatyti pavojingose zonose.

Dvėselienos irimo ekspertas

Šis žmogus eksperimentuoja su įvairių gyvūnų kūnais ir tiria, kaip įvairūs išoriniai veiksniai veikia natūralų audinio irimo procesus. Šio proceso metodai apima itin platų spektrą: nuo nudvėsusio gyvūno nardinimo į verdantį vandenį ar chemines medžiagas iki lervų ar vabalų užveisimo yrančiuose kietuosiuose bei minkštuosiuose audiniuose.

Fistulės įdiegėjas

Fistulė – patologinis arba dirbtinis kanalas, jungiantis organo ertmę su kūno paviršiumi. Ši technologija naudojama galvijų virškinimo sistemos tyrimams ir maisto medžiagų pasisavinimo ekspertizei. Tokia procedūra leidžia išsaugoti sveiką galvijų virškinimo sistemą.

Lavongėlių augintojas

Šios gėlės augdamos skleidžia ypač stiprų dvėselienos kvapą, tačiau šis aromatas traukia pavojingus Sumatros maitvabalius, muses ir kitus vabzdžius taip, kaip įprastos gėlės traukia bites. Lavongėlių plantacijose dirbantys žmonės yra priversti uostyti aitrų ir nepakeliamą dvoką, tačiau milžiniškas ir reto grožio žiedas, kuris žydi vos kelias valandas, atperka blogą kvapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.