Italų šeima parmezaną ėmė gaminti Čekijoje

Italiją gegužės mėnesį sukrėtė du žemės drebėjimai, o viso pasaulio gurmanus sukrėtė po to išplatinti vaizdai iš gamyklų, kaip iškritę iš lentynų ir sudužę voliojasi ant grindų milžiniški jų dievinami parmezano sūriai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2012, 6:02 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 8:25 AM

Kaip praneša „Reuters“, Italijos sūrių gamintojų patirti nuostoliai vis dar skaičiuojami, bet neatrodo, kad rinkoje pasijus sūrių trūkumas. Tačiau jeigu iškils poreikis ieškoti alternatyvių itališko parmezano šaltinių, kieto grūdėto sūrio mylėtojams pasiruošusi padėti Čekija.

Čekijoje gyvena italų šeima, jau septynias kartas, apie 200 metų gaminanti parmezano tipo arba grana stiliaus sūrius, naudodami tradicinius metodus ir darydami juos rankomis.

Brazzale šeima pradėjo žvalgytis į buvusį Varšuvos pakto regioną po 1989 m. komunizmo žlugimo ir tai, ko norėjo, atrado Čekijoje – dideles ganyklas galvijams ir neblogą kompetenciją.

Italai 2000 m. atidarė nedidelę pieninę Litovele, esančiame tradiciškai gyvulininkyste užsiimančiame Moravijos regione. Dabar šioje pieninėje dirba daugiau kaip pusė Brazzale įmonės darbuotojų, kurių iš viso yra apie 350.

„Kai pamatėme tą zoną, iš karto pasakėme, kad čia tas regionas. Ten daug žemės, ūkiai dideli, gerai valdomi“, - sakė šeimyninės firmos vadovas Roberto Brazzale.

„Galvijų veislė labai tinkama mūsų sūriui, sakyčiau, netgi geresnė, negu Italijoje“, - kalbėjo jis.

Litovelo gamykla per dieną apdirba apie 0,5 mln. litrų pieno – apie 8 proc. viso Čekijos Respublikoje primelžiamo pieno.

Italijoje „Brazzale“ yra didžiausias sviesto gamintojas, taip pat vienas didžiausių „Grana Padano“ parmezano sūrio gamintojų.

Čekiškas analogiškas gaminys pavadintas „Gran Moravia“. Jis gaminamas naudojant beveik identišką technologiją, suformuojamas į 36 kg svorio skritulius ir brandinamas 9-24 mėnesius.

Tokio sūrio gamybai reikalinga griežta tiekiamo pieno kontrolė, apimanti netgi tinkamo pašaro galvijams parinkimą, kad būtų išgautas kietajam sūriui reikalingas pieno skonis. Taip pat reikia atidžiai prižiūrėti sūrio gamybos ir brandinimo procesus.

Čekija, turinti komunistinę kolektyvinio ūkininkavimo patirtį, turi didelius, atitinkančius europietiškus standartus ūkius, ir tai palengvina pieno tiekimą bei priežiūrą.

Pasak R. Brazzale, jo firma 70 proc. Čekijoje pagamintų sūrių eksportuoja į Italiją, o likusią dalį – į 54 kitas pasaulio šalis. Tik 5 proc. parduodami Čekijos Respublikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.