Svajonių namai: tobula vonia – mėlyna, juoda ar balta?

Pasvarstykite, kokias emocijas norite patirti vonioje – ar rytais joje norėsite pabusti, o vakarais – pailsėti po sunkios darbo dienos? Juk vonios kambarys privalo pasižymėti ne tik kruopščiai prižiūrima tvarka ir švara, bet ir būti jaukia vieta atsipalaidavimui.

Mėlyna ir balta - tradiciškiausias vonios interjero spalvų derinys.<br>123RF.
Mėlyna ir balta - tradiciškiausias vonios interjero spalvų derinys.<br>123RF.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2012, 6:31 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 7:31 AM

Būtinas kiekvieno buto elementu vonios kambarys tapo palyginus ne taip ir seniai – vos prieš vieną amžių. Tačiau ar galėtume dabar įsivaizduoti namus be šios erdvės? Vargu. Šiame kambaryje mes pradedame ir baigiame dieną, todėl jis turi būti ne tik jaukus, patogus, bet ir funkcionalus.

Švaros spalvos

Pirmiausia, prieš pradedami įrenginėti vonios kambarį, turite nuspręsti, kokios spalvos apsuptyje norite maudytis. Tamsių ir šviesių spalvų derinimas padeda išvengti ryškaus kontrasto. Kaip to pasiekti? Yra juoda, balta, ir pilka interjero spalvos. Pastaroji spalva ir sušvelnina kontrastą tarp baltos ir juodos. Ir juodą, ir baltą spalvas reikia derinti ir apačioje, ir viršuje, o pilka turi įsikomponuoti tarp jų.

Daugelis žmonių vonią nori paversti švaros oaze. Balta spalva vonios interjere atrodo švariai, šviesiai, paprastai. Balta vonia dvelkia klasika. Jei baltas interjeras jums atrodo nuobodus, jį galite pagyvinti spalvotais aksesuarais (rankšluosčiais, kilimėliais).

Taip pat dizaineriai pataria nevengti pastelinių spalvų. Mėlyna, rožinė ar smėlinė yra tradicinės vonios kambario spalvos. Šiuo atveju ir visas interjeras paklus niekada neišblėstančios klasikos taisyklėms. Paauksuoti akcentai, švelnios linijos, grakščios detalės – visa tai sukurs iš tiesų jaukią, šiek tiek žaismingą atmosferą. Jeigu klasika jums nėra prie širdies ar atrodo banaliai, vonios kambarį galite įsirengti moderniai.

Eksperimentavimas su spalvomis – visai smagus užsiėmimas, bet vonia tam nėra pati tinkamiausia vieta. Ryškios spalvos kartais gali sukelti nepageidaujamų pojūčių, skatinti sumaištį. Pavyzdžiui, tamsiai raudona ar oranžine spalva nudažytoje vonioje vakarais galite jaustis prislėgti, pavargę.

Tokiu atveju ryškias spalvos reikėtų derinti su subtilesniais, lengvesniais atspalviais. Jų kontrastai nuramins ryškią nuotaiką.

Pasistenkite neperkrauti vonios spalvomis, nes jų gausa sukuria netvarkos įspūdį ir dar labiau sumažina ir taip dažniausiai nedidelę patalpą.

Grindų dangai mažuose vonios kambariuose patariama rinktis šviesias spalvas - tada patalpa atrodys erdvesnė, atviresnė, neužkrauta. Populiariausios grindų spalvos yra gelsvai ruda, šviesiai žalia ar šviesiai mėlyna.

Vonia ar dušas?

Vonioje svarbiausia pati vonia. Kai erdvė yra maža, geriau atsisakyti vonios ir įsirengti nedidelę dušo kabiną. Be to jei patalpa atrodo gan maža, galima jos erdvę padidinti apgalvotai parinkta kriauklės forma ir vieta. Jei patalpa yra gan didelė, galima sau leisti vietoje patalpoje turėti ir dušo kabiną ir vonią. 

Atskirkite dvi naudingas procedūras: tingų poilsį vonioje vakarais ir greitą nusiprausimą duše rytais.

Šiandieninės buitinių prekių parduotuvės gali pasiūlyti beveik viską, ko tik galėtų trokšti žmogaus fantazija: kampinė vonia, vonia per visą patalpos ilgį, vonia su hidromasažu ir panašiai. Spalva jus privers galvoti – galėsite rinktis nuo avangardinės ir iššaukiančios juodos iki klasikinės baltos.

Stilių paletė

Jei norite savo vonios kambariui suteikti prabangos pojūtį, rinkitės Viktorijos laikų stiliaus detales. Tokio interjero vinis - vonia su elegantiškomis, raštais išraižytomis kojomis. Užbaikite įvaizdį naudodami tam laikotarpiui būdingas detales – plikas grindines lentas, lubų rozetes, originalų židinį, natūralias, dekoratyvines plytas.

Sodri juoda spalva vis dažniau pasirenkama kaip pagrindinis vonios kambario interjero akcentas. Jei nusprendėte kurti juodos spalvos vonios interjerą, būkite budrūs. Efektyviausio rezultato pasieksite šią spalvą maišydami su šviesesniais elementais. Pavyzdžiui, galite rinktis juodą kriauklę ir baltą klozetą, o jei grindys yra išklotos juodomis plytelėmis, sienas rinkitės blyškios pilkos spalvos.

Pasinaudokite tuo, kad natūralus medis grįžo į madą ir įneškite į savo vonios kambarį šilumos bei jaukumo. Tam rinkitės iš natūralios medienos pagamintas spinteles ir lentynas, idealiausias variantas, jei taip pat matysis ryškūs medžio raštai.

Auganti Rytų įtaka interjere reiškia, kad tamsios, sodrios medinės grindys ir medžio detalės yra vėl populiarios. Suteikite vonios kambariui jaukumo ir originalumo, interjere panaudodami kopėčias, kurios gali tapti puikia džiovykla rankšluosčiams.

Lakoniškame interjere, su klasikiniais elementais dekoruotomis sienomis, derės šiuolaikiški, grynų, taisyklingų formų santechnikos prietaisai.

Mažiau baldų

Renkantis vonios baldus, visų pirma išsirinkite savo vonios kambario spalvą. Pagal išrinktą spalvą galėsite rinktis ir vonios baldus – išnaudoti vonios kambario erdvę galite su gražaus ornamento plytelėmis ir įvairiomis spintelėmis bei lentynėlėmis.

Yra gausybė vonios baldų komplektų, kuriuos sudaro ne tik įvairios lentynos, bet ir moduliniai baldai, įvairios spintelės. Vonios baldai gali būti iš įvairių medžiagų: lengvo medžio, plastiko, marmūro ir įvairių plytelių.

Dizaineriai mano, jog vonioje turėtų būti daugiau nei vienas šviestuvas – tai prideda vonios kambariui jaukumo ir taip atsispindi visas kambario grožis. Rinkdamiesi vonios baldus, taikykitės į šviesesnes spalvas, kadangi šviesa užtikrina jaukią vonios aplinką. Vonios baldai – tai ne tik miniatiūrinės spintelės, lentynėlės. Tai yra ir gražūs aksesuarai, keli šviestuvai, veidrodis.

Vonios paslaptys

Niekas taip nepadidina erdvės, kaip veidrodžiai. Siūlome virš praustuvo pakabinti vieną didelį veidrodį ar keletą mažų virš vonios ar praustuvo. Veidrodžiai, pakabinti vienas priešais kita sukuria begalinės erdvės iliuziją. Originaliai atrodo per visas duris pritvirtintas veidrodis.

Kampuose įrengtos spintelės su praustuvais, komodos taupo erdvę. Be to, tokiose spintelėse patogu susidėti vonios kambario reikmenis.

Neapkraukite vonios patalpos nereikalingais daiktais. Rečiau naudojamus daiktus sudėkite į spinteles. Šalia, matomose vietose palikite tik būtiniausius daiktus. Likusius daiktus sudėkite į atviras, aukštai pakabintas lentynas, nes uždaros spintelės optiškai mažina erdvę.

Kuo daugiau šviesos, tuo didesnė ir erdvesnė atrodo patalpa. Prie pagrindinio apšvietimo siūlome įrengti keletą papildomų šviestuvų, pavyzdžiui virš veidrodžio, ar vonios.

Bet kur išmėtyti rankšluosčiai vonios kambariui taip pat nesuteikia jaukumo. Reikėtų nepamiršti kabliukų ir specialių laikiklių rankšluosčiams kabinti. Svarbiausia, kad jie būtų itin stiprūs ir pritvirtinti patogioje vietoje. Gražiai sulankstyti ir lentynoje sudėlioti rankšluosčiai irgi atrodo tvarkingai.

Šiandien galima sukomplektuoti vienas prie kito derančius vonios baldus ir aksesuarus: šiukšlių dėžes, veidrodžius, tualetinio popieriaus ar šepečių laikiklius, kilimėlius. Visa tai gali padėti vonios kambarį sutvarkyti taip, kad ir jums būtų patogu į jį užsukti. Be to, numatydami vietą kiekvienam daiktui, išvengsite chaoso.

Langas voniai suteikia erdvumo, šviesos, patalpa prisipildo šviežio oro. Jei jūsų vonioje langų nėra, patogus sprendimas – elektrinis ventiliatorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.