Rengiasi perrašyti kiaušinių etiketes

Pastarąjį mėnesį keitėsi vištų kiaušinių kaina. Dažniau – į pirkėjams nepalankią pusę. Prekybininkai sako, kad kiaušinių brangimui dar tik rengiasi, mat dėl to jau įspėjo paukštynai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas")

Sep 10, 2012, 8:42 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:05 PM

Pašarai vis brangsta, be to, Lietuvoje kiaušinių pasiūla vis traukiasi. Šitokias kainų stryktelėjimo priežastis nurodo paukštininkai.

Tai patvirtina ir metų statistika. Konkurencijos tarybos duomenimis, rudų kiaušinių kaina, nelygu kategorija, per metus vidutiniškai išaugo 36,7, o baltų – 44,7 proc.

Tiesa, kai kuriose parduotuvėse jie brango net per 80 proc.

Tiekėjai kels kainą

„Šiandien iš tiekėjų jau perkame kiaušinius penktadaliu brangiau nei prieš pusantro mėnesio, tačiau kol kas patys dengiame šį brangimą.

Parduotuvių lentynose dauguma kiaušinių kainuoja tiek pat kaip ir rugpjūtį, 10 procentų svyravo pigiausių kiaušinių kaina”, – sakė „Maxima” atstovė Olga Malaškevičienė.

Šiame prekybos tinkle pigiausi M dydžio kiaušiniai kainuoja 3,49, o L dydžio – apie 4 litus.

„Pastaruoju metu iš tiekėjų jau sulaukėme įspėjimų, kad kiaušiniai dar brangs, tačiau su tiekėjais tarsimės ir ieškosime sprendimų, kad išvengtume brangimo ir vartotojai kainų šuolio nepajustų”, – tikino „Maxima” atstovė.

Apie 10 proc. parduodamų kiaušinių šis tinklas įsiveža iš Latvijos ir Lenkijos.

Pajuto ir konflikto įtaką

Perrašyti kiaušinių etiketes ruošiasi ir „Iki” tinklas.

„Mūsų parduotuvėse kiaušinių kainos buvo panašios pastaruosius kelis mėnesius.

Tarkime, 10 vienetų pigiausių „Cento” kiaušinių kaina liepą buvo 3,79, rugpjūtį – 3,99, o rugsėjo pradžioje – 3,75 lito. Panašiai kito ir kitų rūšių kiaušinių kainos.

Deja, iš tiekėjų gauname informacijos, kad dėl brangstančių pašarų ir kiaušinių trūkumo rinkoje netolimoje ateityje jie planuoja didinti kiaušinių kainą iki 25 proc.”, – sakė „Iki” atstovas Valdas Lopeta.

Jau šiuo metu L kategorijos kiaušiniai pabrango maždaug 10 proc., tiesa, M kategorijos šiek tiek atpigo.

Kiaušinių pasiūlą ir kainas pastaruoju metu veikė ir konfliktai Vievio paukštyne.

„Kurį laiką dėl situacijos Vievio paukštyne buvo jaučiamas šio paukštyno produkcijos stygius, todėl teko dalį kiaušinių įsivežti iš Lenkijos, tačiau šiuo metu lietuviškos produkcijos vėl turime pakankamai”, – kalbėjo V. Lopeta.

Brangins ne visą produkciją

Rimi” tinkle kiaušiniai kol kas nebrango, nors tokių užuominų iš tiekėjų prekybininkai jau girdėjo.

„Jiems pabranginus, kiaušiniai gali brangti ir lentynose, tačiau nebūtinai visi, nebūtinai iš karto. Mes stengsimės, kad tai kuo mažiau pajustų pirkėjas.

Didžiąją kiaušinių, kuriais prekiaujame, dalį sudaro lietuviški kiaušiniai, kiti – latviški”, – kalbėjo „Rimi” atstovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.