A. Guoga pasaulio lietuviams pasakojo apie pasiūlymus gauti į snukį ir darbą Honkonge

Žinomiausias lietuvių kilmės pokerio lošėjas ir verslininkas Antanas Guoga su jaunimu pasidalino savo sėkmės (ir nesėkmių) istorija, nusidriekusia per kelis žemynus ir visą jo gyvenimą.

Antanas Guoga dalijosi savo sėkmės istorija su į Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo dalyviais.<br>D. Umbrasas
Antanas Guoga dalijosi savo sėkmės istorija su į Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo dalyviais.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 15, 2012, 2:35 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:32 AM

Aukštojo mokslo nebaigęs, tačiau šiuo metu studijuojantis, verslininkas tikina, kad svarbiausia jauno žmogaus gyvenime – ne mokslas, o žinojimas ko nori.

A. Guogos gyvenimas ne kartą jį vertė pasirinkti tarp įvairių profesijų, tačiau pokerio lošėjas sako išlikęs ištikimas vienam dalykui – įdomiai veiklai.

Išmestas iš mokyklos dėl lažybų

Kaune 1973 metais gimęs verslininkas prisimena, kad jo vaikystė buvo ne rožėmis klota. „Vijausi traukinį, kai mama išvažiavo“, - apie kartų išsiskyrimą su tėvais pasakojo verslininkas.

Pasakojimą greitai perpynė šviesesnės spalvos, kai A. Guoga prisiminė, kas sekė po to.

Prasidėjo pirmasis mažojo Antano verslas – pomidorų pardavinėjimas. Anot pašnekovo, jis priviliodavo daug pirkėjų, nes visi patikėdavo vaiku, kuris tikindavo, kad parduoda geriausius pomidorus.

Vėliau, jam jau persikrausčius gyventi į Australijos žemyną, A. Guoga atrado lažybų džiaugsmą ir dėl to skaudžiai nusvilo.

„Klasėje priiminėdavau statymus iš vaikų, ir mane išmetė iš mokyklos“, - prisimena verslininkas, pasiguosdamas, kad bent jau matematika po to pradėjo gerai sektis.

Kai jaunąjį A. Guogą išmetė iš mokyklos, jis uždarbiavo plaudamas mašinų langus. Uždarbis būdavo įvairus: „Kartais gaudavau dolerį, kartais du, kartais pasiūlydavo į snukį“, - prisiminė nemalonų vaikystės tarpsnį verslininkas.

Dvi didžiosios aistros: pokeris ir verslas

Tačiau būtent Australijoje prasidėjo ir A. Guogos sėkmės istorija. Vienas jo pažįstamas žmogus pasiūlė ateiti dirbti finansų makleriu, pastebėjęs, kad gerai elektroniką ir matematiką išmanantis, verslo gyslelę turintis vaikinukas yra pernelyg talentingas dirbti mašinų langų plovėju.

Verslininkas prisiminė, kad jam biržos makleriu būti sekėsi gerai. Bet savo veiklos, kaip ir greitai sekusio karjeros pokyčio A. Guoga pernelyg nesureikšmina.

„Siuntinėjau faksus, bendravau su klientais ir visai gerai sekėsi. Nuo 19 metų man pasiūlė dirbti didelėje įmonėje Honkonge. Uždirbdavau labai daug pinigų ir... pradėjau žaisti pokerį iš tų pinigų“, - savo gyvenimo atradimą atsimena pokerio lošėjas.

Tiesa, pokeris niekada nebuvo jo vienintelė veikla. Verslininkas du sykius nesėkmingai investavo – vieną kartą į auksą, o kitą kartą į internetinį „dot.com“ burbulą.

Abu sykius A. Guoga prarado visus savo pinigus ir abu sykius profesionalus pokerio žaidimas padėjo atsistoti ant kojų.

Tačiau jis priduria - dabar nebūtų taip lengva. A. Guoga prisimena, kad tuo metu buvo pokerio bumas, o dabar iš pokerio praturtėti yra žymiai sunkiau nei prieš dešimtmetį.

Du sykius nudegęs, dabar A. Guoga yra gerokai atsargesnis ir stengiasi diversifikuoti savo verslą. Daugiau nei dešimtį įmonių valdantis verslininkas teigia, kad pagrindinė Lietuvos verslo problema – milijoninės investicijos į įrangą, struktūrą, ir paskutinių centų skaičiavimas, kai reikia atsiskaityti su darbuotojais.

Anot jo, sėkmingo verslo paslaptis – surinkti geriausius darbuotojus, juos motyvuoti gera alga ir nuolatos mokyti. Kitaip tariant, paversti savo darbuotoją ne įrankiu priemonei siekti, o partneriu, kuris kartu su tavimi didina tavo įmonės kapitalą.

Klausytojai netilpo ložėje

Žmonės į verslo ložę, kurioje turėjo kalbėti A. Guoga, pradėjo būriuotis dar pusvalandį prieš renginį. Neilgai trukus prabangus hipodrome įrengtas baras, kuriame vyko susitikimas, buvo sausakimšas.

Ant minkštasuolių, kėdžių ar tiesiog grindų susėdę ir stovintys klausytojai tikėjosi išgirsti verslininko sėkmės istoriją.

Netrukus pranešimą teko perkelti į kitą erdvę, nes visi norintys netilpo patalpoje. A. Guogai teko šnekėti lauke, prie kelis šimtus žiūrovų talpinančias tribūnas. Anot klausytojų, dėl to buvo verta šiek tiek palaukti.

„Paskaita patiko. Daug sužinojau, nes anksčiau tik žinojau, kad Antanas Guoga žaidžia pokerį. Visada yra įdomu išgirsti sektiną pavydį žmogaus, kuris eina ten, kur tiki,kuris sugeba kažko pasiekti net nebaigęs mokslų“, - sakė 24 metų vilnietis Mantas Levinskas.

Apie paskaitos populiarumo priežastis kalbėjusi įmonės „Aviva“ vadovė Asta Grabinskienė mano, kad didelį susidomėjimą lėmė ryški sėkmės istorija.

„Čia susirinkę jauni žmonės, kurie nori kažko pasiekti ir tai puiki proga pasimokyti iš žmonių, kurie yra kažką sukūrę patys“

„Tai labiausiai traukia jaunimą, ir tai natūralu. Visi nori būti daug pasiekę, turtingi, tad jiems įdomu“ , - dėstė pašnekovė, pridėdama, kad nemato didelės problemos, kad jaunimo sektinas pavyzdys yra nebaigęs aukštojo mokslo, nes  A. Guoga sugebėjo rasti savo kelią.

„Ne kiekvienas yra gimęs mokslo pirmūnu, bet tai nereiškia, kad dėl to negali sukurti kažko pozityvaus“ , - sakė A. Grabinskienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.