Rugsėjo 1-oji alkoholiu prekiaujantiems „taškams“ - klestėjimo diena

Jau ne vienerius metus rugsėjo 1-ąją Lietuvoje draudžiama prekiauti alkoholiu parduotuvėse, tačiau apsukrūs prekeiviai randa būdų, kaip įstatymus apeiti. Kai maisto prekių parduotuvės yra priverstos klientams aiškinti, kad alkoholio jokiais būdais neparduos, o specializuotos alkoholio parduotuvės priverstos iš viso nedirbti, pelnosi tie „taškai“, kurie prisidengę kavinės pavadinimu sugeba apeiti įstatymą draudžiantį alkoholiu prekiauti po 22 valandos.

Parduotuvės - kavinės pardavėja alų porai pardavė net jo neatkimšusi.<br>J. Stacevičius
Parduotuvės - kavinės pardavėja alų porai pardavė net jo neatkimšusi.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 2, 2012, 11:37 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:21 AM

Šeštadienį Vilniuje nedirbo nei „Bravo alco“, nei gėrimų parduotuvės „Centrinė gėrimų išparduotuvė“. „Bravo alco“ nusprendė savo darbuotojams rugsėjo 1-ąją leisti pailsėti, o „Centrinės gėrimų išparduotuvės“ vadovai šią dieną nusprendė išnaudoti inventorizacijai.

„Pas mus inventorizacija, mes nedirbame, reikia viską suskaičiuoti“, - lrytas.lt žurnalistams šeštadienio pavakarę sakė Kalvarijų – Žalgirio gatvių sankryžoje, prie naujosios sostinės turgavietės esančios parduotuvės darbuotojos.

Jei prie alkoholinių gėrimų parduotuvių šeštadienį ramu, tai prie visą parą dirbančių „taškų“ šalia Kalvarijų turgavietės verda visai kitoks gyvenimas – prieigas į čia esančias parduotuves-kavines nutūpę žmogeliai pragertais veidais, alkoholis geriamas ir viduje, ir lauke. Kiti jį nusiperka ir išsineša su savimi.

Užsukę į vieną tokią net savo iškabos neturinčią „kavinę“, iškart pamatome du alų perkančius jaunuolius. Vaikinas ir mergina, abu tvarkingai apsirengę - tikrai ne iš prie parduotuvės besisukiojančios kompanijos.

Vaikinas paskubomis kiša į krepšį alaus butelius. Du netelpa, todėl jis ir jo draugė juos paima į rankas ir išsineša. Nebūtų nieko nuostabaus, jei buteliai būtų atidaryti, kaip tokioje vietoje reikalaujama, tačiau jie su kamšteliais.

„Kodėl taip padarėte?“, - pradeda skųstis kita pirkėja, kai pardavėja jai atidarė butelį ir šalia jo padėjo plastmasinę stiklinę. „Mes išsinešimui neprekiaujame“, - paaiškina pardavėja.

Lrytas.lt žurnalistams pasiteiravus, kodėl prieš tai pirkusiai porai buvo padaryta išimtis ir buteliai jiems buvo neatidaryti, pardavėja kažką suburba po nosimi. Ką tiksliai - nesupratome, bet tai nuskambėjo panašiai į pasiteisinimą, kad esą ta pora daug pirko.

Paprašome alaus butelio ir mes. „Keturi penkiasdešimt“, - ištaria nepatenkinta pardavėja. Padedame pinigus, ji pastato mums alaus butelį ir stiklinę. Butelį atkemša, tačiau kamštelio neišmeta, nors tai turėtų padaryti.

Užkemšame butelį ir išėję iš parduotuvės, stebime, kas bus toliau. Vienas po kito į tariamą kavinę eina žmonės ir visi jų išeina su buteliais rankose. Šalia stovi policijos pareigūnų automobilis, tačiau jie iš jo išlipti nesiteikia. Matyt, jie šioje vietoje sustojo tik pailsėti.

Rugsėjo 1-ąją Lietuvoje prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama nuo 2007 metų. Nuo 2009-ųjų, priėmus Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, šis draudimas netaikomas viešojo maitinimo įmonėms. Tačiau ir tuos porą metų, kai buvo draudžiama alkoholiu prekiauti net baruose ir kavinėse, norintieji sugebėdavo pasilinksminti kaip ir įprastą dieną.

Daugelis kavinių vakarais oficialiai užsidarydavo, tačiau jose likdavo savininkų draugai bei pažįstami, kurie galėdavo linksmintis per naktį. Pinigus už išgertą alkoholį darbuotojams buvo nurodoma „įmušti“ kitą dieną.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.