Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono lyderiai ragina vieningai kovoti su ekonomikos iššūkiais

Azijos ir Ramiojo

H.Clinton mano, kad JAV gali greitai liberalizuoti prekybą su Rusija.<br>AP
H.Clinton mano, kad JAV gali greitai liberalizuoti prekybą su Rusija.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 8, 2012, 8:40 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:21 PM

Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimo, dvi dienas vyksiančio Tolimųjų Rytų uostamiestyje Vladivostoke, šeimininkas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per šio forumo atidarymą paragino atnaujinti bloko įsipareigojimus mažinti kliūtis prekybai regione.

„Veikdami kartu ir šalindami kliūtis, skatiname dinamišką plėtrą visame Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, taip pat viso pasaulio ekonomikoje. Svarbu statyti tiltus, o ne sienas“, - V. Putinas sakė susitikimo dalyviams.

21 narę turintis regioninis blokas, kurio prekybos apyvarta sudaro beveik pusę pasaulinės, kasmet rengia viršūnių susitikimus, siekiant stiprinti geranorišką požiūrį ir mažinti prekybos suvaržymus. Sprendimai šiame bloke priimami bendru sutarimu.

Tačiau šiais metai forumą temdo įvairūs teritoriniai ginčai tarp APEC milžinių Kinijos, Japonijos ir Pietų Korėjos, įgiję nacionalistinį atspalvį, o JAV ir Kinijos santykiams taip pat kaistant dėl padėties Pietų Kinijos jūroje.

Japonijos premjeras Yoshihiko Noda pareiškė šiemet nesurengsiąs įprastų dvišalių derybų su Kinijos prezidentu Hu Jintao ir Pietų Korėjos vadovu Lee Myung- baku dėl Tokijo teritorinių ginčų su šiomis šalimis.

APEC narės Vietnamas ir Filipinai taip pat griežtai pasisakė prieš Kinijos politiką prieš prasidedant konferencijai.

Abi šalys kaltino savo galingąją kaimynę taikant bauginimo strategiją, Pekinui reiškiant pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, nors Hanojus ir Manila joje turi savų interesų.

Šeštadienį prieš prasidedant viršūnių susitikimą surengtame verslo forume kalbėjęs Hu Jintao ragino visas šalis užtikrinti, kad padidėjusi įtampa neperaugtų į rimtesnius konfliktus.

„Siekis išlaikyti taiką ir stabilumą, taip pat tvarų pagreitį Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonomikos augime atitinka visų šio regiono šalių interesus. Tai yra mūsų bendra atsakomybė“, - pareiškė Hu Jintao, taip pat perspėdamas vengti protekcionizmo.

Jungtinės Valstijos suerzino Kiniją, reikalaudamos nustatyti elgsenos kodeksą Pietų Kinijos jūroje ir užtikrinti laisvą laivybą šioje strategiškai svarbioje magistralėje. Kinija taip pat laiko pastaruoju metu padidėjusį JAV dėmesį Azijai mėginimu apriboti Pekino galią.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, kuri atvyko į Vladivostoką vietoje prezidento Baracko Obamos, ketvirtadienį sakė, kad Vašingtonas nepabūgs ginti strateginių Amerikos interesų.

Šeštadienį kalbėdama susitikime su verslininkais APEC forumo kuluaruose, ji pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos pasiryžusio stiprinti savo ekonominę ir politinę įtaką šiame regione.

V. Putino vyriausybė išleido apie 20 mlrd. JAV dolerių Vladivostoko, kuris yra didžiausias Rusijos uostamiestis Ramiajame vandenyne, infrastruktūrai renovuoti, tikintis paversti jį investicijų centru ir įtvirtinant Maskvos ambicijas didinti savo įtaką šiame regione.

JAV gali greitai liberalizuoti prekybą su Rusija

JAV Kongresas gali šį mėnesį liberalizuoti prekybos santykius su Maskva, šeštadienį pareiškė valstybės sekretorė H. Clinton, tačiau Rusija po derybų leido suprasti, kad tarp abiejų šalių išlieka didelių nesutarimų dėl požiūrio į Siriją ir Iraną.

H. Clinton, atvykusi į Rusijoje vykstantį Azijos ir Ramiojo vandenyno valstybių viršūnių susitikimą, sakė, kad JAV vyriausybė glaudžiai bendradarbiauja su Kongresu, siekiant, kad būtų atšaukta 1974 metais priimta Jacksono-Vaniko pataisa - Šaltojo karo laikų teisės aktas, užkertantis kelią nustatyti privilegijas prekybai su Rusija.

Pakeisti šį įstatymo JAV prezidentas B. Obama stengėsi, norėdamas pagerinti santykius su Rusija.

„Siekdami užtikrinti, kad mūsų bendrovės galėtų konkuruoti čia, Rusijoje, glaudžiai dirbame su Jungtinių Valstijų Kongresu, kad būtų nutrauktas Jacksono-Vaniko (pataisos) taikymas Rusijai ir kad Rusijai būtų nustatyti nuolatiniai normalizuoti prekybos santykiai“, - H. Clinton sakė verslo lyderiams Tolimųjų Rytų uostamiestyje Vladivostoke.

„Tikimės, kad Kongresas imsis šio svarbaus teisės akto šį mėnesį“, - ji pridūrė prieš prasidedant Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimui.

Kongresas spaudžiamas patvirtinti teisės aktą dėl nuolatinių normalių prekybos santykių (NNPS), Rusijai įstojus į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) su JAV pritarimu.

Respublikonų kandidatas į prezidento postą Mittas Romney, kuris vadino Rusiją pagrindine geopolitine Jungtinių Valstijų priešininke, sakė palaikysiantis NNPS su Maskva tik tuo atveju, jeigu kartu bus priimti įstatymai, numatantys sankcijas už žmogaus teisių pažeidimus.

JAV pareigūnai sakė, kad H. Clinton per valandą trukusį susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu iškėlė šią plačią žmogaus teisių padėties temą, tačiau šis neigė, kad jog ji buvo išsamiau aptarta.

„Mes nediskutavome šia tema, nes JAV pusė puikiai žino, kad nepriimtina pakeisti antisovietinius įstatymus antirusiškais. Jie žino, jog tai padarytų realią žalą mūsų santykiams“, - pažymėjo S. Lavrovas.

Jis taip pat sakė žurnalistams, kad išlieka Vašingtono ir Maskvos nesutarimų dėl kai kurių užsienio politikos problemų, tokių kaip konfliktas Sirijoje ir Irako branduolinė programa.

„Mūsų partneriai JAV pasisako už priemones, tokias kaip grasinimai, didėjantis spaudimas ir naujos sankcijos Sirijai bei Iranui. Mes su tuo iš principo nesutinkame“, - pabrėžė S. Lavrovas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.