Bręsta prarasta europiečių karta

ES gali atsirasti prarastoji karta, kuriai priklausytų 8 milijonai jaunų žmonių. Tokiais įspėjimais Briuselyje šalys narės skatintos skirti dėmesį darbo vietų kūrimui, socialinei ir švietimo politikai. Remdamasis euobserver.com apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Darbo ieškančių ir nerandančių jaunų europiečių – vis daugiau.<br>AP
Darbo ieškančių ir nerandančių jaunų europiečių – vis daugiau.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2012, 8:00 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:16 PM

Anot konferencijoje, kurioje buvo kalbama apie užimtumą, dalyvavusio Europos Komisijos pirmininko Jose Manuelio Barroso, visos minėtos sritys turi būti geriau koordinuojamos ne tik nacionaliniu, bet ir ES lygmeniu.

Tokie J. M. Barroso žodžiai nuskambėjo po Tarptautinio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (TBPO) atstovo paskelbtos ne itin optimistinės informacijos apie euro zonai priklausančių šalių ekonominį augimą.

„Euro zoną nusitvėrusi recesija”, – teigė TBPO generalinis sekretorius Angelis Gurria. Jis pabrėžė, jog ES, norėdama pasiekti tikslą, kad 2020-aisiais Bendrijoje užimtumas siektų 75 proc., turi sukurti 17 mln. darbo vietų.

Bet šiuo metu statistika daug vilties neteikia. Itin prasta padėtis finansinę paramą gavusiose ES narėse, kurios gaudamos paskolas įsipareigojo taikyti taupymo planus. Tai tikrai nepadeda kurti naujų darbo vietų.

Graikijoje, Airijoje ir Portugalijoje nedarbo lygis atitinkamai siekia 22,4 proc., 14,9 proc. ir 15,7 proc. Ispanijoje, svarstančioje pagalbos prašymo galimybę, nedarbo lygis yra didžiausias visoje euro zonoje. Jis siekia 25,1 proc.

Jaunuolių iki 25 metų nedarbo statistika šiurpina dar labiau. Airijoje ir Portugalijoje darbo neturi daugiau nei vienas iš penkių šiai amžiaus grupei priklausančių jaunuolių.

Ispanijoje ir Graikijoje nedarbo lygis atitinkamai siekia 53 proc. ir 55 proc. Už užimtumą, socialinius reikalus ir įtrauktį atsakingas Europos Komisijos narys Laszlo Andoras situaciją Bendrijoje vadina „darbų krize”.

O A. Gurria užsimena apie galimą prarastą 7,8 mln. jaunų žmonių kartą, kuri ne tik neturi darbų, bet ir išsilavinimo ar amato.

Anot eksperto, Europos įstatymų leidėjai susiduria su nauju ilgalaikio nedarbo fenomenu, kai žmonės darbo neturi daugiau nei porą metų.

Kuo ilgiau jie neturi darbo, tuo sunkiau jiems jį gauti, net kai yra galimybė. Tačiau esą neužtenka vien įvardyti problemos, reikia pateikti ir sprendimo būdų.

Briuselyje siūlyti įvairūs sprendimo būdai. Pavyzdžiui, Graikijos reformų programą prižiūrintis Horstas Reichenbachas sakė, kad darbų pasiūlai padidinti reikia labai inovatyvios politikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.