Nuostolių patyręs „Anykščių vynas” gelbėsis obuoliais

Bendrovė „Anykščių vynas” pamažu pradeda supirkinėti šių metų obuolių derlių. Tačiau devintąją dešimtį skaičiuojančioje bendrovėje toli gražu ne visos išspaustos sultys bus paverstos vynu. Sunkius laikus gyvenanti Anykščių bendrovė jau ne pirmus metus dirba nuostolingai.

Jau kurį laiką „Anykščių vyną” bandoma parduoti, bet kol kas nesėkmingai.<br>P. Lileikis
Jau kurį laiką „Anykščių vyną” bandoma parduoti, bet kol kas nesėkmingai.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 24, 2012, 3:50 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:25 AM

Joje pagamintų vyno ir kitokių gėrimų pardavimas nuolat mažėja. Jau kurį laiką „Anykščių vyną” bandoma parduoti, bet kol kas nesėkmingai.

Gamina sulčių koncentratą

„Šiuo metu mes atliekame paslaugą kitai bendrovei. Perdirbame obuolius, iš jų gaminame koncentratą, kuris siunčiamas šios paslaugos užsakovams – sulčių gamintojams.

Kol kas per dvi dienas perdirbome 500 tonų obuolių.

Šis darbas įsibėgės tik rugsėjo viduryje, kai supirksime rudeninius obuolius”, – sakė „Anykščių vyno” vadovas Audrius Zuzevičius.

Pernai per sezoną buvo supirkta 20 tūkst. tonų obuolių. Kiek lietuviškų raudonšonių ūkininkai suveš šiais metais, A.Zuzevičius neprognozavo.

Bendrovės direktorius neslėpė, kad bene pusę pajamų jo vadovaujama bendrovė pastaruosius kelerius metus gauna tiekdama žaliavas sultims.

Lietuviško vyno nebeperka

A.Zuzevičiaus nuomone, atėjus laikams, kai valstybė nuolat kiša koją šalies alkoholio gamintojams, reikėtų pamąstyti apie kitokius būdus išsilaikyti. Pavyzdžiui, sulčių gamybą.

Tačiau naują bendrovės strategiją turėtų patvirtinti būsimieji „Anykščių vyno” gamyklos savininkai.

„Alkoholinių gėrimų akcizas jau ir taip didelis, bet girdėti, kad Seime vėl kalbama apie jo padidinimą.

O ką renkasi pirkėjas?

Pigesnius iš užsienio atvežtus gėrimus. Arba naminius falsifikatus”, – kalbėjo „Anykščių vyno” vadovas.

A.Zuzevičius džiaugėsi, kad šioje bendrovėje gaminamas natūralios fermentacijos vynas yra įvertintas aukso medaliais įvairiose parodose.

Tačiau pirkėjams tai rūpi vis rečiau.

Pripažino tautiniu paveldu

Šią vasarą „Anykščių vynas” iš Lietuvos ūkininkų supirko per 30 tonų juodųjų serbentų. Didžioji dalis jų bus panaudota vynui „Voruta” gaminti.

Juodųjų serbentų vynas „Voruta” turi nemažai gerbėjų ne tik mūsų šalyje, bet ir kai kuriose užsienio rinkose.

Jis pripažintas Lietuvos tautiniu paveldu.

Tačiau to negalima pasakyti apie kitus „Anykščių vyno” alkoholinius gėrimus. Čia gaminami vaisių ir uogų vynas, sidras ir spiritiniai gėrimai Lietuvoje nėra populiarūs.

Pirkėjų nesulaukė

Pernai „Anykščių vyno” produkcijos nupirkta 8,3 procento mažiau nei 2010 metais. Praėjusiais metais bendrovės nuostoliai padidėjo daugiau nei pusantro karto – nuo 3,85 mln. iki 6,22 milijono litų. Bendrovė gavo 17,03 mln. litų pajamų.

2011 metų pabaigoje atleista pusė „Anykščių vyno” darbuotojų. Dabar čia liko 75 žmonės.

Bendrovė „Anykščių vynas” priklauso įmonių grupei „Alita”, kurią pernai nuspręsta skaidyti. Praėjusių metų birželį už 2,9 milijono litų jau buvo parduota jai priklausiusi bendrovė „Vilkmergės alus”.

Taip pat nutarta iki šįmetės vasaros pradžios parduoti ir „Anykščių vyną”, tačiau ir priartėjus rudeniui šie planai dar neįgyvendinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.