Prabangiai žydintis balkonas - vos už 50 litų

Norint savo namuose įsirengti prabanga tviskančią gėlių oazę kartais tenka pakloti ne vieną šimtą ar net tūkstantį litų. Tačiau retas kuris pagalvoja, kad tokį grožį galima susikurti išleidus vos 50 Lt. Už tokią sumą apželdinę savo namų balkoną žiedų ir gryno oro terapija mėgautis galėsite ir vasarą, ir rudenį. Kaip sakė gėlių auginimu užsiimantis verslininkas Vladas Karpavičius, dauguma balkoninių gėlių rūšių daigelių kainuoja vos 1-2 litus: „Įsigiję gėlių daigelių papuošite savo namų balkoną neištuštinę kišenės.“ Specialiai portalui lrytas.lt gėlininkas pasakojo, kaip auginti ir prižiūrėti gėles balkone, kai ruduo jau beldžiasi į namus.

Žydinčios gėlės spalvomis praturtins balkoną, terasą ar namo kiemą.<br>123rf.com
Žydinčios gėlės spalvomis praturtins balkoną, terasą ar namo kiemą.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Aug 29, 2012, 11:57 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:15 AM

Anot Vlado, nereikėtų pulti pirkti jau žydinčių augalų: „Auginkite gėles nuo mažo daigelio. Tokias gėles labiau mylėsite ir jos ilgiau žydės.“ Pasak gėlių auginimo specialisto, neturintiems gėlių, kurios žydi nuo pat vasaros pradžios, patariama pirkti tik gėlių daigelius. Daigeliai visu savo grožiu pražys už poros savaičių ir bus atsparesni šalnoms. Žydinčios gėlės yra mažiau atsparios aplinkos veiksniams. Be to, subrendusi gėlė greičiau nusibos ir greičiau numes savo žiedus.

Drenažo sistema būtina

Nereikėtų pamiršti, kad gėlėms, augančioms vazonuose, reikalinga drenažo sistema – permirkusios ir mažai šilumos gaunančios gėlės gali labai greitai nupūti. „Vazono dugne būtina kuo didesnė anga vandeniui nutekėti. Jei tokio vazono neturite, prieš sodindami gėlę į vazoną, dugne pabarstykite akmenukų, žvyro ar molinio vazono šukių. Taip padarysite natūralią terpę drėgmei kauptis vazono apačioje“, - sakė V. Karpavičius.

Vlado nuomone, rudeninėms gėlėms labiau tinkami moliniai vazonai. „Plastikiniame vazone gėlių šaknys sunkiau kvėpuoja, ilgiau užsistovi vanduo“, - teigė gėlininkas. Anot jo, gėlių auginimo srityje svarbi ir ekologinė pusė – plastikiniame vazone gėlės geriau neaugs, labiau atitols nuo natūralios aplinkos.

Norintiems rudens metu puoselėti didelius gėlių žiedus ir vešlią augmeniją Vladas pataria naudoti kuo didesnius vazonus: „Gėlės šaknys nebus suspaustos, lengviau pasisavins trąšų.“ Anot jo, gėles reikia nuolat tręšti, tad tam tinkamiausios ilgalaikės trąšos – jos mineralines medžiagas atiduoda palaipsniui. Naudodami vienkartines trąšas rizikuojate nudeginti augalo šaknis.

Venkite natūralių trąšų ir vėjo

Natūraliomis trąšomis maitinti savo gėles V. Karpavičius nepataria – augalas negaus subalansuoto kiekio mineralinių medžiagų. „Tręšti raugintu mėšlu ar kitomis organinėmis medžiagomis nepatartina. Tręšiant ekologišku būdu atsiranda tikimybė, kad lapai bus dideli ir vešlūs, o žiedas – menkas“, - pasakojo Vladas.

Kaip pasakojo gėlininkas, rudens sezonu, gėlės geriausiai auga tuose balkonuose, kurie yra šiaurinėje arba rytinėje pusėje. „Vakarinėje pusėje esančiame balkone gėlės dažnai kenčia nuo stipraus vėjo ir šoninio lietaus – taip gėlės dažnai nunyksta. Pietinė pusė pavojinga dėl saulės spindulių, kurie gan greitai gali išdžiovinti dirvą“, - pasakojo vyras. Pasak jo, vakarinėje ir pietinėje pusėje augančioms gėlėms reikalinga speciali priežiūra, tad esant galimybei patartina gėlės laikyti šiaurinėje ar rytinėje pusėje. Ten gėles mažiau kentės nuo aplinkos poveikio.

Svarbu nepamiršti ir tinkamai laistyti savo augalus. „Ne kartą man skambino gėlių įsigiję žmonės ir klausė: „Kodėl neauga ar nuvyto gėlės?“ Paklausti, kada paskutinį kartą jas laistė, atsakydavo, kad prieš dvi savaites“, - su nusivylimu žmonių nesugebėjimu elementariai prižiūrėti gėlių pasakojo Vladas.

Madinga derinti spalvas ir rūšis

Šiam rudeniui žmonės gėles balkonams renkasi pagal spalvas. Populiariausios spalvos šiais merais – geltona, mėlyna ar violetinė bei raudona. „Žmonės pamėgo iš gėlių daryti kompozicijas, ieškoti tobulų proporcijų, derinti svyrančias petunijas, kalibrachojas ar surfinijas bei pelargonijas“, - sakė verslininkas. Kaip pastebėjo Vladas, vis populiarėja lapinės gėlės, kurios natūraliai yra ištvermingesnės ir ilgiau išlaiko žalią spalvą bei puošia balkoną.

Norintiems išsaugoti žydintį balkoną pasibaigus vasarai, reikėtų laikytis bent pagrindinių gėlių auginimo principų:

1. Nesodinti gėlių per anksti;

2. Neperlaistyti ir nepalikti mirkti po lietaus;

3. Įrengti drenažą;

4. Naudoti tik kokybišką žemę ar substratą;

5. Vegetacijos metu pakankamai tręšti;

6. Negailėti pinigų kokybiškiems augalams;

7. Tręšti pagal reikiamas normas;

8. Parinkti tinkamą vietą augalui ir saugoti nuo aplinkos poveikio;

9. Neauginti per kaitrioje vietoje;

10. Laiku pastebėti ligas ir puolančius kenkėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.