Turistų keliai jau driekiasi ir į krematoriumą

Karstymaisi po medžius, šėlionės vandens parkuose? To maža! Tarp pasiūlymų pramogauti Lietuvoje įrašytas ir Kėdainių krematoriumas. Raukantiems nosį jo šeimininkai primena: Vokietijoje per Vėlines tokiose vietose rengiamos ekskursijos net vaikams.

Kėdainių krematoriumo vadovas V. Labanauskas neslėpė, kad daugiausia smalsuolių nori paspoksoti į kremavimo įrenginius pro specialų langelį.<br>M. Patašius
Kėdainių krematoriumo vadovas V. Labanauskas neslėpė, kad daugiausia smalsuolių nori paspoksoti į kremavimo įrenginius pro specialų langelį.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė ("Lietuvos rytas")

Jul 28, 2012, 1:40 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:55 PM

Ne tik pariedėti siauruku Anykščiuose, pasigėrėti Zaraso ežero panorama einant į 17 metrų aukštį iškilusiu apžvalgos ratu ar pasižvalgyti po vėjo jėgainių parką Kretingos rajone.

Turistaujant derėtų apžiūrėti ir šįmet pastatytą Kėdainių krematoriumą. Juolab jo architektūra išskirtinė, ją išgyrė ir užsienio projektavimo specialistai.

Skatina pažinti Lietuvą

Keliaujant po Lietuvą iš išorės apžiūrėti vietą, kurioje kremuojami mirusieji, siūlo leidinio „Aktyvaus laisvalaikio gidas” autoriai.

Pats Kėdainių krematoriumas siūlo dar daugiau – ne tik apžiūrėti ant sienų kybančius paveikslus, bet ir pasižvalgyti po vidų, o lankytojų čia nestinga.

„Norime padėti žmonėms planuotis atostogų pramogas. Tad greta mokamų aktyvių paslaugų pasiūlėme ir tai, ką pakeliui būtų galima apžiūrėti nemokamai, kad kelionė po Lietuvą būtų įdomesnė”, – aiškino įmonės „Gera dovana” rinkodaros vadovas Martynas Navickas.

Taip tarp aktyviųjų pramogų atsidūrė ir kiek netikėtas pasiūlymas aplankyti Kėdainių krematoriumą.

„Jo architektūra – unikali. Be to, įdomi ir atsiradimo istorija”, – ilgas diskusijas, ar reikia Lietuvai krematoriumo, prisiminė M.Navickas.

Jis ir pabrėžė, kad jų leidinio tikslas – kad kuo daugiau žmonių keliautų po Lietuvą ir pažintų savo šalį.

Kad krematoriumas pats rengia ekskursijas, „Aktyvaus laisvalaikio gido” autoriai nežinojo. Kad siūloma apžiūrėti krematoriumą važiuojant pro Kėdainius, nenutuokė ir jo šeimininkai.

„Siūlydami ekskursijas mes ne turistų laukiame. Žmonės paprasčiausiai nežino, kas yra krematoriumas. Mūsų idėja – kad žmonės su tuo susipažintų, patenkintų smalsumą, gautų atsakymus į iškilusius klausimus.

Juk geriau pačiam pamatyti nei iš kitų išgirsti”, – įsitikinęs Kėdainių krematoriumo vadovas Vytenis Labanauskas.

Smalsuolių nestinga

Tokių lankytojų gretos vis gausėja. Žmones į Kėdainius vilioja noras gauti atsakymą dėl kirbančių dvejonių, kas jiems būtų priimtiniau po mirties – atgulti kapinėse ar būti kremuotiems.

Čia papasakojama, kaip vyksta kremavimas, parodomos urnos, karstai. O smalsiausieji pro specialų langelį gali pamatyti ir tai, kas vyksta liepsnose.

Tokias ekskursijas krematoriumo darbuotojai rengia, kai susidaro lankytojų grupė. Pirmuosius kartus susiburdavo per 20 žmonių, dabar jos būna kiek mažesnės – per dešimt.

Susipažinti su tuo, kas vyksta neseniai iškilusiame pastate, pirmieji panoro kėdainiškiai, prie jų prisidėjo ir kauniečiai.

„Jei artimieji neprieštarauja, pro specialų langelį galima pasižiūrėti ir kaip karstas įkeliamas į kremavimo įrenginį”, – pasakojo V. Labanauskas. Pasižiūrėti, kas vyksta šiame įrenginyje, nori dažnas smalsuolis.

Ekskursijos – ne naujiena

Kad krematoriumai yra turizmo traukos vietos – anokia naujiena. Štai, tarkime, turistų laukia Šveicarijoje, Šo de Fono regione, esantis krematoriumas.

Jis kur kas senesnis nei Lietuvoje – pastatytas 1910-aisiais, laikomas art nouveau pavyzdžiu ir nebenaudojamas pagal paskirtį.

Ekskursijos rengiamos ir veikiančiuose Vokietijos krematoriumuose. Smalsuoliai traukia ir į Varanasį Indijoje, kur ant Gangos kranto be paliovos liepsnoja laužai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.