Atraskite Lietuvą iš naujo

Trakai, Kernavė, Nida – puikiai žinomos, keliautojų pamėgtos vietos. Mėgstantys pasivaikščioti gamtoje važiuoja į Aukštadvario ar Neries regioninius parkus, tačiau Lietuvoje apstu ir kitų dėmesio vertų gamtos kampelių. Smalsesni jau tikriausiai aplankė atnaujintą Ladakalnį ir Ginučių piliakalnį Aukštaitijos nacionaliniame parke.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 27, 2012, 6:05 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:05 AM

Ladakalnis − ledynmečio palikimas, jis iškilęs 175 m virš jūros lygio. Nuo kalno viršūnės matosi 6 ežerai, tai Linkmenas ir Asėkas, Alksnas ir Alksnaitis, Ūkojas ir Pakasas.

„Ankščiau nuo jo galėjai regėti nuostabius vaizdus, bet laikas padarė savo. Tad teko vėl atverti „langus“ į nuostabią gamtą. Dabar prie Ladakalnio, Ginučių piliakalnio galima net atvažiuoti, bet ir atplaukti.

Įrengtos vietos priplaukti, valtims pririšti, − įvykdytus darbus vardino Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) prie Aplinkos ministerijos direktorė Rūta Baškytė. − Kartais tenka išgirsti priekaištų dėl medžių šalinimo, retinimo, bet puikiais rezultatais visi džiaugiasi“.

Ladakalnio − Ginučių kompleksas – tik vienas iš daugiau nei 70 saugomų objektų, kurie iki kitų metų pabaigos bus sutvarkyti. Daugybė darbų saugomose šalies teritorijose vyksta įgyvendinant projektus „Saugomų teritorijų tvarkymas (I etapas)“ ir „Saugomų teritorijų tvarkymas (I etapas)“.

Juos finansuoja Europos regioninės plėtros fondas pagal 2007 − 2013 m. laikotarpio priemonę „Biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsauga“.

Lankytojus vilioja naujomis ekspozicijomis

Tvarkant regioninius, nacionalinius parkus taip pat atsižvelgta ir į vis didėjantį informacijos poreikį. Jau įrengti devyni lankytojų centrai, dar keturi projektuojami Dieveniškių istoriniame, Žagarės, Kurtuvėnų, Nemuno deltos regioniniuose parkuose.

Juose veiks ir patrauklios ekspozicijos, supažindinančios su vertybėmis, atskleidžiančios veiklos galimybes konkrečiose saugomose teritorijose. Nacionalinis lankytojų centras įsikurs Vilniuje, Antakalnyje.

„Dalis valstybinių parkų jau turi lankytojų centrus su savitomis vidaus ekspozicijas. Kiekvienoje stengėmės atspindėti konkretaus nacionalinio ar regioninio parko išskirtinumą. Sartų regioniniame parke informaciją perteikta per gyvenimą verdantį prie unikalaus ežero, Varnių regioninio parko lankytojų centro ekspozicijos tema – Septyni keliai iš Varnių. Juos aprašė Lietuvos kraštovaizdžio grožio propaguotojas profesorius Česlovas Kudaba. Sirvėtos regioninio parko vertybės bus pateiktos per mitologiją“, – pasakojo VSTT direktorė.

Tačiau vien tokiais centrais neapsiribojama, iki projekto pabaigos, 2013 m. lapkričio mėnesį, bus įrengtos lauko informacinės sistemos dar septyniuose valstybiniuose parkuose, o suvokti kraštovaizdžio grožį leis nauji septyni apžvalgos bokštai. Jie atsiras Krekenavos, Metelių, Veisiejų, Ventos  regioniniuose parkuose, Dzūkijos ir Žemaitijos nacionaliniuose parkuose bei Kamanų valstybiniame gamtiniame rezervate.

Svarbiausia neužmiršti paveldo objektų

Labai svarbu, kad Lietuvos piliečiai ne tik pažintų, bet ir saugotų gamtos ir protėvių sukurtą paveldą, išmoktų juo didžiuotis, juo rūpintis. Jau sutvarkyta unikali Velnio duobė, trys unikalūs šaltiniai, Olando kepurės skardis pajūryje, septyni piliakalniai. Darbai verda Vilniuje esančios Pūčkorių atodangos prieigose, tvarkomi Pagramančio, Bėčionių, Bakainių piliakalniai. Per ateinančius metus bus sutvarkyta dar 18 įvairiausių paveldo objektų.

„Daug naujų darbų atlikta Rambyno regioniniame parke: sutvarkyti keturi piliakalniai, o duris netrukus atvers naujas lankytojų centras. Kas lankėsi ant Šatrijos kalno prieš metus kitus, tikrai gali ruoštis kelionėn šiais metais. Juos iš tolo pasitiks neatpažįstamai pasikeitęs kalnas, atgavęs savo tikrąjį pavidalą“, – kvietė VSTT direktorė.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.