Turtingiausias baltarusis lobsta pačioje diktatoriaus pašonėje

Pirmasis baltarusis milijardierius. Pirmasis šios šalies pilietis, patekęs į JAV žurnalo „Forbes” sudaromą turtuolių sąrašą. Paskutinio Europos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos pinigine pramintas Vladimiras Peftijevas nuo ES sankcijų ginasi Lietuvoje.

Pirmasis kaimyninės šalies milijardierius viešumoje pasirodo itin retai.<br>"Reuters"
Pirmasis kaimyninės šalies milijardierius viešumoje pasirodo itin retai.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis ("Lietuvos rytas")

2012-09-01 12:24, atnaujinta 2018-03-17 00:36

Prekyba karo technika, alkoholio gamyba, loterijų verslo monopolis, telekomunikacijos, nekilnojamasis turtas, bankininkystė.

Tai – verslai, kurie padėjo talentingam ir apsukriam V. Peftijevui susikrauti pirmąjį milijardą dolerių. Tačiau pinigai nepadėjo išvengti sankcijų.

A. Lukašenkos bendražygiui ir jo verslui užtrenktos durys į Europos Sąjungos šalis. Atverti jas oligarchas bando padedamas Lietuvos teisininkų.

Šią savaitę jis net pasiekė pirmąją pergalę Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

Jis nurodė iš naujo nagrinėti Baltarusijos oligarcho prašymą leisti naudoti jo įšaldytus pinigus – milijoną eurų, kurie buvo skirti Lietuvos teisininkams.

Oligarchas – retai matomas

Jis retai pasirodo viešumoje, o paskutinės viešai publikuotos nuotraukos darytos 2010 metais. Net Baltarusijos žurnalistai, rašantys apie verslą, nedaug žino apie šio oligarcho asmeninį gyvenimą.

Kalbama, kad V. Peftijevas dažnai išskrenda iš Minsko. Anksčiau populiariausia kryptis buvo Malta, kur gyvena šeima. Dabar – Jungtiniai Arabų Emyratai, kur perkelta dalis jo verslo.

Niekas nežino – grįš jis ar staiga bus paskelbtas pabėgėliu.

Kai kurie buvę jo verslo partneriai senokai sėdi kalėjime, tačiau pats oligarchas politines kliūtis kol kas įveikia į savo pusę patraukęs A. Lukašenkos sūnus ir vieno jų žmoną.

Rėmė kitą kandidatą

V. Peftijevas yra laikomas vienu svarbiausių A. Lukašenkos patarėjų ir režimo finansuotojų.

Tačiau niekas negali užtikrinti, jog diktatoriaus nuomonė apie jį vieną dieną nepasikeis.

Juk Baltarusijos prezidentas anksčiau ne kartą buvo iškėlęs kumštį kalbėdamas apie turtingiausią šalies žmogų.

Be politikų palaiminimo verslas nė krust. V. Peftijevas šią taisyklę suprato jau seniai.

Tad pirmą kartą jo vardas nuskambėjo 1994-aisiais, per pirmuosius Baltarusijos prezidento rinkimus. Tuo metu jis tapo premjero, kandidato į šalies vadovus Viačaslavo Kebičiaus finansiniu rėmėju.

V. Peftijevui tuo metu jau priklausė ginklų prekybos kompanija „Beltechexport”, kuriai ES šiuo metu taiko sankcijas.

Ši parama nepraslydo pro akis pagrindiniam V. Kebičiaus konkurentui rinkimuose A. Lukašenkai.

Iškovojęs pergalę rinkimuose pirmasis šalies prezidentas pagrasino nubausti „įtartinus baltarusiškų ginklų prekeivius”.

Teko trumpam dingti

Kaip Baltarusija tapo svarbia šalimi ginklų rinkoje?

Po Sovietų Sąjungos žlugimo jai liko ne tik ginkluotės gamyklos, bet ir milžiniški sandėliai su karine technika, kuri buvo saugoma, jeigu kiltų naujas pasaulinis karas.

Karas nekilo, o Baltarusija pateko į daugiausia ginklų parduodančių pasaulio šalių penketuką. Kaimynai dažnai prekiavo ir rusiška ginkluote ten, kur rusai dėl įvairių priežasčių tiesiog negalėjo patekti.

Baltarusijoje iki šiol beveik nežinoma, kaip jaunas, Ukrainoje gimęs veikėjas tapo svarbiausiu asmeniu valstybiniame versle.

Sklinda įvairiausios versijos, kaip jis įsigijo holdingą „Beltechexport”.

Tačiau visuomet sutampa paties verslininko apibūdinimas – tylus, bet atkaklus.

Po pirmųjų prezidento rinkimų V. Peftijevo saugumui buvo kilęs tikras pavojus. Tuomet visos „Beltechexport” sutartys keliems mėnesiams buvo įšaldytos, o pats verslininkas dingo iš Baltarusijos.

Prisijaukino vadovo sūnų

Tačiau pamažu V. Peftijevui pavyko rasti bendrą kalbą su nauja valdžia. Ko gero, neatsitiktinai vienoje oligarcho kompanijų darbuojasi prezidento A. Lukašenkos vyriausiojo sūnaus žmona Lilija Lukašenko.

Diktatoriaus užuovėją jam iki šiol užtikrina ir tai, kad į verslą V. Peftijevas įtraukė A. Lukašenkos sūnų Dzmitrijų.

Oligarchas įtikino vidurinį prezidento sūnų imtis loterijų verslo, nes jis vadovauja Prezidentiniam sporto klubui. Taip klubas tapo loterijos „Sport-Pari” bendraturčiu. O loterijų verslas Baltarusijoje – monopolizuotas.

Tiesa, praėjusiais metais ES įvedė sankcijas ir šiai bendrovei.

Gyveno ir Maltoje

V. Peftijevas kaip verslo ir gyvenimo užutėkį iki sankcijų paskelbimo buvo pasirinkęs Europos Sąjungos narę Maltą. Šioje šalyje jis gyveno 5–7 metus. Kai kurių šaltinių žiniomis, jis netgi turėjo dvigubą pilietybę.

Apie tai nemažai duomenų paskelbta portale „WikiLeaks”, nutekinusiame amerikiečių diplomatų dokumentus.

V. Peftijevas po pirmųjų prezidento rinkimų šioje Viduržemio jūros saloje gyveno netrumpai, o į Minską grįždavo tik retkarčiais.

Nieko keista, nes Maltoje šis veikėjas buvo tapęs kompanijos „Samuel International Limited” savininku.

2007 m. JAV ambasados darbuotojai pranešė savo šalies valdžiai, kad „A. Lukašenkos ginklų pardavėjas” grįžo iš Maltos su mažamečiais vaikais, kurie nekalba rusiškai.

Pasak „WikiLeaks”, JAV pareigūnai įtarė, kad jis į Maltą perveda paties diktatoriaus nesąžiningai gautus pinigus.

Minske V. Peftijevą, vos išlipusį iš lėktuvo, esą pasitikdavo saugumo pareigūnai ir nuveždavo jį į prezidento rezidenciją.

Pagrasino skirti baudą

Bet ES įvedus sankcijas V. Peftijevui ir jo verslui, staigiai pasikeitė oligarcho ir Maltos santykiai. Jam ne tik teko perkelti sąskaitas iš šios šalies, kad jos nebūtų įšaldytos.

Neseniai Maltos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad tie verslininkai, kurie išdrįs bendradarbiauti su V. Peftijevu, bus skaudžiai baudžiami.

Jiems gresia net 116 tūkstančių eurų bauda arba įkalinimas iki penkerių metų.

Atrodo, kad V. Peftijevas iš tiesų paliko Maltą, nes jam uždrausta apskritai įvažiuoti į ES šalis. O sąskaitas iš šios valstybės, neoficialiais duomenimis, jis perkėlė į Venesuelą arba Baltarusiją.

Tad nieko keista, kad Maltos vyriausybė atsisakė jį skirti Baltarusijos garbės konsulu šioje šalyje.

Dabar oligarchas gyvena Baltarusijoje.

Kaimyninės šalies žurnalistai „Lietuvos rytą” patikino: V. Peftijevas neseniai buvo pastebėtas Minske per vieno banko gimtadienio šventę. Tiesa, jo šeima iki šiol gyvena Maltoje.

Gina tris bendroves

V.Peftijevas, pasitelkęs teisininkus iš Lietuvos advokatų kontoros LAWIN, bando nusimesti sankcijų naštą.

Mūsų šalies advokatai atstovauja trims Baltarusijos oligarcho įmonėms – „Beltechexport”, „Sport-Pari” ir „BT Telecommunications”.

Loterija „Sport-Pari” – vienas naujausių oligarcho verslų, Baltarusijoje veikiančių monopolininko teisėmis. Tai – pirmoji šalyje interaktyvi loterija, kurios akcijų turi ir valstybė.

Apskritai V. Peftijevas laikomas talentingu verslininku, sugebančiu su valstybiniu biurokratiniu aparatu vykdyti sėkmingus projektus. Žinoma, tai lėmė ir puikūs jo santykiai su diktatoriumi.

Be to, A. Lukašenkai reikia talentingo verslininko, sugebančio rasti rinkų Baltarusijos produkcijai užsienyje. V.Peftijevas pirkėjų rado ne tiktai Jungtiniuose Arabų Emyratuose, bet ir Kinijoje.

A. Lukašenka praėjusiais metais gyrė oligarchą, kad jis padėjo gauti Baltarusijai milijardo JAV dolerių kreditą iš Kinijos.

Savininkas – jau kitas

Tačiau ES sankcijos turtingiausią šalies žmogų ir visą valdžią verčia ieškoti išeičių. Jei jo bendrovėms neleidžiama veikti ES, režimui kyla grėsmė netekti stabilių pajamų.

Paskelbus sankcijas Baltarusijos spaudoje pasirodė spėlionių, kad V. Peftijevas įvairiais būdais stengsis apeiti draudimus. Panašiai ir nutiko.

Vasaros pradžioje paaiškėjo, kad didžiausia oligarcho žuvis – koncernas „Beltex Holding”, kuriam priklauso „Beltechexport” ir kitos antrinės įmonės Jungtiniuose Arabų Emyratuose bei Indijoje, atiteko niekam nežinomam Rusijos verslininkui Dmitrijui Gurinovičiui.

Jis viešai buvo pristatytas kaip naujasis holdingo akcijų valdytojas.

Baltarusijos žurnalistai greitai išsiaiškino, kad D. Gurinovičius anksčiau yra buvęs V. Peftijevo pavaldinys mobiliojo ryšio versle. Ir pats oligarchas esą puikiai jį pažįsta.

Kitaip tariant, naujuoju savininku tapo savas žmogus.

„Akivaizdu, kad V. Peftijevas nenutolo nuo holdingo, jis netgi pasirodo viename ar kitame renginyje kaip jo atstovas. Bet, žinoma, neoficialiai”, – „Lietuvos rytui” tvirtino viena Baltarusijos žurnalistė, dažnai rašanti apie V. Peftijevo verslą.

Neabejojama, kad tokiu formaliu žingsniu turtingiausias Baltarusijos verslininkas bando apeiti sankcijas, nors kol kas nežinia, kaip ES reaguos į tokį savininkų pasikeitimą.

JAV dar anksčiau nei ES įvedė sankcijas „Beltechexport”.

Amerikiečiai įtaria, kad bendrovė turėjo ryšių su Irano branduolinės programos kūrėjais.

Lietuvoje prekiavo degtine

Pirmasis Baltarusijos milijardierius oficialiai tebeliko alkoholio gamybos versle, nors jo kompanijos „Akvavid” produkcijai irgi taikomos ES sankcijos.

Beje, tai vienintelė šio magnato verslo imperijos įmonė, kuri oligarchą siejo su Lietuva.

Alkoholinių ir kitokių gėrimų įmonė iki sankcijų įvedimo itin aktyviai veikė Europos Sąjungoje. Daug jos produkcijos buvo parduodama ne tik Baltijos valstybėse, bet ir Vakarų Europoje.

„Lietuvoje „Akvavid” degtinė užėmė apie du procentus rinkos, todėl sprendimas atsisakyti šios produkcijos buvo gana skausmingas”, – „Lietuvos rytui” sakė „Vilniaus degtinės” rinkodaros vadovas Darius Šiaudinis.

Iki sankcijų įvedimo „Vilniaus degtinė” buvo oficiali „Akvavid” platintoja Baltijos šalyse. Pasak D.Šiaudinio, tiek gėrimų kokybė, tiek butelių dizainas tenkino lietuvius.

Per mėnesį „Vilniaus degtinė” parduodavo 40 tūkstančių „Akvavid” degtinės butelių. Šios degtinės buvo galima įsigyti prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėse.

„Žinoma, likučių dar galėjo kur nors likti, bet daugiau šių gėrimų jau nebevežame. „Akvavid” degtinę pakeitėme kita produkcija”, – pridūrė D. Šiaudinis.

Renkasi skirtingas kryptis

Pirmasis Baltarusijos milijardierius puikiai suvokė: jeigu nori išvengti didelių nuostolių – išskaidyk verslą.

Todėl jis puolė į telekomunikacijų, nekilnojamojo turto verslus. „BT Telecommunications” buvo įkurta 2006 metais. Kompanija investuoja į interneto, aukštųjų technologijų, bankininkystės sektorius.

Ji taip pat skatino ateiti užsienio šalių investuotojus į Baltarusiją. Tačiau ES šiai kompanijai nuo praėjusių metų taip pat taiko sankcijas. Todėl ES šalių bendrovės neturi teisės vykdyti verslo su šia oligarcho įmone.

Vis dėlto ši bendrovė randa rinkų kitur. Pavyzdžiui, po A. Lukašenkos vizito į Katarą „BT Telecommunications” su viena Kataro kompanija statys gamyklas.

„BT Telecommunications” vykdo projektus, kurie susiję su didžiausiu pastarųjų metų sporto renginiu Baltarusijoje – pasaulio ledo ritulio čempionatu 2014 metais.

Išaugino teniso žvaigždę

Ne veltui V. Peftijevo pavardė dažnai minima ir kalbant apie sportą. Juk ne kitur, o „Beltechexport” įkurtame teniso klube užaugo dabartinė pasaulio teniso žvaigždė Viktorija Azarenko.

Kalbama, kad pats oligarchas kažkada pirmasis pastebėjo augantį Baltarusijos talentą ir visaip padėjo jai kopti į sporto aukštumas.

Pats V. Peftijevas keletą metų vadovavo Baltarusijos teniso federacijai, tačiau draudimas jam įvažiuoti į ES privertė verslininką palikti šį postą.

Kol Europa jam laiko užtrenkusi duris, darbų galima paieškoti ir šalies viduje. 2014 metais Baltarusijoje vyksiantis pasaulio ledo ritulio čempionatas irgi nepraeis be oligarcho indėlio.

Jo valdomos kompanijos jau sutarė su vyriausybe dėl naujų gyvenamųjų namų, kuriuose gyvens sportininkai, jų treneriai bei aptarnaujantis personalas, statybos.

Skelbiama, jog vėliau visas turtas atiteks liaudžiai. Juk iš tos pačios liaudies vėliau gimsta ir diktatoriai, ir oligarchai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.