Ūkio banko nuostoliai pranoksta pelną

Nors 2012 m. pirmą pusmetį Ūkio banko grupės pelnas prieš mokesčius siekė 12,5 mln. litų, o Ūkio banko pelnas - 7,2 mln. litų, tai tik šiek tiek sušvelnino ankstesnius grupės ir banko nuostolius. Banko valdytojas Vladimiras Romanovas vos prieš kelias savaites dėstė, kad su Ūkio banku nesugeba atsiskaityti koncernas „MG Baltic”, kurio prezidentas yra Darius Mockus. Pastarasis tvirtino, kad su banku neturi nieko bendra, nes jame vyksta neskaidri veikla.

V. Romanovo valdomas bankas patyrė 44,6 mln. Lt grynųjų nuostolių.<br>M. Patašius.
V. Romanovo valdomas bankas patyrė 44,6 mln. Lt grynųjų nuostolių.<br>M. Patašius.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 3, 2012, 6:05 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:53 PM

Ūkio banko grupė šiemet pirmąjį pusmetį patyrė 43,4 mln. Lt grynųjų nuostolių, vien Ūkio bankas – 44,6 mln. Lt grynųjų nuostolių.

Patiksliname, kad 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu Ūkio banko grupės pelnas buvo 2,8 karto mažesnis ir sudarė 4,4 mln. litų, o Ūkio bankas patyrė 1,4 mln. litų nuostolių.

Mūšis dėl pinigų ir reputacijos

Prieš kelias savaites su V. Romanovu susijusios bendrovės leidžiamame laikraštyje „Kauno diena” rašoma, kad remiantis faktais galima daryti išvadą, jog koncernas „MG Baltic” nemokus ir nesugeba atsiskaityti su Ūkio banku.

„Nuo 2007 m., kai su buvusio Ūkio banko stebėtojų tarybos pirmininko Liutauro Varanavičiaus pagalba gavo 46 mln. litų kreditą Vilniaus nekilnojamojo turto ir plėtros centro vardu, koncernas „MG Baltic” užstatė savo turtą – 12 ha žemės.

Faktiškai šiuo kreditu koncernas buvo išgelbėtas nuo bankroto.

Vis dėlto paskolos gavėjai nesugebėjo sumokėti nei 5 mln. litų palūkanų, nei 2 mln. litų delspinigių.

Už tai Ūkio bankas perėmė iš jų užstatytą žemę, bet jo darbuotojai susidūrė su šantažu ir spaudimu, o banko savininkai sulaukė paties „MG Baltic” prezidento D. Mockaus grasinimų”, – rašoma publikacijoje, pavadintoje „MG Baltic” nesugeba atsiskaityti su Ūkio banku”.

Vadina psichiškai nesveikais

Prie šio straipsnio paskelbtas toks pagrindinio Ūkio banko akcininko V. Romanovo komentaras: „Man atrodo, kad šitie vyrukai įsivaizduoja, jog jie yra Lietuvos karaliai ir jiems galima elgtis su verslininkais ir jų turtu taip, kaip su valstybės pareigūnais ir valstybės turtu. Nemanau, kad tai, kas pavyksta su valstybės nuosavybe, jiems pavyks su privačiu turtu.

Anksčiau galvojau: keista, kodėl jų veikloje atsiranda lavonų – tas pasikorė, tas nusišovė, tas buvo nunuodytas, ano žmona nukrito nuo laiptų. Bet dabar man tapo aišku, kad čia natūralūs procesai jų veikloje – psichiškai nesveikų žmonių nesveikos ambicijos.”

Metė šešėlį bankui

Tokią aštrią V. Romanovo reakciją galėjo sukelti šį pirmadienį portale alfa.lt, kuris per antrinę bendrovę priklauso „MG Baltic”, pasirodęs straipsnis, pavadintas „Caraitis Vladimiras: už aukščiausios Lietuvos teisėsaugos klanas, prieš – FTB”.

Straipsnyje, be kita ko, rašoma: „Alfa.lt žurnalistinio tyrimo metu surinkti duomenys apie Ūkio banko veiklą, kuri kelia pagrįstas abejones ar įtarimus, yra itin didelės apimties.

Faktai, liudininkai ir dokumentai leidžia pagrįstai įtarti, kad V. Romanovo komercinio banko veikloje galėjo būti nesilaikoma sąžiningos bankininkystės ir skaidrumo principų,

Ūkio bankas nuolat figūruoja tarptautinėse pinigų plovimo schemose.”

Pelną lėmė aptarnavimas?

Patiksliname, kad 2012 m. birželio 30 d. Ūkio banko grupės kapitalo pakankamumo rodiklis siekė 13,52 proc., likvidumo - 36,21 proc.

Ūkio banko Finansų tarnybos vadovas Arnas Žalys teigia, kad Ūkio banko pastangos siekiant didinti klientų lojalumą bankui davė rezultatų: antrajame 2012 metų ketvirtyje stebėtos Ūkio banko klientų skaičiaus, indėlių ir turto augimo tendencijos.

„Tikimės, kad geros aptarnavimo sąlygos, banko teikiami konkurencingi pasiūlymai bei paslaugos ir toliau prisidės prie esamų klientų lojalumo skatinimo bei naujų klientų pritraukimo“, - sakė jis.

Ūkio banko grupei, be Ūkio banko, priklauso antrinės bendrovės „Ūkio banko lizingas“, „Ūkio banko investicijų valdymas“, „Ūkio banko rizikos kapitalo valdymas“, „Investicinio turto valdymas“, „Bonum Publicum“, „Turto valdymo paslaugos“, „Trade Project“, „Eastern Europe Development Fund“.

UAB „Ūkio banko rizikos kapitalo valdymas“ valdo 100 proc. RAB „Ūkio bank lizing“ akcijų.

Skolos prislėgė ir užsienyje

Bosnijos dujininkai dėl skolų nutraukė dujų tiekimą verslininkui V. Romanovui netiesiogiai priklausančiai gamyklai.

Birače esanti molžemio gamykla, kurią valdo V. Romanovo kontroliuojama Ūkio banko investicijų grupė (ŪBIG), vakar nedirbo jau antrą dieną iš eilės.

Gamyba sustabdyta dar trečiadienį, kai Zvorniko mieste esanti gamykla išnaudojo visas dujų atsargas. Bosnijos dujų bendrovė „BH-Gas” tiekimą jai nutraukė antradienį. Biračo gamykloje gaminamas aliuminio oksidas – aliuminiui pagaminti naudojamas junginys.

Gamyklos vadovai įspėjo, kad dėl šios krizės pavojus kilo mažiausiai 1,9 tūkst. darbo vietų ne tik gamykloje, bet ir šalia esančiose dviejose boksitų kasyklose, kurios tiekia reikalingas žaliavas. O „BH-Gas” atstovai šiek tiek anksčiau pareiškė, kad gamyklos skolos siekia maždaug 22 mln.

Bosnijos konvertuojamųjų markių (11,2 mln. eurų arba 38,7 mln. litų). Vakar Biračo gamyklos vadovai žadėjo derėtis su „BH-Gas”, nes be dujų ši įmonė išvis negali veikti. Kita vertus, jos perspektyvos ir taip abejotinos: gamtinių dujų kainos kyla, o aliuminio – smunka. Biračo gamyklos metinis pajėgumas siekia 600 tūkst. tonų.

Pernai gamykla pagamino daugiau kaip 261 tūkst. tonų molžemio. „BH-Gas” priversta spausti savo klientus, kad šie atsiskaitytų už dujas. Mat ši įmonė bando grąžinti skolas Rusijos dujų koncernui „Gazprom”, vieninteliam tiekėjui Bosnijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.