Rugsėjis studentų bendrabutyje - tarp drėgnų sienų ir su elektriniais šildytuvais

Po vasaros atostogų į bendrabučius sugužėjo studentai – vieniems teko geresni kambariai, kitiems - kambariai su supelijusiomis sienomis, o tretiems jau ir šildytuvų prireikė. Tačiau laimingiausi tie, kurie gavo kambarius, prieš kelerius metus specialiai įrengtus užsieniečiams. „Sienos perdažytos, nenutepliotos, baldai nesulūžę, o ir lempos geresnės kabo. Viskas įrengta kokybiškiau, nes prieš mums įsikuriant čia gyveno studentai iš Baltarusijos“, - sakė studentė Karolina. Anot jos, kaimynystėje gyvenantiems studentams jau ir rugsėjo mėnesį prireikė elektrinių šildytuvų. Portalas lrytas.lt nusprendė pasižvalgyti, kaip studentai gyvena bendrabučiuose.

Dviaukštė lova - puikus sprendimas norint sutaupyti vietos mažame kambaryje.<br>J. Stacevičius
Dviaukštė lova - puikus sprendimas norint sutaupyti vietos mažame kambaryje.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Sep 7, 2012, 5:14 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:41 PM

Apsilankius viename iš Vilniaus universitetui (VU) priklausančiame Saulėtekyje esančiame 16-os aukštų bendrabutyje nustebino neįtikėtinas saugumo lygis – panorėjus įžengti į bendrabučio vidų, teko praeiti pro tvirtas metalines grotas, kurias praverti galima tik panaudojus specialų raktelį. Tokį raktą turi kiekvienas bendrabučio gyventojas. 

Pirmiausiai aplankėme 4-ajame aukšte esančius kambarius. Tuose kambariuose, kurie turi laukinę sieną, akį rėžė pilki kampai – pelėsis ir drėgmė gyventojus lydi ištisus metus. „Atsivežėme elektrinius šildytuvus. Čia net ir vasaros pabaigoje labai šalta“, - sakė apleistame kambaryje gyvenančios Lina ir Agnė.

Į antklodę susisukusi ir nuo šalčio drebanti studentė Lina tikisi, kad per ateinančią savaitę gaus naują kambarį, tačiau vilčių nedaug. Mergina kartu su savo kambario drauge jau planuoja kambario remontą. Anot jų, kelių šimtų litų turėtų užtekti tapetams bei dažams įsigyti.

Išvydusios gauto kambario būklę studentės nenustebo. „Yra plastikiniai langai, naujos durys – gyventi galima. Tikėjomės daug blogesnio kambario“, - sakė Lina.

Pakilę į aštuntąjį bendrabučio aukštą sutikome studentiškus pietus bendroje virtuvėje ruošiančią antrojo kurso studentę Viliją. Mergina pasakojo, kad prieš metus savo kambarį įsirengė už simbolinę kainą – interjero atnaujinimo reikmėms prireikė 50 litų, studentė pirko tik sienų dažų ir teptukų.

Portalo lrytas.lt komandą pasisvečiuoti 12-ame aukšte esančiame bendrabučio kambaryje pakvietusi studentė Rasa neslėpė, kad net ir ne kampiniame kambaryje gyventi nėra šilta. „Šildytuvus naudoti galima tik laukinę sieną turinčių kambarių gyventojams, tačiau šaltis karaliauja visuose kambariuose, tad tenka suktis“, - guodėsi studentė.

Studentams įprasta, kad bendrabučio kambaryje, už kurį kas mėnesį tenka sumokėti po 150 Lt, dažniausiai glaudžiasi du ar trys gyventojai. Kai kuriuose kambariuose stovi dviaukštės lovos. „Nors kiekvieną kartą lipti kopėčiomis į lovą nėra labai patogu, dviaukštė lova leidžia mums sutaupyti vietos“, - sakė jau metus bendrabutyje gyvenanti trečiojo kurso studentė Karolina.

Iš mažesnių miestų ir miestelių į sostinę studijuoti atvykęs jaunimas nėra išlepintas, todėl bendrabutyje randa ir gerų dalykų. „Visas atsilupusias sienas, nublukusius dažus ir sulūžusius baldus atperka puikus vaizdas pro langą“, - juokavo Kristina ir Jūratė.

Anot gyventojų, pastaruoju metu bendrabutyje nepamatysi ir jokių kenkėjų. „Jau kuris laikas nematyti jokių tarakonų ar pelių. Gali būti, kad studentai pradėjo tvarkingiau gyventi“, - sakė merginos.

VU bendrabučio studentai sakė, kad kiekvienas įsikuria taip, kaip nori. „Jei nori, gali atsivežti minkštesnę lovą ar tvirtesnę kėdę. O jei neturi savo baldų, jų galima rasti koridoriuose, - sakė Jūratė. - Studijas baigę ir išsikraustantys gyventojai nenaudojamus baldus išneša tiesiog į laiptinę, o naujai atvykę gali pasirinkti labiausiai patinkančią spintelę, stalą ar kėdę.“ 

Apsilankius Vilniaus Gedimino technikos universiteto bendrabutyje, taip pat esančiame Saulėtekyje, mus pasitiko gausi vaikinų armija. Ar tai reiškia, kad netvarkos čia daugiau? Anaip tol. Kai kurių vaikinų kambariai stebino neįtikėtina tvarka ir pedantiškumu. Vis dėlto, buvo ir tipiškų alaus butelių kolekcininkų bei saulėgrąžų gliaudytojų, kuriems tvarka - nė motais.

Viename kambaryje išgirdome skardų vaikinų juoką, panorome jame apsilankyti. Pravėrę duris pamatėme keturis vaikinus, jų kambarys buvo išmargintas zebro kailio raštais. 

Kambario šeimininkai sakė, kad toks interjeras jiems patinka. Jie pasakojo, kad šio kambario sienas zebro kailio raštais išdažė vienas prieš kelerius metus čia gyvenęs studentas iš užsienio. „Planuojame nusipirkti dažų ir priemonių sienoms dažyti – atnaujinsime šias sienas ir zebro kailio raštas bus dar įspūdingesnis“, - sakė vaikinai. Kiekvienas šio kambario gyventojas remontui planuoja skirti po šimtą litų.

Liftu pakilus į penktąjį aukštą, portalo lrytas.lt komandą įsileido studentas Lukas. Jo nuomone, gyventi bendrabutyje galima, tačiau sanitarinės sąlygos – tikrai apgailėtinos. „Pažiūrėkit, dušo padėklas aprūdijęs, vamzdžiai kiauri. Praustis tokiame vonios kambaryje nėra itin malonu“, - sakė bendrabučio gyventojas.

Iš Saulėtekio persikėlėme į M. K. Čiurlionio gatvėje esančius VU bendrabučius, kuriuose gyvena medicinos ir gamtos mokslus studijuojantis jaunimas. Vos įžengus pro pagrindines duris akį patraukė keletas sąsiuvinių, kuriuose prašoma naikinti tarakonus ar šalinti elektros įrangos gedimus.

Pasak bendrabučio gyventojos Monikos, tarakonai kambaryje apsilanko, tačiau to išvengti galima laikantis higienos normų ir tvarkos. Jos manymu, tarakonai veisiasi tokiuose kambariuose, kuriuose atvirai laikomi maisto produktai ar neplauti indai.

Pasiteiravus dailiosios lyties atstovių, kur būtų galima rasti vaikinų kambarį, kuris pasižymėtų išskirtine netvarka, merginos nurodė vieno kambario numerį. Smalsumo vedami priėjome prie nurodyto kambario durų ir išgirdome iš kambario sklindančius garsus. Pravėrę kambario duris pamatėme, ramią popietę besiilsinčius tris vaikinus – būsimus daktarus.

Tačiau šiame kambaryje, kaip kad sakė merginos, netvarkos neradome. „Jei būtumėte apsilankę prieš 5 metus, tuomet būtumėte išvydę tikrą netvarką. Dabar tvarka griežtai kontroliuojama“, - sakė jau šešerius metus šiame bendrabutyje gyvenantis Dominykas.

Portalui lrytas.lt bendrabučio kambarių nuotraukų mielai atsiuntė Kauno technologijų universiteto (KTU) ir Klaipėdos universiteto studentai.

KTU šiuo metu turi 10 bendrabučių. Keturiuose atlikta kapitalinė renovacija – atnaujinta ir išorė, ir vidus. Anot KTU studentų atstovės Liucijos, renovacijos darbai jau vyksta ir dar viename bendrabutyje, o kiti dar laukia remonto.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.