Kaip daržo ir miško gėrybes užšaldyti žiemai?

Nors kalendorinė vasara apsisuko ant kulno ir išdūmė iki kitų metų, po savęs ji paliko šūsnį prisiminimų ir dovanų. Viena jų – miško ir daržo gėrybės, kuriomis, jas tinkamai užšaldžius, galima bus mėgautis ir vėjuotą lapkričio dieną, ir šaltą sausio vakarą. Juk gauti baravykų vidury žiemos – iššūkis nemenkas, o atšaldyti krapai kvepės dar stipriau nei tąsyk, kai buvo skinami. Užšaldyti galima beveik visus vaisius, uogas, daržoves ir grybus. Svarbiausia, kad šie būtų švieži, sveiki ir kokybiški.

Šaldyti galima bet ką. Svarbiausia, kad šaldomas produktas virtuvėje jums praverstų žiemą.<br>123rf
Šaldyti galima bet ką. Svarbiausia, kad šaldomas produktas virtuvėje jums praverstų žiemą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2012, 3:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:47 PM

Darganotą rudenį ir šaltą žiemą smagu sugrįžti namo ir virtuvėje rasti linksmai nuteikiantį šaldytuvą, pilną uogų, žalumynų ir kitų šaltajam metų laikui paruoštų gardumynų. Vitaminai ir kitos maistingosios medžiagos geriausiai išlieka uogas bei kitas sodo ir daržo gėrybes kokybiškai užšaldant.

Kaip šaldyti?

Visų pirma, reikėtų pasirinkti tinkamus, nesužalotus, sveikus produktus. O šaldyti galima bet ką. Svarbiausia, kad šaldomas produktas virtuvėje jums praverstų žiemą.

„Prieš dedant į šaldymo kamerą ir norint išsaugoti daržovių, vaisų bei grybų maistines savybes, šiuos produktus patartina kelioms minutėms panardinti į verdantį vandenį ir tuoj pat į šaltą, kad šios staigiai atvėstų. Gėrybes ruošiant šaldymui tokiu būdu vertingųjų medžiagų nuostoliai būna mažesni, išlieka natūrali produktų spalva, aromatas, skonis“, - kaip paruošti daržoves šaldymui, pataria AB „Snaigė“ rinkodaros vadovė Rūta Petrauskaitė.

Kiekvienai gėrybei – sava šaldymo taisyklė

Šaldyti galima net pomidorus. Juos irgi reikėtų nuplikyti. Tiesa, atšaldyti jie nebus tinkami salotoms ir sumuštiniams paruošti, bet sriuba ar padažus iš jų išeis gardūs. Prieš šaldant rekomenduojama nulupti pomidorų odelę ir susmulkini nedidelėmis skiltelėmis.

Baravykai išsaugos aromatą, jei bus šaldomi švieži. Kitus grybus reikėtų šaldyti jau apvirtus. Voveraičių kartumas sumažės, jei jos prieš užšaldomos akimirkai bus įmerktos į verdantį vandenį.

Iš moliūgų, aguročių ir cukinijų prieš šaldant reikėtų išimti sėklas, o daržoves supjaustyti gabaliukais.

Agurkų nuplikyti nebūtina. Juos tiesiog susmulkinkite, sudėkite į dėžutes ir užšaldykite. Net šaldyti agurkai gerai išlaiko savo aromatą, todėl jie tiks šaltibarščiams, salotoms.

Špinatus reikėtų tik nuplauti ir sudėti į maišelius arba plastikinius indelius. Šaldiklyje jie gali būti laikomi 2 mėnesius.

Tikrai verta užsišaldyti žalumynų – šaldyti jie išlieka kvapnesni nei džiovinti.

Vietos taupymui - maišeliai

Dažniausiai šaldymui naudojami plastikiniai maistui skirti indeliai. Galima šaldyti ir stikliniuose. Tiesa, verta nepamiršti, kad šaldamas produktas plečiasi, todėl visuomet palikite šiek tiek laisvos erdvės. Jeigu šaldoma daug įvairių daržovių, rekomenduojama ant maišelių užrašyti datą ir pavadinimą.

Jei jūsų šaldiklyje vietos nedaug, jos galite sutaupyti šaldomus produktus iš plastikinių indelių perdėję į maišelius. Prieš kelias dienas užšaldytas gėrybes išimkite iš plastikinio indelio, tada suvyniokite jas į maistinę plėvelę ar maišelius. Kuo skubiau sudėkite jas atgal į šaldiklį. Vietos taip pat sutaupysite, jei rinksitės ne apvalius, o kampuotus indelius.

Skirtingas šaldymo laikas

Kiek ilgai galima laikyti produktus, priklauso nuo laikymo temperatūros. Šaldymo kamerose ir šaldikliuose užšaldytos vyšnios, trešnės, petražolės, salierų lapai, krapai, žalieji žirneliai ir pupelės gali būti laikomi 8–12 mėnesius. Daugelis uogų - serbentai, agrastai, slyvos, rabarbarai, avietės, žemuogės, braškės – šviežios išliks beveik metus.

O štai svogūnų laiškų, porų, žiedinių kopūstų, brokolių šaldymo laikotarpis – 6–8 mėnesiai. Pomidorai ir agurkai savo skonio savybes išlaikys 3–6 mėnesius, virti ir kepti grybai — iki pusės metų.

Atitirpinimas lemia skonį

Produkto atitirpinimo procesas ne ką mažiau svarbus nei pats šaldymas. Nuo jo greičio priklauso atitirpinto produkto skonis. Greitai atitirpinant užšaldytą maisto produktą netenkama daug maistinių ir skonio savybių. Geriausia produktus, skirtus vartoti šviežius, atšildyti 4 laipsnių temperatūroje. Tokia temperatūra yra šaldytuvo lentynoje, kuri yra labiausiai nutolusi nuo šaldymo kameros. „Snaigės“ rinkodaros vadovė perspėja - negalima užšaldytų maisto produktų atšildyti ir paskui vėl pakartotinai užšaldyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.