Kodėl Lietuvos auksas slepiamas Londono požemiuose?

Jungtinėje Karalystėje uždarbiauja ne tik lietuviai emigrantai, bet ir pati Lietuvos valstybė. Anglijos banke jau 20 metų laikomos visos Lietuvos aukso atsargos – 5,8 tonos šio brangiojo metalo. Pernai perkant, parduodant ir investuojant jis uždirbo Lietuvai 120 mln. litų.

JAV gali pasigirti turinti per 8 tūkst. tonų aukso.<br>123rf
JAV gali pasigirti turinti per 8 tūkst. tonų aukso.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 4, 2012, 9:52 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:38 PM

Turėdama tokį kiekį aukso šiuo metu Lietuva užima 78 vietą pasaulyje – kas kelis mėnesius ši pozicija kinta, priklausomai nuo kitų šalių aukso atsargų pokyčių. Lietuva jokiais pokyčiais pasigirti negali – turimas aukso kiekis nesikeičia nuo pat nepriklausomybės atkūrimo.

Nors savo regione Lietuva atrodo neblogai – turime kiek mažiau aukso nei Latvija ir gerokai daugiau nei Estija, mūsų turimas auksas nė iš tolo neprilygsta didžiųjų šalių aukso rezervams – daugiausia aukso turinčiai JAV priklauso per 8 tūkst. tonų aukso.

Ką Lietuva daro su savo auksu?

Londone laikomas auksas sudaro maždaug 4 proc. Lietuvos užsienio atsargų. Kitą dalį atsargų sudaro investicijos eurais ir kitomis valiutomis. Iš šių atsargų gaunamos pajamos yra skiriamos lito stabilumui užtikrinti. Tačiau kodėl mūsų stabilumą garantuojantis auksas guli Londono saugyklose?

„Mūsų turimomis žiniomis, dauguma pasaulio centrinių bankų aukso atsargas laiko Londone Anglijos banke arba Niujorke JAV federalinių rezervų saugykloje. Taip daroma ir dėl saugumo sumetimų, ir dėl to, kad ten yra tarptautinės prekybos auksu centrai – esant galimybei investuoti auksą išvengiama transportavimo išlaidų“, - pasakoja Lietuvos banko bankininkystės tarnybos direktorius Mindaugas Vaičiulis.

Tačiau ar nebūtų paprasčiau parduoti visą Lietuvos turimą auksą ir apmokėti mūsų valstybės skolas? Lietuvos banko atstovas tvirtina, kad taip pasielgti būtų galima tik didelio masto krizės atveju.

„Auksas yra realią vartojamąją vertę turinti vertybė, todėl, prasidėjus visuotiniams ekonominiams ar politiniams kataklizmams, auksas geriau nei bet kuri valiuta būtų apsaugotas nuo rizikos prarasti perkamąją galią. Aukso atsargos šiuolaikinėje finansų sistemoje atlieka galutinio rezervo šalies būtiniausiems poreikiams tenkinti funkciją“, - sako M. Vaičiulis.

Anot pašnekovo, Lietuvos bankas nesvarsto parduoti aukso, tačiau jo atsargų neketinama ir didinti. 4,6 tūkst. tonų aukso talpinančiame Anglijos banke mūsų beveik 6 tonos atrodo gana kukliai. Dar kukliau jos atrodo, kai palygini su kai kuriomis didžiausiomis ar turtingiausiomis pasaulio valstybėmis.

Daugiausia aukso turinčių šalių dešimtukas

10 vieta – Indija. Šios šalies rezervuose laikoma per 557 tonas aukso. Kai tik pasitaiko galimybė pirkti auksą, Indija jį perka ir aktyviai didina savo aukso atsargas. Taip daroma dėl to, kad auksas laikomas saugia investicija, be to, tam įtakos turi ir indų įsitikinimai – tradiciškai šioje šalyje auksas yra ypač vertinamas.

9 vieta – Nyderlandai. Ši valstybė gali pasigirti 612 tonų aukso atsargomis.

8 vieta – Japonija. 1950 metais ši šalis turėjo tik 6 tonas aukso – panašiai, kaip dabartinė Lietuva. Tačiau visą laiką aktyviai pirkusi auksą šalies valdžia jo atsargas padidino iki 765 tonų. Tiesa, 2011 metais dalį aukso teko parduoti, kad būtų stabilizuota šalies ekonomika po Fukušimos katastrofos.   7 vietoje esanti Rusija į auksą investuoja tam, kad išlaikytų rublio, kaip tarptautinės valiutos, statusą. Šiuo metu mūsų rytinė kaimynė turi 918 tonų aukso.   6 vieta – Šveicarija. Visuomet kaip finansiškai patikima šalis įvardijama Šveicarija savo vardą pateisina – ji valdo 1040 tonų aukso, nors jau nuo 1997 metų po truputį mažina savo brangiojo metalo atsargas.

5 vietoje, vos vos aplenkusi Šveicariją, yra Kinija. Šiuo metu ji turi apie 1054 tonas aukso, tačiau nuolat dairosi, gal pavyks jo įsigyti daugiau. Kinija tai daro dėl tos pačios priežasties, kaip ir Rusija – tam, kad jos valiuta būtų geriau vertinama tarptautinėje rinkoje.

4, 3 ir 2 vietose atitinkamai yra Prancūzija (2435 tonos aukso), Italija (2451 tona aukso) ir Vokietija (3395 tonos aukso). Šios Europos šalys yra atsakingos ir už euro stabilumą, taigi didelės šių šalių aukso atsargos yra ir Lietuvai naudingas dalykas.

1 vietoje daugybę metų iš eilės karaliauja 8133 tonų aukso turinti JAV. Tiesa, ir šie skaičiai nublanksta prieš penkiasdešimtmečio senumo duomenis – 1952 metais JAV turėjo per 20 tūkst. tonų aukso.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.