Vilniečiai bijo balkonų remonto

Savivaldybėje sparčiai daugėja skundų, kuriuose senamiesčio gyventojai piktinasi, kad tvarkomi jų griūvantys balkonai. Žmonės bijo, kad už darbus sulauks įspūdingų sąskaitų.

Dauguma Gedimino prospekto balkonų iš esmės nėra tvarkyti jau 100 metų.<br>„Lietuvos rytas“
Dauguma Gedimino prospekto balkonų iš esmės nėra tvarkyti jau 100 metų.<br>„Lietuvos rytas“
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė („Sostinė“)

Aug 5, 2012, 12:51 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:19 PM

Iš pirmo žvilgsnio centrinė Vilniaus gatvė – Gedimino prospektas sutvarkytas ir prižiūrimas. Tačiau būtent čia – daugiausia pavojingų ir avarinės būklės balkonų.

„Taip yra dėl to, kad visi namai šioje gatvėje statyti XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje ir esminių remontų iki šiol nematę”, – paaiškino Kultūros paveldo departamento Vilniaus poskyrio vadovas Vitas Karčiauskas.

Brangūs net projektai

Miesto pastatų būklę prižiūrinčio Vilniaus savivaldybės Būsto renovavimo skyriaus specialistė Stasė Kvederienė kas dieną sulaukia skundų iš Gedimino prospekto gyventojų. Bet ne dėl tragiškos balkonų būklės.

Tiesiog namus eksploatuojanti bendrovė „Naujamiesčio būstas” ėmėsi tvarkyti avarinius balkonus ir gali atsitikti taip, kad jų gyventojai sulauks sąskaitų už atliktus darbus.

Juolab sąskaitos Gedimino prospekto gyventojams bus didesnės nei kitose miesto gatvėse, nes čia beveik kiekvienas namas patenka į kultūros paveldo apsaugos zoną.

Vadinasi, darbams reikia specialių projektų, kurie kartais kainuoja ir kelis tūkstančius litų. Be to, dar prisideda ir pačių balkonų remonto kaina.

Kartais vien atnaujinti arba pakeisti balkono plokštę gali kainuoti 4–5 tūkstančius litų. Jei balkonai su puošybos elementais, tenka mokėti ir už jų atnaujinimą arba gamybą.

Sutvarkė penkis balkonus

„Šiuo metu „Naujamiesčio būstas” užsakęs kelių namų balkonų remonto projektus”, – paaiškino S. Kvederienė.

Praėjusiais metais „Naujamiesčio būstas” Gedimino prospekte suremontavo penkis balkonus.

„Pusę jų sutvarkėme su gyventojų pritarimu. Kitą pusę teko tvarkyti dėl avarinės būklės. Jei nebūtume padarę, jie būtų kėlę pavojų gyventojų saugumui”, – sakė „Naujamiesčio būsto” vadovė Aurelija Dapkūnienė.

Moka visi namo gyventojai

Kaip „Sostinei” sakė vienas ekspertas, imtis remontuoti balkonus miesto kultūros paveldo zonoje daugelis statybininkų vengia. Jeigu ir sutinka, tai tik tos statybinės įmonės, kurios turi darbo patirties senamiestyje.

Apsidrausdamos jos dažniausiai darbams taiko tam tikrus koeficientus, todėl balkono remonto kaina gali išaugti ir iki keliasdešimties tūkstančių litų.

Pagal naują Daugiabučių namų savininkų bendrijų įstatymą, balkonai priskiriami pastato bendrosioms konstrukcijoms, todėl už remontą privalo mokėti viso namo gyventojai proporcingai turimam gyvenamajam plotui.

Tik naujos statybos namuose didesni balkonai arba lodžijos būna įregistruoti kaip atskirų butų priklausiniai. Tokiais atvejais už jų remontą moka butų savininkai.

Būtina kvalifikacija

Miesto kultūros paveldo zonoje esančių namų balkonų ekspertizę turi teisę atlikti tik tie specialistai, kurie turi Kultūros paveldo departamento atestatus.

Atlikus avarinio balkono ekspertizę užsakomas jo remonto projektas, kuri taip pat gali parengti tik tam tikrą patirtį ir kvalifikaciją turintys specialistai.

Kai projektą palaimina Kultūros departamentas ir savivaldybė, namus eksploatuojančiai bendrovei arba name esančiai bendrijai tenka ieškoti statybininkų, kurie sugebėtų ir norėtų imtis darbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.