Švedijos ekonomika išlieka atspari euro zonos problemoms

Jis pridūrė, kad bendra valiuta yra nepanaikinama.

Europos centrinio banko vadovas Mario Draghi tikino, kad padarys viską, ką tik reikės, kad užkirstų kelią euro zonos žlugimui.<br>"Reuters"
Europos centrinio banko vadovas Mario Draghi tikino, kad padarys viską, ką tik reikės, kad užkirstų kelią euro zonos žlugimui.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2012, 11:30 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:49 PM

Stipri viešųjų finansų būklė, atsparus eksporto sektorius ir palyginti sveika darbo rinka apsaugojo Švediją nuo didelio neigiamo Europos problemų poveikio, nors šalies ekonomikos augimas ir sulėtėjo.

Ketvirtadienį paskelbti duomenys apie vartotojų pasitikėjimą, nedarbą ir prekybą buvo prieštaringi, tačiau juos įvertinus yra mažai priežasčių manyti, kad Švedijos ekonomikos būklė ateityje bus kritiška.

Remiantis naujausiais duomenimis, vartotojų pasitikėjimas netikėtai išaugo nuo 3,1 proc. gegužę iki 5,6 proc. liepą, tačiau padidėjo mažiau nei tikėjosi analitikai.

Nedarbo lygis padidėjo nuo 8,1 proc. gegužę iki 8,8 proc. birželį, tačiau jis išaugo mažiau nei tikėjosi analitikai, kurie birželį prognozavo 8,9 proc. nedarbą.

Investuotojai Švediją iki šiol vertina kaip saugią šalį investicijoms, tačiau šiemet jai prognozuojamas mažesnis ekonomikos augimas.

Europos centrinio banko (ECB) vadovas Mario Draghi ketvirtadienį pareiškė, kad bankas yra pasiruošęs padaryti „viską, ką tik reikės“, kad paremtų ir išsaugotų eurą, informuoja BBC.

Ryžtingi M. Draghi komentarai padėjo sustiprinti investuotojų pasitikėjimą, ir Europos akcijų rinka atsigavo.

Smuko ir palūkanos už vyriausybės obligacijas. Palūkanos už dešimties metų Ispanijos vyriausybės obligacijas, kurios anksčiau pasiekė rekordinį lygį - 7,6 proc., sumažėjo iki 7 proc.

Kalbėdamas per konferenciją Londone M. Draghi sakė, kad jis padarys viską, ką tik reikės, kad užkirstų kelią euro zonos žlugimui, įskaitant žingsnius, kurie padėtų sumažinti valstybių skolinimosi kainas.

„Su mūsų mandatu ECB yra pasiruošęs padaryti viską, ko tik prireiks, kad išsaugotų eurą. Ir patikėkite manimi, to užteks“, - tikino M. Draghi.

Jis pridūrė, kad bendra valiuta yra nepanaikinama.

Po M. Draghi komentarų euro kursas JAV dolerio atžvilgiu sustiprėjo 0,5 proc., iki 1,2214 JAV dolerio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.