Į Dzūkiją - su baravykais iš Aukštaitijos

Miško gėrybių supirkėjai nepersidirba. Baravykais mėgautis gali kol kas tik aukštaičiai, nes Dzūkijos pušynuose jų rasti retam pavyksta. Varėnos rajone įsikūrusios grybus ir uogas perkančios ir apdorojančios įmonės už kilogramą voveraičių šiuo metu moka 12 litų. Baravykų kaina – 10 litų, bet jų tiekėjai kol kas atveža tik iš Aukštaitijos.

Varėniškis D.Juškevičius supirkimo punkte užvakar sulaukė pirmojo puskilogramio baravykų, bet grybautojai mažiau randa voveraičių.<br>S. Zurlys
Varėniškis D.Juškevičius supirkimo punkte užvakar sulaukė pirmojo puskilogramio baravykų, bet grybautojai mažiau randa voveraičių.<br>S. Zurlys
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

2012-08-22 12:19, atnaujinta 2018-03-17 05:52

Dar radę mėlynių kilogramą užsidirbs 7 litus, o itin gausus bruknių derlius šių uogų kainą sumažino net iki 4 litų už kilogramą.

Pakelėse grybautojai ir uogautojai tiek prašo už litrą ar mažą krūvelę šių miško gėrybių. Alytaus turguje už penkis baravykus jų mėgėjas neatsispyręs sumokėjo dvylika litų.

Dzūkijos pušynuose kol kas grybautojus džiugina tik voveraitės. Ir tai ne visur. Ne tuščiomis grįžta tik žinantys jų dygimo vietas aplink Zervynas, Žiūrus, Rudnią.

Varėnoje įsikūrusios bendrovės „Ekoratas” supirktuvėje Donatas Juškevičius sulaukė pirmojo grybautojo, atnešusio parduoti pusę kilogramo rudagalvių baravykų. Užtat sumažėjo voveraičių.

„Pernai irgi baravykų buvo labai mažai, tačiau voveraičių nespėjome pirkti, kad laiku sugebėtume apdoroti.

Šįmet viskas priešingai – tenka patiems ieškoti voveraičių tiekėjų.

Vasara labai keista – grybai tai pasirodo gausiai, tai vėl pradingsta. Tai per daug šlapia, tai per sausa.

Jie dygsta tik vietomis, ir ne vien Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Baltarusijoje”, – pasakojo „Ekorato” darbuotoja Aldona Juškevičienė.

Šiuo metu Dzūkijoje vėl sausa, todėl voveraičių kainą supirkėjai pakėlė iki 12 litų už kilogramų. Po 8 litus jie mokėjo tik vieną dieną, dažniausiai – po 9–10 litų.

Patyrę grybautojai pastarosiomis dienomis sugeba per kelias valandas pririnkti tik 3–4 kilogramus voveraičių, nors vos prieš savaitę atnešdavo ir po 20 kilogramų.

Perdirbėjai tvirtina, kad daugėja jiems miško grybus ir uogas tiekiančių supirkėjų, kurie nuo šių metų registruoja individualią veiklą.

Grybauja daugiausia pensininkai, moksleiviai, studentai ir bedarbiai.

Miško gėrybes perkančios ir apdorojančios įmonės nebeatsako už supirkėjų darbą ir jų nekontroliuoja, todėl supaprastėjo produkcijos apskaita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.