Palanga švedų gigantą „Ikea” vilioja apleistu darželiu

Beveik 965 kvadratinių metrų ploto dviejų aukštų pastatas parduodamas už 2 mln. Lt. Dar 3,5 mln. Lt įvertintas 76,5 aro žemės sklypas.

Prie septynerius metus neveikiančio vaikų darželio augantys medžiai daug kartų metė lapus, tačiau naujo šeimininko pastatas nesulaukė iki šiol.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Prie septynerius metus neveikiančio vaikų darželio augantys medžiai daug kartų metė lapus, tačiau naujo šeimininko pastatas nesulaukė iki šiol.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Aug 23, 2012, 12:35 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:13 AM

Beveik 965 kvadratinių metrų ploto dviejų aukštų pastatas parduodamas už 2 mln. Lt. Dar 3,5 mln. Lt įvertintas 76,5 aro žemės sklypas.

Galbūt susidomėtų švedai?

Vaikų darželio privatizavimo istorija prasidėjo dar 2005 metais, tačiau tada pastato pardavimo aukcioną laimėjęs pirkėjas taip ir liko nesumokėjęs žadėtų milijonų.

Šįmet iš naujo pradėtame aukcionų maratone savivaldybė pastato kainą sumažino trimis milijonais litų, o žemės sklypo vertė sumažėjo beveik 700 tūkst. Lt, tačiau tai pirkėjų nepriviliojo.

Mieste pradėtiems statyti objektams lėšų stokojanti Palangos valdžia įsitikinusi, kad nemažas žemės sklypas kurorto centre galėtų sudominti švedų baldų gamybos koncerną „Ikea”.

Neseniai jis paskelbė ieškantis nekilnojamojo turto daugelyje Europos valstybių. Vokietijoje, Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose ir Baltijos šalyse „Ikea” planuoja pastatyti mažiausiai 100 nebrangių viešbučių centrinėse miestų vietose.

Į viešbučių sektorių „Ikea” planuoja investuoti 1 mlrd. eurų (apie 3,45 mlrd. Lt).

Reikėtų paskubėti

„Ikea” antrinės įmonės „Landprop” vadovo Haraldo Müllerio teigimu, koncernas jau po kelių savaičių ketina paskelbti, kur atidarys savo viešbučius.

Tad Palangos savivaldybė turėtų suskubti informuoti koncerną apie pasiūlymą vieną viešbutį pastatyti didžiausiame Lietuvos kurorte.

Apie „Ikea” investicinius planus sužinojęs Palangos meras Šarūnas Vaitkus sakė, kad jam jau kilo mintis pasiūlyti švedams investuoti kurorte.

Trukdo paveldosaugininkai

Tačiau pakviesti „Ikea” dalyvauti vaikų darželio pastato privatizavimo aukcione jis neišdrįso. Mat šio koncerno valdomai Lietuvos įmonei „Pinus Proprius” kurorte penktus metus nepavyksta investuoti apie 120 mln. Lt.

„Buvusio „Jūratės” baseino vietoje paveldosaugininkai bendrovei neleidžia pradėti didelio SPA ir viešbučio komplekso statybos, kuriai visos valstybinės institucijos yra pritarusios prieš kelerius metus.

Iš mirties taško šio objekto neišjudino nė Vyriausybės komisijos siūlymas po teismus klajojantį prokuratūros ieškinį pabaigti taikos sutartimi”, – sakė Š.Vaitkus.

Dabar Kultūros paveldo departamentas iš investuotojų reikalauja parengti naują galimybių studiją ir priekaištauja dėl čia numatomų statybų dydžio, nors jau suprojektuoti būsimojo SPA centro pastatai neviršija buvusio baseino užstatymo normų.

Statys kvartalus

„Ikea” pastaruoju metu paskelbė daug naujienų, susijusių su koncerno investicijomis į nekilnojamąjį turtą. Švedai daugelyje valstybių ketina statyti ne tik ekonominės klasės viešbučius, bet ir studentų bendrabučius.

Kai kuriose Vakarų Europos šalyse „Ikea” įkurs ištisus kvartalus.

Antai rytinėje Londono dalyje, netoli olimpinio parko, švedai jau numatė 11 hektarų ploto sklypą. Per artimiausius penkerius metus čia tikimasi pastatyti 1200 butų, įrengti keletą verslo centrų ir viešbučių.

„Ikea” „miestas” per keletą metų turėtų iškilti ir Vokietijos uostamiestyje Hamburge. Maždaug 5 hektarų ploto sklype irgi tikimasi sutalpinti gyvenamuosius ir verslo pastatus.

„Hamburgui mes teikiame pirmenybę iš visų Vokietijos miestų, todėl tikimės, kad reikalai čia greitai pajudės”, – sakė „Landprom” vadovas H.Mülleris.

Lietuvoje „Ikea” kol kas tvirčiausiai įkėlė koją į medienos perdirbimo sektorių – jau kitais metais sostinėje turėtų iškilti pirmoji Baltijos šalyse šio koncerno baldų parduotuvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.