Svajonių namai: kur laikyti knygas?

Turbūt nėra žmonių, kurie namie neturėtų nė vienos knygos. Ir tikriausiai nesate sutikę žmogaus, kuris nebūtų perskaitęs nei vienos. Nesvarbu, kiek jų turite – dešimtį ar kelis šimtus – kiekvienai reikia rasti savo vietą. Vienos jums tarnaus kaip interjero detalė, o kitos tūnos lentynoje ir lauks, kol vėl paimsite ją į rankas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2012, 9:26 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:03 PM

Knygas saugoti atskirame kabinete, vadinamojoje namų bibliotekoje, buvo išsilavinimo, labai geros socialinės padėties, prestižo reikalas. Dabar taupydami vietą gyventojai retai knygoms skiria visą kambarį. Be to, ir knygų perkama mažiau.

Vis dėlto yra gerbiančiųjų knygas, tad joms sudėti neretai ieškoma funkcionalių baldų. Tradicinės knygų spintos gali būti bet kokio dydžio ir pločio, atviromis arba už stiklo durelių paslėptomis, reguliuojamo aukščio lentynomis.

Jei knygų turite nemažai, galite rinktis visą sieną nuo grindų iki lubų užimančią spintą arba porą mažesnių: pavyzdžiui, jas galima statyti abipus lango, sofos.

Knygoms galite skirti per visą sieną įrengtą lentyną. Geriausia, jei ji būtų atvira, subtilaus, paprasta dizaino. Atviroje lentynoje greičiau surasite norimą knygą. Be to, pripažinkime, knygomis nukrauta siena atrodo įspūdingai ir puošia butą ne ką prasčiau nei įmantrios interjero detalės.

Nedaug vietos užima kampinė spinta. Jeigu nenorite spintomis užstatyti pusės kambario, baldų pardavėjai pataria rinktis vieną spintą bei keletą lentynų arba atvirą stelažą.

Klasikinės knygų spintos gaminamos iš ąžuolo, buko, uosio, raudonmedžio bei kitų rūšių medienos. Jos yra griežtokų, proporcingų formų, gamtai artimų spalvų, todėl gražiai įsilieja į kambario interjerą.

Interjero detalė

Populiarus sprendimas – knygų siena, padalijanti didelę svetainės erdvę į atskiras zonas. Čia sudėtos knygos – ne tik informacijos šaltinis, bet ir namų puošmena, šeimininko pasididžiavimas. Vieni lentynų skyriai gali būti atviri, kur šalia knygų puikiai įsikomponuoja įvairios smulkmenos: fotografijos, suvenyrai, žvakidės.

Knyga ryškiais viršeliais gali būti kaip spalvinis dekoro elementas. Viena kita lentynėlė žaismingų knygų tinkamoje vietoje atgaivina namus, suteikia dinamiškumo ir jaunatviškumo.

Šiuolikiai dizaineriai siūlo knygas apgyvendinti įmantrių formų lentynose – apvaliose, lenktose, funkcionaliuose. Tiesa, tokias lentynas geriausiai derinti prie bendro interjero stiliaus.

Ant grindų

Knygas galima guldyti ir ant grindų – pagal tematiką, dydį arba nuosavybę. Tarkim, vienoje krūvoje teguli jūsų knygos, antroje – vyro arba žmonos, o trečioje – vaiko.

Kulinarines knygas geriausiai „apgyvendinti“ virtuvėje – čia jos bus ranka pasiekiama. Prieš miegą skaitomas knygas – miegamajame. Tiesa, šio apkrauti knygomis nevertėtų, mat ši erdvė skirta poilsiui.

Minimalistiniame interjere tinka ir aliumininės knygų lentynos, stelažai. Pastaruosius galima kurti iš įvairių medžiagų – nuo medžio iki stiklo ar plastiko, juodos, tamsiai rudos, baltos ar natūralaus medžio spalvos.

Knygų lentyna galima pavadinti bet kurį šią funkciją atliekantį daiktą arba baldą. Šiuolaikiniuose namuose knygos dažniausiai patalpinamos po atvirais mediniais laiptais, vedančiais iš svetainės į antrą aukštą. Taip pat knygoms sudėti išnaudojama palėpių erdvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.