Svajonių namai: išradingai įsukta lemputė gali paslėpti klaidas

Pagrindinis interjero dizaino elementas, kurio svarbos neretai neįvertina naujakuriai, yra apšvietimas. Savą būstą įsirenginėjantys žmonės vaikosi madų, bando sau pritaikyti kažkur nusižiūrėtą idėją arba mano, kad būsto aurą kuria tik baldai ir spalvos.

Naujausių apšvietimo sistemų galimybės tokios didelės, kad neperstatant baldų, atsižvelgiant į aplinkybes, tą pačią patalpą galima paversti vis kitokia. Kartais net naudojant vieną lemputę.<br>123RF.
Naujausių apšvietimo sistemų galimybės tokios didelės, kad neperstatant baldų, atsižvelgiant į aplinkybes, tą pačią patalpą galima paversti vis kitokia. Kartais net naudojant vieną lemputę.<br>123RF.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2012, 3:27 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:15 AM

Net gerai suprojektuotame, bet blogai apšviestame interjere ilgainiui taps nejauku. Nepadės nei prabangūs baldai, nei įmantrus dekoras, nei retkarčiais pro langus besišypsanti saulė. Pakeitus apšvietimą, vidutiniškai atrodantį kambarį galima paversti tikrai įspūdingu ir jaukiu. Tokiu, kuriame norisi būti.

Naujausių apšvietimo sistemų galimybės tokios didelės, kad neperstatant baldų, atsižvelgiant į aplinkybes, tą pačią patalpą galima paversti vis kitokia. Kartais net viena lempute.

Vienintelis viduryje kambario nuo lubų kabantis šviestuvas nesukuria kambaryje ypatingos atmosferos. Prie jo priderinus toršerus, sienines bei stalines lempas, kambarys atgis ir sušvis kitomis šviesomis. Pagrindinis šiuolaikinio apšvietimo bruožas - mobilumas, išgaunamas kombinuojant išsklaidytą arba atspindėtą apšvietimą su keičiamais šviesos akcentais.

Suplanuota šviesa

Apie apšvietimą reikia pagalvoti prieš įrengiant butą, o ne viską sutvarkius, kad galima būtų į sienas įleisti laidus ir reikiamose vietose įrengti lizdus bei jungiklius.

Planuodami apšvietimą, pirmiausia apgalvokite erdvių paskirtį. Tuomet bus lengviau derinti skirtingas apšvietimo rūšis. Tinkamai suprojektuotas apšvietimas kartu gali tarnauti kaip derokacija - papildyti patalpos spalvų gamą, baldų išdėstymą, atskirti erdves.

Interjero apšvietimas turi būti ne tik funkcionalus, jis taip pat gali sukurti jaukią, nuotaikingą atmosferą, priklausomai nuo vietos, spalvingumo ar su kuo jis kombinuojamas.

Būsto interjere vienas ar kitas šviesos šaltinis asocijuojasi su tam tikra nuotaika. Svarbi net šviesos šaltinio forma - prabangiai svetainei būtinas pakabinamas šviestuvas. O štai miegamojo kambario neįsivaizduojame be naktinių lempučių, toršerų, švelniai krentančios šviesos.

Bute pirmiausia turi vyrauti natūralus apšvietimas. Šis uždavinys lengviausiai įgyvendinamas, pasirinkus skaidrias ar matines sienas, stumdomas pertvaras. Stiklas teikia lengvumo įspūdį, praleidžia šviesą.

Šviesos rūšys

Apšvietimas skirstomas į kelias rūšis – bendrą, tikslinį, dekoratyvų.

Bendras apšvietimas - tai dažniausiai viršutinis šviestuvas, apšviečiantis visą kambarį, o kampai neapšviesti, prieblandoje. Tokiu atveju verta įsigyti kelių atšakų šviestuvą bei šviesos reguliavimo jungiklį, kuris padės sukurti kambaryje įvairią atmosferą. Galima pabandyti alternatyvius šviesos šaltinius, pavyzdžiui, sienines lempas.

Bendrojo apšvietimo lempos gali sudaryti tiesioginį apšvietimą, kai didžioji šviesos srauto dalis yra nukreipiama žemyn. Taip pat atspindėtą apšvietimą, kai didžioji šviesos srauto dalis nukreipiama į lubas. Dar vienas bendro apšvietimo rūšis - išsklaidytas apšvietimas, kai šviesos srautas pasiskirstęs tolygiai visomis kryptimis.

Tikslinis apšvietimas skirtas tam tikram objektui apšviesti ar veiksmui atlikti. Pavyzdžiui, skaityti lovoje, gaminti. Šiems veiksmas atlikti tinka paprastos stalinės, taškinės lempos ir tokios, kurių kampą galima reguliuoti.

Dekoratyvaus apšvietimo žaismas padeda sukurti ypatingą nuotaiką kambaryje bei išryškinti vis kitas dekoratyvias interjero detales. Tokiu būdu bet kurį interjerą paversite užbaigtu.

Ryškiu šviesos srautu išskirkite pagrindinius kambario akcentus: paveikslus, dekoratyvines vazas, skulptūrėles, knygų lentynas. Sienos atrodys kitaip, jei įrengsite apšvietimą grindyse: šviesos spindulys, nukreiptas į sieną, interjerui suteikia paslaptingumo.

Patalpai jaukumo suteiks ant lubų pagal sienas įrengti šviestuvai, paslėpti pakabinamų lubų nišoje ar po specialiu apvadu. Toks sprendimas ne tik vizualiai didina kambarį, bet ir pabrėžia erdvės ribas.

Kur turėtų dominuoti tikslinis, o kur dekoratyvus apšvietimas, lemia patalpos paskirtis. Pasak specialistų, geru apšvietimas laikomas tada, kai kambaryje galima išgauti 5-6 šviesos zonas. Dar geriau, jei kiekviena zona turi savitą apšvietimą.

Renkantis šviestuvus ir šviesos sklidimo būdą taip pat svarbu nuspręsti, kokią paskirtį tai atliks - funkcinę ar tik dekoratyvinę. Žinoma, įmanoma suderinti abi paskirtis, bet viena jų privalo būti dominuojanti.

Pavyzdžiui, virtuvėje ar darbo kambaryje svarbi ryški, aiški ir koncentruota šviesa, išryškinanti stalą, ant kurio yra gaminama. O miegamajame ar svetainės poilsio zonoje užtenka minkštos, dekoratyvios slystančios šviesos, sukuriančios jaukią ir intymią prieblandą.

Kas tinka virtuvei, o kas svetainei?

Kiekviena buto patalpa turi būti apšviečiama skirtingai, įvairiai derinant vietinį ir bendrą apšvietimą.

Prieškambariai, laiptai, laiptų aikštelės turi būti gerai apšvieti vienodai pasiskirsčiusia šviesa. Laiptų pakopos turi būti gerai matomos, o šviestuvai negali trukdyti jais lipant.

Virtuvės apšvietimui turi būti skiriamas ypatingas dėmesys. Maisto ruošimo darbai turi būti atliekami gero apšvietimo sąlygomis, kad būtų lengviau išvengti traumų, įsipjovimų, įsidūrimų. Paprastai virtuvėje yra įrengiamas vienas centrinis šviestuvas patalpos viduryje, kuris užtikrina tik foninį apšvietimą.

Vietinio apšvietimo šaltiniai paprastai yra montuojami spintelių apačioje. Geriausia, kad šie šviestuvai turėtų atskirus jungiklius ir būtų įjungiami tik esant poreikiui. Jei virš viryklės yra garų surinkimo gaubtas su šviestuvu, šios šviesos pakanka. Tokio paties vietinio apšvietimo reikia ir kriauklei.

Vonios kambariui apšvietimo reikalavimai yra kiek kitokie. Paprastai yra įrengiamas bendras apšvietimas palubėje, kuris apšviečia visą vonios kambarį. Šviestuvas turėtų būti uždaras, kad ant jo nesikauptų vandens garai ir drėgmė.

Gali būti įrengtas ir vietinis apšvietimas prie veidrodžio, naudojamas skutantis ar valant dantis. Naudoti šį apšvietimą darantis makiažą specialistai nerekomenduoja, nes tai yra dirbtinė šviesa, iškreipianti spalvų pojūtį.

Svetainės ir valgomojo apšvietimas parenkamas individualiai. Bendri šių patalpų apšvietimo principai yra šie: bendras apšvietimas, priklausomai nuo nuotaikos gali būti ryškus arba blausus, o būtinose vietose reikia įtaisyti atskirus sieninius šviestuvus arba toršerus. Svarbu gerai apšviesti valgomąjį stalą. Bet ne per ryškiai, kad per vakarienę galėtumėte sukurti jaukumu alsuojančią nuotaiką. Valgomasis stalas turi gerai apšviestas.

Miegamajame reikia lengvo, neryškaus bendro apšvietimo bei reguliuojamų vietinių šviestuvų, kad būtų galima skaityti, nusirengti, apsirengti bei apšviesti naktį. Stalinės lempos šviesa turi tikslingai apšviesti knygą, bet netrukdyti šalia gulinčiam asmeniui.

Vaikų kambaryje reikia stipresnio bendro apšvietimo negu suaugusių kambaryje. Taip pat yra reikalingi vietiniai šviestuvai žaidimams ir namų darbams ruošti.

Darni šviesa

Kad būtų gautas norimas efektas, apšvietimas turi derėti, kaip ir kiti kambario elementai. Tačiau darna jokiu būdu nereiškia monotonijos. Skirtingų rūšių apšvietimo įranga suteikia galimybes apšvietimo įvairovei. Vienokie šviestuvai apšviečia skirtingas kambario kryptis, kitokie įrengiami skirtingame aukštyje, dar kiti teikia skirtingo ryškumo šviesą.

Galima labai paprastai patikrinti, ar vienas stilius derės prie kito: paklauskite savęs, kaip kito stiliaus lempa derėtų jos vietoje. Jeigu atsakymas bus „geriau“, jau žinote, ką daryti.

Šviesos triukai

Šviesa padeda vizualiai sumažinti ar padidinti erdves. Sienas apšvietus tiesioginio srauto šviestuvais kambarys atrodo didesnis.

Patalpos dydį galima koreguoti keičiant nuo lubų ar sienų atsispindinčios šviesos stiprumą ir ryškumą. Pavyzdžiui, pakabinamosiose lubose išjungus paslėptus šviestuvus ir palikus tik grindyse sumontuotą apšvietimą erdvė atrodys žemesnė ir platesnė.

Jei norite, kad aukštos lubos atrodytų žemesnės, ant jų pakabinkite šviestuvėlius ir jų šviesą nukreipkite į sienas. Taip lubos atsidurs šešėlyje ir vizualiai atrodys žemesnės.

Norite, kad erdvė atrodytų aukštesnė? Elkitės atvirkščiai - ant sienos pakabintus šviestuvus nukreipkite į lubas.

Siauras koridorius atrodys platesnis, jei palei vieną sieną grindyse sumontuosite šviestuvus arba apšviesite prieškambaryje kabantį veidrodį. Koridoriaus gale apšviesta siena daro jį platesnį.

Žaidimas spalvomis

Atsiminkite, kad skirtingos spalvos gali pakeisti kambario apšvietimą. Blankios spalvos atspindi, o tamsios spalvos bei medžiagos sugeria šviesą.

Baltos lubos, kaip ir kreminės spalvos kilimas, atspindi šviesą, o tamsios medinės grindys ir tamsiai dažytos sienos sugeria šviesą ir suteikia kambariui uždarumo efektą. Šviestuvai, skleidžiantys šviesą į viršų ir sumontuoti ant sienos, paaukština patalpos lubas.

Lubos turi būti nudažytos idealiai, nes šviesa, nukreiptai į jas, išryškins visus trūkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.