Lietaus šalyje būtina turėti kelis skėčius (papildyta)

Rudenį niekaip neišsiversime be patikimo stogo virš galvos – skėčio. Jei senasis sulūžo, susitrynė rankinėje ar tiesiog nusibodo, tenka dairytis naujo. Į ką atkreipti dėmesį renkantis naują skėtį?

Prekybos centruose ypač didelė skėčių pasiūla - mažiausiems vartotojams.<br>V. Balkūnas
Prekybos centruose ypač didelė skėčių pasiūla - mažiausiems vartotojams.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė ("Vartai")

Sep 2, 2012, 3:52 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:17 AM

Pirmasis skėtis virš žmogaus galvos išsiskleidė daugiau nei prieš keturis tūkstančius metų ir buvo skirtas apsisaugoti nuo saulės spindulių.

Tai buvo valdžios simbolis – juos turėjo tik turtuoliai.

Šiandien siūloma didžiulė skėčių įvairovė – ilgi, vadinamosios lazdos ir visai mažučiukai, telpantys į teatrinę rankinę, sulankstomieji, vyriški, moteriški, vaikiški, mechaniniai, pusiau automatiniai, automatiniai. Visi skirtingų kainų, kokybės, dizaino ir spalvų.

Nors Lietuva dažnai pavadinama lietaus šalimi, nuo lietaus saugantys skėčiai čia negaminami. Apie dvi skėčių gamyklas, veikusias sovietmečiu Vilniuje ir Panevėžyje, liko tiktai prisiminimai.

Nepatvirtintais duomenimis, Lietuvoje dėl pirkėjo kovoja apie 30 užsienio skėčių gamintojų.

Bene brangiausiai Lietuvoje šiuo metu parduodami – 680 litų kainuojantis juodos spalvos suskleidžiamasis „Giorgio Armani” ir panašus 530 litų vertės „Prada” skėčiai vienoje prabangioje parduotuvėje vis dar laukia savo pirkėjo.

Užtat iš parduotuvių nešte nešami patys pigiausi kiniški vos iki 10 litų kainuojantys skėčiai. Kiekvienais metais jų parduodama tūkstančiai.

Ar išties taip skiriasi skėčių kokybė, kaip ir jų kainos? Juk kalbama, kad beveik visi skėčiai – tiek brangūs, tiek pigūs yra gaminami Kinijoje?

Perkamiausi – sulankstomieji

„Skėčiai Lietuvoje yra paklausi prekė visais sezonais, mat orų sąlygos itin palankios jiems naudoti.

Vieni žmonės skėtį renkasi atsižvelgdami į audinį, raštus, kupolo dydį, kitiems svarbu techninės skėčio savybės, vieniems reikia ilgo, kitiems trumpo automatinio skėčio.

Daugiausia parduodame trumpų sulankstomųjų skėčių.

Pastaruoju metu ypač populiarūs yra dvigubo automato skėčiai, kai paspaudus mygtuką jis išsiskleidžia ir susiskleidžia – tokius itin patogu naudoti, tam reikia tik vienos rankos”, – sakė galanterijos parduotuvių tinklą visoje šalyje turinčios bendrovės vadovė Inga Melianytė.

Prekybos tinklo „Maxima” parduotuvėse daugiausia skėčių parduodama nuo kovo iki rugsėjo mėnesio ir net dešimt kartų mažiau šių prekių čia nuperkama žiemą.

„Populiariausi iki 10 litų kainuojantys sulankstomieji skėčiai, kurie telpa į bet kurią rankinę. O daugiausia mūsų parduotuvėse nuperkama moteriškų skėčių.

Didžiausias naujoves kasmet pristatome vaikiškų skėčių lentynose, nes reaguojame į populiariausius TV filmus vaikams. „Maxima” parduotuvėse prekiaujama Lenkijoje, Italijoje ir Kinijoje pagamintais skėčiais, kurių kainos – nuo 7,99 iki 59,99 lito.

Bendrovės „Anis” parduotuvėse yra didžiausias Europoje lyderiaujančių kompanijų: austrų „Doppler” ir vokiečių „Happy Rain” skėčių pasirinkimas. Kainos čia svyruoja nuo 9,99 iki 349,99 lito.

Brangesnis – patikimesnis?

Skėčių kainos priklauso nuo daugelio dalykų: skėčio konstrukcijos ir dydžio, metalo, audinio ir kt.

„Pigūs, iki 10 litų kainuojantys skėčiai dažniausiai perkami, kai neturint skėčio užklumpa netikėtas lietus ir reikia nuo jo apsisaugoti.

Tokie skėčiai gaminami iš paprasčiausio metalo, kuris nėra itin atsparus vėjui.

Tad nenuostabu, kad tokie skėčiai sulūžta ar suplyšta jau po pirmo lietaus.

Apie šimtą litų kainuojantys skėčiai yra gerokai patvaresni, pagaminti iš daug stipresnio metalo, taip pat jų konstrukcijoje dažnai būna plastiko, anglies pluošto.

Pastaruoju metu atspariausi ir lengvi yra stiklo pluošto skėčiai”, – pasakojo I.Melianytė. Ji patikino, kad prekiauja ne tik Kinijoje pagamintais skėčiais, bet Europoje pagamintų kaina yra gerokai didesnė.

„Vis dėlto ir skėčių iš Kinijos kokybė gali būti įvairi.

Žinomas prekės ženklas visada reiškia gerą kokybę ir nesvarbu, kur ji pagaminta”, – teigė pašnekovė.

Pasak jos, pirkėjai paprastai perka tamsių spalvų, nežymiai raštuotus arba vienspalvius skėčius, kainuojančius 40–100 litų, o ieškantys išskirtinumo ir galintys sau leisti mokėti daugiau perka brangesnius ir ne po vieną skėtį.

Parduotuvėse galima įsigyti ir rankų darbo, įspūdingų raštų ir prabangių audinių Austrijoje pagamintų skėčių.

Kiekvienam sezonui – po naują

Skėtis – gana svarbi įvaizdžio detalė, todėl stilistai pataria moterims įsigyti kelis skėčius, kurie derėtų prie turimų rankinių ir batų.

Nelygu sezonas, apranga ar proga, turi būti pasirenkami skirtingi skėčiai. Rudenį daugiau dominuoja tamsesnių spalvų skėčiai, o vasarą norisi šviesesnių ir ryškesnių.

Rekomenduojama turėti nedidelį sulankstomąjį skėtį, kuris praverstų užklupus netikėtam lietui, o lyjant ypač stipriai ir ilgai – ilgą, tvirtą, didelio kupolo skėtį.

Jei norite turėti tvarkingą ir gražų skėtį, reikia tinkamai jį prižiūrėti.

Labai svarbu panaudojus skėtį kuo greičiau jį išdžiovinti.

„Tai daryti reikėtų nevisiškai išskleidus skėtį.

Džiovinti reikia taip, kad audinys kuo mažiau liestųsi, o drėgmė turėtų erdvės išgaruoti.

Kitaip gali atsirasti nemalonus kvapas ir dėmės ties audinio raukšlėmis.

Taip pat labai svarbu nelaikyti skėčio ant tiesioginių saulės spindulių – jo audinys gali nublukti.

Stipriai susitepusį skėtį galima pavalyti šiltu muilinu vandeniu, nepatartina naudoti cheminių valymo priemonių.

Geriausiai skėtį nuplauna lietus”, – sakė I. Melianytė.

Meistrui darbo užtenka

Skėčius remontuojantis vilnietis Valdemaras Karneckis šiomis dienomis darbo turi užtektinai.

Į sostinės J.Basanavičiaus gatvėje esančią jo galanterijos gaminių taisyklą žmonės kasdien atneša net po 20–30 sugadintų skėčių.

Dažniausiai pasitaikantis gedimas – audinį laikančių strypų lūžiai arba neveikiantis automatinio skėčio mechanizmas.

„Strypus pakeičiu ir tai vidutiniškai kainuoja 5–6 litus, o štai automatinis skėtis yra geras tol, kol veikia. Sugedus jo mechanizmui niekas nepajėgia suremontuoti ir tokį skėtį gali panaudoti nebent tik detalėms”, – kalbėjo meistras.

Iš savo tėvo šį amatą paveldėjęs V.Karneckis savarankiškai darbuojasi jau aštuonerius metus ir per tą laiką savo rankose turėjo tūkstančius skėčių.

Brangiausias jo remontuotas skėtis buvo daugiau nei 1000 litų vertės, o dažniau atnešamų vidutinė kaina yra 30–60 litų.

„Kai kurie žmonės kas dvi savaites tą patį skėtį atneša sutvarkyti – gaila išmesti, nes, pavyzdžiui, labai patinka jo spalva.

Sulaukiu ir sovietmečio laikų skėčių – jie gana patvarūs, ilgaamžiai ir jų kokybė labai skiriasi nuo dabartinių.

Dabar gerų skėčių nėra. Visi lūžta. Ar pirksi parduotuvėje, ar turguje – visur prekės suvežtos iš ten pat, tik kainos skiriasi”, – neabejoja V. Karneckis.

Svarbus strypų skaičius

Meistras patarė renkantis skėtį atkreipti dėmesį į strypų skaičių – nuo to priklauso skėčio tvirtumas. Patys stipriausi skėčiai, turintys nuo 8 iki 16 strypų, ir tie, kurie yra mažiau lankstomi – ilgi, metaliniu kotu.

Meistras pastebėjo, kad vyrai renkasi tik juodus, o moterys pastaruoju metu yra ypač pamėgusios violetinės ir žalios spalvų skėčius.

Kad skėtis ilgiau būtų tinkamas naudoti, V. Karneckis patarė jį kaskart gerai išdžiovinti išskleistą. Geriausia tai daryti pakabinus skėtį kupolu žemyn, jei turite pakankamai tam vietos, jei ne – padėkite išskleistą ant kieto paviršiaus.

„Džiovinant suskleistą susitraukia skėčio audinys, rūdija strypai”, – teigė meistras.

Daugiausia – iš Kinijos

Iš pasaulyje esančių daugiau nei 390 legalių skėčių gamintojų didžioji dalis – 342 yra įsikūrę Kinijoje.

Manoma, kad šioje šalyje yra gaminami karkasai beveik visiems pasaulio skėčiams.

Legalus gamintojas ant gaminio etiketės visada nurodo, koks panaudotas audinys ir iš ko pagamintas skėtį laikantis karkasas, trumpą naudojimosi instrukciją, šalį gamintoją ir t.t. Originalus skėtis beveik visada būna pažymėtas gamintojo logotipu, kuris gali būti įvairiose vietose: ant rankenos, mechanizmo mygtuko, kupolo dangtelio ir kt.

Pigias skėčių kopijas išduoda kreivos siūlės, kyšantys siūlų galai.

Renkantis tikrai kokybišką skėtį reikėtų ieškoti tarp žinomų gamintojų.

Gaminių kokybe garsėja „Fulton”, „Zest”, „Doppler”, „Lero”, „Trust” ir kt.

Žinomų vardų, tokių kaip „Chanel”, „Alexander McQueen” ir „Burberry” skėčių kaina prasideda nuo kelių šimtų litų.

Tinkamiausia laikymo temperatūra – 10–35 laipsniai šilumos.

Sausą skėtį geriausia laikyti jo užvalkale, polietileno maiše arba susukti į popierių. Jei skėtis ilgai nenaudojamas, reikėtų jį kaskart išskleisti ir pravėdinti.

Nesinešiokite skėčio rankinės dugne, neapkraukite jo kitais daiktais – taip galite sugadinti jo konstrukcijos mechanizmą.

Visada atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytas skėčio laikymo ir džiovinimo sąlygas. Jos gali būti ypatingos. Atsižvelgiant į audinio sudėtį vienus skėčius būtina džiovinti visiškai išskleistus, o kitus, atvirkščiai, – pusiau ar visiškai suskleistus. Pavyzdžiui, šilkiniai skėčiai, kad neišsitemptų medžiaga, džiovinami neišskleisti.

Kad ant skėčio kupolo nesikauptų dulkės ir lietaus nuosėdos, rekomenduojama kiekvieną kartą nuvalyti jį drėgna kempinėle arba sausu rankšluosčiu.

Praktiški patarimai

Pasirinktą skėtį dar parduotuvėje bent keletą kartų išskleiskite ir suskleiskite – taip įvertinsite būsimo pirkinio būklę. Minėtas procesas turi vykti lengvai, nestrigti.

Nepamirškite laikydami išskleistą skėtį žvilgtelėti į veidrodį. Jei esate nedidelio ūgio ir apkūnių formų, po dideliu plačiu skėčiu atrodysite lyg grybas po lapu. Jei jūsų veidas blyškus, nepatartina rinktis žalios ar mėlynos spalvų skėčio, nes po juo atrodysite kaip ligotas žmogus. Raudoni atspalviai, atvirkščiai, pagyvins veidą, tačiau gali erzinti. Raudono, vyšninio ar rožinio skėčio nereikėtų rinktis, jei veidas yra linkęs raudonuoti. Juoda spalva – universali, tinka tiek vyrams, tiek moterims, o geltona, rausva ir balta – nepraktiška.

Atkreipkite dėmesį į skėčio audinį. Geriausia medžiaga skėčiams – poliamidas, poliesteris. Jei į jų sudėtį įeina teflono – skėtis bus atsparus vandeniui, greičiau išdžius. Medžiagos patikimumą galima įvertinti labai paprastai: išskleiskite skėtį ir pro jį pažiūrėkite į šviesą, pavyzdžiui, elektros lemputę. Jos neturėtų matytis, tik sklisti pro audinį šviesa.

„Crocs” šeimą papildė penki nauji botų modeliai

Paulius Kirdeikis, bendrovės „Open24” marketingo vadybininkas, džiaugiasi, kad „Crocs” batų gamintojai siūlo kelis kartus išplėstą, pagal klientų poreikius ir pageidavimus sukurtų botų asortimentą. Anksčiau „Open24” turėjo tik du botų modelius moterims ir vaikams, o šiemet atsirado net penki nauji modeliai, iš kurių vienas yra skirtas vyrams (nuotr.). Tai yra didžiausia šio sezono naujiena. Vos pradėjus prekiauti vyriškais botais jų pardavimas jau dabar labai sparčiai didėja.

Naujieji moteriški botai yra siauresni, dailesni ir turi pakulnę, o vaikiški yra papuošti naujais populiarių animacinių filmų herojų piešinėliais: „Hello Kitty” ir „Batman”.

Bendrovė „Open24” turi aštuonias stacionarias parduotuves Lietuvoje ir tris Latvijoje bei vieną bendrą internetinę parduotuvę Baltijos šalyse.

„Crocs” batai Lietuvoje yra tikrai labai populiarūs, čia jų parduodama dvigubai daugiau nei Latvijoje. Lietuviai mėgsta paprastumą ir patogumą, „Crocs” avalynės spalvas jie renkasi atsižvelgdami į progą – laisvalaikiui perka ryškių spalvų, o darbui – tamsesnę avalynę. Ši avalynė gaminama iš patentuotos, unikalios medžiagos, kuri amortizuoja pėdą ir yra nelaidi oro temperatūrai – vasarą nepraleidžia šilumos, o žiemą – šalčio. Šiai avalynei yra suteikiama dvejų metų garantija. Mūsų parduotuvėse parduodama kokybė, ne tik prekės ženklas. Todėl daugelis čia ne tik grįžta įsigyti antrosios ar trečiosios poros, bet ir dažnai keičia pigias kopijas į tikrus „Crocs” batus”, – sakė P. Kirdeikis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.