50 Lt didėjanti alga - vieniems pasityčiojimas, kitiems - žingsnis į priekį

Nuo rugpjūčio 1 dienos minimali mėnesio alga (MMA) didėja 50-čia litų ir sieks 850 litų. Profsąjungos sako, kad toks darbo užmokesčio didinimas nieko neišspręs, nes didės mokesčiai ir kils kainos. „Ką reiškia 50 Lt? Pakels mokesčius ir nebeliks. Pasižiūrėkime į kainų kilimą, infliaciją. Mano nuomone, šis padidinimas yra pasityčiojimas“, – sako profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Mykolas Masys.

Minimalus darbo užmokestis bus didinamas palaipsniui.<br>V. Balkūnas
Minimalus darbo užmokestis bus didinamas palaipsniui.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Aug 1, 2012, 6:34 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:13 PM

Pagal Europos socialinės chartijos nuostatas darbuotojai turi gauti tinkamą atlyginimą. Europos Tarybos vertinimu, minimalus užmokestis turėtų sudaryti 60 proc. vidutinio atlyginimo. Padidintas 850 Lt minimalus atlyginimas sudarys tik 40 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Kad Lietuva turi laikytis Europos socialinės chartijos nuostatų, primena ir Jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas.

„Atlyginimas turi būti toks, iš kurio žmogus pragyventų ir išlaikytų šeimą. Todėl minimali alga turi būti didinama maždaug dar 1000 Lt. Juk nuo to priklauso ir naujų darbo vietų kūrimas. Jeigu mes padidinsime atlyginimą kad ir 100 Lt – ar verslas pajus naudą?“ – sako A. Dambrauskas. 

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad sprendimą nuosaikiai didinti minimalią algą palaiko ir smulkieji verslininkai, ir finansines galimybes įvertinusios darbdavių organizacijos. Taip pat tvirtina, kad šiam siūlymui pritarė dalis Trišalei tarybai nepriklausančių profesinių sąjungų.

„Šiam siūlymui pritarė ir dalis Trišalei tarybai nepriklausančių profesinių sąjungų. Laipsniškas MMA didinimas pasiūlytas atsižvelgiant į šalies makroekonominę situaciją ir finansines perspektyvas. Nuosaikiam MMA pritaria ir Tarptautinis valiutos fondas, tačiau kartu pabrėžia būtinybę pašalinti kliūtis naujų darbo vietų kūrimui.” – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovas.

Didėjant MMA bus keičiami Vyriausybės nutarimu nustatyti visų kategorijų darbuotojų mažiausi tarnybinių atlyginimų koficientai.

Minimaliosios mėnesinės algos padidinimas iki 850 litų palies daugiau kaip 200 tūkst. darbuotojų, tarp jų ir 38 tūkst. biudžetinių įstaigų darbuotojų, pažymima Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime.

Dėl padidėjusios MMA nuo 72 iki 77 litų didėja minimali privalomojo sveikatos draudimo mėnesio įmoka.

Ūkininkų ir jų partnerių, turinčių prievolę mokėti įmokas nuo MMA, valstybinio socialinio draudimo įmoka (28,5 proc. - pensijų, motinystės, tėvystės draudimui) nuo 228 didėja iki 242,25 lito.

Pensijų socialinio draudimo įmoka už valstybės lėšomis draudžiamus asmenis nuo 210,4 lito didėja iki 223,55 lito. Nedarbo draudimo įmoka už šiuos asmenis nuo 8,8 lito didėja iki 9,35 lito.

Naujas MMA dydis turės būti įvertinamas apskaičiuojant socialinio draudimo pensijų stažą, kadangi didesnės įmokos lemia didesnį pensijos dydį.

Statistikos departamento duomenimis, 2011 m. spalio mėnesį MMA gavo 20,8 proc. visų darbuotojų (dirbančių visą darbo laiką - 11,2 proc. visų darbuotojų).

Daugiausia darbuotojų, dirbusių visą darbo laiką ir gavusių MMA, buvo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikloje - 33,9 proc. visų šios veikos darbuotojų.

Darbo kodeksas numato, kad darbuotojo valandinis atlygis arba mėnesinė alga negali būti mažesni už nustatytus minimaliuosius dydžius.

Darbo kodeksas sudaro galimybes konkrečiose šakos ar įmonės kolektyvinėse sutartyse darbuotojams ir darbdaviams susitarti dėl didesnių minimalaus darbo užmokesčio dydžių.

Prezidentė: "Minimali alga galėtų dar didėti"

„Visada maniau ir sakiau, kad jau galima pradėti po truputį kelti ir minimalųjį atlyginimą, bet be jokios abejonės, turi būti sutarimas su darbdaviais taip pat, nes tai tiesiogiai liečia ir juos.

Ypač smulkiajam verslui tai gali būti labai skausminga.

Bet mūsų minimalusis atlyginimas yra vienas mažiausių regione, praktiškai mažiausias, todėl manau, kad ir pramonininkai, ir verslas turėtų suprasti, kad atsargus vartojimo skatinimas taip pat yra būtinas ekonomikai. Taigi laipsniškai didinti dar reiks“, - Klaipėdoje trečiadienį kalbėjo D. Grybauskaitė.

A. Čaplikas: „MMA Lietuvoje galėtų būti ir 1 tūkst. litų“ 

Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas sako, kad MMA Lietuvoje galėtų būti ir 1 tūkst. litų, tačiau jos padidinimas iki 850 litų - taip pat žingsnis į priekį.

„Tai vis vien yra žingsnis į priekį. Aš manyčiau, kad mes galėjome svarstyti ir apie didesnį minimalios algos didinimą. Galimybės leidžia kalbėti ir apie 1 tūkst. litų. Bet sprendimas yra 850 litų - žingsnis į priekį, ne atgal“, - trečiadienį interviu „Žinių radijui“ sakė politikas.

Vyriausybės atsisakymą didinti MMA iki 1 tūkst. litų A. Čaplikas sieja su politinės valios nebuvimu ir baime, kad artėja antroji krizės banga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.