Tarnybinis romanas: malonus pavojus darbe ar rizika prarasti viską?

Flirtas ir intymūs santykiai darbe jūsų karjerai gali pakišti koją – darbo našumas sumažės, bendradarbiai skleis apkalbas, o nepatenkintas darbdavys gali dar ir iš darbo atleisti. Tačiau išvengti tarnybinio romano nėra taip jau paprasta. Darbo paieškos portalo careerbuilder.com atliktos apklausos duomenys parodė, kad 4 iš 10 žmonių yra susitikinėję su kolega, o trečdalio apklaustųjų tarnybinis romanas baigėsi vedybomis, rašo forbes.com.

Daugiau nuotraukų (1)

Forbes.com ir lrytas.lt inf.

Sep 1, 2012, 9:11 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:38 AM

Taigi pasirodo, kad darbe meilę surasti paprasčiau nei pažinčių portale ar bare prie stalo. Anot knygų apie vyrų ir moterų tarpusavio bendravimą autorės Stephanie Losee, darbovietė tapo populiariausia meilės paieškos vieta XXI amžiuje. „Kur dar jūs praleidžiate daugiau nei 12 valandų per parą?“ - sakė S. Lossee.

Tyrimų duomenimis, šiais metais daugiau nei du trečdaliai dirbančių žmonių neslepia, kad įsimylėjo savo kolegą. Palyginti, prieš penkerius metus viešus tarnybinius santykius palaikė tik 46 proc. apklaustųjų.

Nors šiuolaikinėje darbovietėje į tarnybinius romanus žiūrima vis tolerantiškiau, flirtas ir asmeniniai santykiai su kolega - vis tik rizikingas dalykas.

Pasak darbuotojų etikos specialistės ir advokatės Kathleenos McKennos, flirtas nejučia gali pereiti prie sekso, o blogiausiu atveju, galite pakliūti į rimtą bėdą: „Pamylėk mane arba būsi atleistas.“ Tačiau tai - jau seksualinis priekabiavimas. 

„Venkite romantiškų santykių, paremtų principu „vadovas – pavaldinys“. Ir geriau nė nebandykite flirtuoti su savo pavaldiniu“, - sakė K. McKenna. Jos manymu, toks flirtas yra „kriminalinis ir kvailas“. „Bandydami įžiebti romantiškus santykius su savo darbuotoju sau ant kaktos užsirašote „spirk man“, - teigė advokatė.

Jei vadovas ir pavaldinys negali atsispirti vienas kitam, o darbovietėje netoleruojami tarnybiniai romanai, K. McKenna pataria pasirašyti „Kupidono sutartį“, kuria įsipareigojama atsisakyti bet kokių asmeninių santykių ir tarnybinių romanų. Anot jos, ši sutartis neleis užsidegti meilei darbe.

Jei neišvengus tarnybinio romano, bendrovės vadovai nusprendžia, kad žmonės nebegali dirbti kartu, atsakomybės imtis privalo aukštesnes pareigas einantis asmuo.

Bendravimo ekspertė ir 16 knygų apie santykius autorė Peppera Schwartz siūlo patį vertingiausią patarimą, norint išvengti tarnybinio romano grėsmės. „Prieš imdamiesi flirto ir aktyvių veiksmų, stabtelėkite minutei – pagalvokite apie jums patikusį žmogų. Savo veiksmais jūs galite sugriauti dar vieną santuoką ar draugystę“, - sakė P. Schwartz.

Anot jos, daugiau nei pusė santuokų baigiasi skyrybomis. „Jei skaičiuotume ne tik santuokas, bet ir draugystes, paaiškėtų, kad išsiskyrusių porų yra kur kas daugiau nei pusė“, - teigė P. Schwartz.

Pasak P. Schwartz, prieš pradėdamas tarnybinį romaną kiekvienas turėtų pasvarstyti, kas būtų, jei netektų darbo? Žmonės, kurie patyrė sielvartą dėl išsiskyrimo, žino, kaip skaudu vienu metu palikti ir darbą, ir naują meilę.

Vis dėlto ekspertai patvirtina faktą, kad tarnybiniai romanai dažniausiai baigiasi bent jau vieno iš poros pasitraukimu iš darbovietės. „Tarnybinis romanas gali sužlugdyti jūsų karjerą, meilę, o kartais ir visą gyvenimą“, - sakė P. Schwartz.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.