Kodėl už žirnio dydžio „trolio“ karoliuką mokama net ir 3 tūkst. litų?

Ar, tarkim, 500 litų kainuojantis papuošalas, o tiksliau – vienas karoliukas, gali sudominti mases, tapti ilgalaike mada ir priversti žmones taupyti pinigus vien tik tam, kad įsigytų miniatiūrinį daiktą?

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-09-11 12:22, atnaujinta 2018-03-16 20:21

Lietuvos parduotuvėse prieš ketverius metų pasirodžiusių „Trollbeads“ ir tik prieš dvejus metus mūsų šalyje atsiradusių „Pandora“ papuošalų sėkmės fenomeną apibrėžti sudėtinga.

Jais prekiaujančių įmonių atstovų ir pačių karoliukų pirkėjų teigimu, šie nepigiai kainuojantys papuošalai tradicinius aksesuarus nurungia todėl, kad ne tik dailiai atrodo, bet ir turi savo specialią simbolinę reikšmę. 

Mistiški „troliai“

Pasaulyje garsios danų papuošalų gamintojos „Trollbeads“ istorija prasidėjo 1976 metais. Pirmasis karoliukas, kurio vardu pavadinta „Trollbeads“ kolekcija, buvo mažas karoliukas su šešiais veidukais. Jį sukūrė Sorenas Silversmithas ir pardavinėjo tėvo Svendo juvelyrikos parduotuvėje Kopenhagos centre.

Iš pradžių karoliukai buvo veriami ant odinės kaklo virvelės, o tik vėliau Soreno sesuo Lise pradėjo karoliukus verti ant sidabro grandinėlių - po vieną ant grandinėlės.

„Trollbeads“ į Lietuvą atvežusios bendrovės „Trade House LT“ vadovas danas Ianas Nielsenas tvirtina, kad anais laikais ant sidabro grandinėlės veriami karoliukai buvo gana originali juvelyrikos koncepcija. Šiais laikais tai nieko nenustebintų, bet prieš daugiau nei keturis dešimtmečius išrasta koncepcija pelną krauna iki šiol.

Kokybiški, išskirtiniai, individualūs - pagrindinius „trolių“ privalumus ir jų komercinės sėkmės priežastis aiškina I. Nielsenas.

Kolekcijoje – daugiau nei 100 „trolių“

Vilnietė Jurgita „Trollbeads“ karoliukus pastebėjo, kai šie tik pradėjo skintis kelią Lietuvoje. Groteskiški, chuliganiški, preciziški, šmaikštūs ir paprasčiausiai gražūs - šios savybės smulkius juvelyrinius gaminius pavertė savotiška manija.

„Elitinis, brangus papuošalas gali atrodyti ir itin chuliganiškai. Savo kolekcijoje turiu drakono su lytiniu organu karoliuką“, - mini „Trollbeads“ gerbėja.

Ji sutinka, kad „troliai“ neretai yra pervertinami, tačiau žinantys kolekcinę jų vertę sutiks už vieną karoliuką mokėti tiek, kiek kainuoja nauja skalbimo mašina.

„Kasmet 10 karolių iš prekybos būna išimami ir jie tampa kolekcininkų taikiniu. Turimus retus karolius galima sėkmingai parduoti“, - „trolių“ medžioklės ypatumus apibūdina moteris.

Jei yra normalu kolekcionuoti senus automobilius arba alaus bokalus, mano Jurgita, normalu yra ir medžioti „trolius“: „Kiekvienas karoliukas – unikalus, neretai sudėtingas juvelyrinis dirbinys.“

„Trolių“ jų gerbėjai ieško kaip išmano – perka specializuotose parduotuvėse, laukia, kol pasirodys nauja kolekcija, naršo interneto aukcionuose tikėdamasi susimedžioti retesnį karoliuką. Tiesa, perkant internete tenka būti budriems, mat viską pagaminti mokantys kinai kopijuoja ir madinguosius „trolius“.

Vidutinė jos turimo karoliuko kaina, skaičiuoja Jurgita, yra 150-200 Lt. Moters kolekcijoje jų daugiau nei 100: „Brangiausiai už vieną karoliuką esu mokėjusi beveik 400 Lt.“ 

O karoliukams priskiriamą reikšmę Jurgita vadina elementariu pasiteisinimu sau, kodėl už daiktą sutinki mokėti tokius pinigus. Kita vertus, turint kad ir 20 skirtingų karoliukų, juos galima verti įvairiais būdais ir derinti prie dėvimų drabužių stiliaus ar spalvos.

Kolekcija Baltijos šalims

„Trollbeads“ papuošalas susideda iš grandinėlės, užsegtuko ir daugybės „trolių“ karoliukų. Žmogus renkasi apyrankę - auksinę, sidabrinę, juodos ar rudos odos. Vėliau – užsegimą. Šis gali būti iš tauriųjų metalų arba „trolio“, akies rainelės formų. 

O štai pačių iš Murano stiklo gaminamų „trolių“ karoliukų yra visa galybė. Ir jie, kaip tikina juos perkantys žmonės, nėra tiesiog papuošalai. Žmogus, nusipirkęs „Trollbeads“ karoliuką, turi galimybę įamžinti juose svarbiausius gyvenimo įvykius.

Juk karoliukas su liūtu žmogui gali simbolizuoti jo jėgą, žvaigždės – siekiamybes ir svajones, kūdikį supančios mamos karoliukas – naujos gyvybės atėjimą, o „trolis“ iš baltojo perlo gali tarnauti tiesiog kaip subtilus aksesuarus. Juk nebūtina aklai tikėti, kad „trolių“ karoliukai iš tiesų gali jus apsaugoti nuo negandų arba pamėtėti stiprybės. Jie gali būti viso labo papuošalu.

Naujas kolekcijas „Trollbeads“ pristato keturis kartus per metus – pavasarį, vasarą, žiemą ir rudenį. Velykų ar Kalėdų proga papuošalų gerbėjams taip pat pažeriama naujų karoliukų, kurie šių gyvenime galėtų turėti savo reikšmę ir priverstų plačiau atverti piniginę.

Šiuo metu „trolių“ galima įsigyti 50 šalių, o iki šiol yra sukurta daugiau nei 600 skirtingų karoliukų. Ir kaip teigia jų gamintojai - kiekvienas bus su savo unikaliu dizainu ir istorija.

„Į Lietuvą atėjome per patį krizės įkarštį, tačiau „Trollbeads“ populiarumas mus nustebino. Nors pasaulyje yra 6 tūkst. „trolių“ parduotuvių, vienos sėkmingiausių yra čia, Lietuvoje“, - pasakoja I. Nielsenas. 

Tiesa, „Trollbeads“ pirkėjus vilioja ir kurdama karoliukus, kuriuos galima įsigyti tik tam tikroje šalyje. Šį reiškinį „Trollbeads“ pavadino „Kelione aplink pasaulį“. Brangieji „troliai“ jau buvo kurti Japonijos, Austrijos, Italijos arba Vokietijos pirkėjams.

O štai Baltijos šalių „troliai“ atrodo išties lietuviškai – vieną puošia trispalvė, kitą – Geležinis vilkas, trečias pagamintas iš Baltijos auksu vadinamo gintaro, o ketvirtasis simbolizuoja rudens lobį – grybus.

Pandoros pinklėse

Papuošalų ženklas „Pandora“ įsikūrė 1982 metais, o į Lietuvą atėjo prieš kelerius metus. Ši kompanija - juvelyrikos iš sidabro, aukso, brangakmenių bei pusbrangių akmenų ir Murano stiklo kūrėja bei gamintojas. Jų gaminiai yra parduodami 55 pasaulio valstybėse.

Vieni ją vadina „Trollbeads“ kopija, o kiti „trolius“ ir „pandoras“ veria ant vienos grandinėlės. Fenomenalu tai, kad ir „Trollbeads“, ir „Pandora“ karoliukai – danų sumanymas.

Jų koncepcija artima „Trollbeads“ idėjai – karoliukams suteikti reikšmę ir priversti pirkėją papuošalą vertinti ne kaip paprasčiausią aksesuarą, o kaip amuletą, simbolį, daiktą, su kuriuo išsiskyrus, apima tuštuma.

Kainos – įspūdingos

Karoliukų gerbėjai juokais save vadina ligoniais. Vieni juos medžioja dėl grožio, kiti kaip tikri kolekcionieriai kuria savo individualumą pabrėžiančias apyrankes arba kaklo pakabučius. Nors daugelis tvirtina, kad neuždirba tiek, kad galėtų sau leisti pirkti šiuos papuošalus, tačiau kažkokiu paslaptingu būdu karoliukus vis tik perkasi. O ir sustoti nežada.

Įtaigi rinkodara, daikto suasmeninimas ir išskirtinis dizainas padėjo užsukti sėkmingą verslą.

Kita vertus, kalbant apie „Trollbeads“ fenomeną, daugelio dėmesys krypsta toli gražu ne į estetinę papuošalų pusę. Nes šiaip nėra ko prikišti. Dažnam atrodo keista, kaip žirnio dydžio kamuoliukas iš sidabro ir stiklo gali kainuoti kad ir 200 Lt. 

„Troliškas“ papuošalas, skaičiuoja I. Nielsenas, gali kainuoti iki 90 tūkst. Lt: „Kaina priklausys nuo to, ko norės pirkėjas – odinės ar auksinės grandinėlės, deimantų ar gintaro. JAV „Trollbeads“ papuošalai prestižu nenusileidžia „Rolex“ laikrodžiams. Manau, kad kaina atitinka kokybę.“

Balto perlo „trolio“ kaina – 155 Lt, „Kūdikėlis trolis“ kainuoja 363 Lt, gintarinis karoliukas „Klevo sirupas“ - 135 Lt, o štai iš aukso ir sidabro pagamintas karoliukai „Motinystė“ arba „Tėvystė“ - 1719 Lt.

Antrojo danų prekės ženklo - „Pandora“ - papuošalų kainos panašios. Karoliukų kainos prasideda nuo 99 Lt. Auksinis gaminys gali kainuoja daugiau nei 3 tūkst. Lt. Pavyzdžiui, „Karališkosios karūnos“ su 0,108 karato deimantais kaina – 2799 Lt.

Ligonės ar milijonierės?

Kainos galėtų sugluminti net tuos, kurie uždirba tie, kad galėtų sau tai leisti. Bet neretai dėl „trolių“ galvą pameta ir tokie žmonės, kuriems norint įsigyti vieną karoliuką tenka taupyti mėnesį arba du.

„Kas sako, kad neperkant „Trollbeads“ galima nusipirkti tikrus deimantus, tai galiu pasakyti, kad daug ko neperkant po daugelio metų išeitų ir jachta, ir sraigtasparnis. Kam ko reikia“, - savo meilę karoliukams forume supermama.lt gina Rasma pasivadinusi jo lankytoja.

„Aš taip pat viena iš tų „milijonierių“. Iš pradžių kolegę kvailinau, kad už tokias sumas perka karoliukus, kol pati nenuėjau ir neapžiūrėjau, kokie jie visi įspūdingi, kokie mieli ir jaukūs, o ypač žinant, kad juos gamina rankomis, kad ten tik vienos šeimos verslas, tai jie man atrodo dar mielesni. Man patinka tikri, originalūs papuošalai ir tikrai nėra ko lyginti su stikliukais po 8 litus.

Tai yra gero sidabro ir Murano stiklo dirbiniai, nukritęs stiklinis karoliukas nedūžta. Jei pamirštu kartais per skubėjimą užsidėti grandinėlę su elfu, pajaučiu, kad kažko trūksta. Jis man kaip amuletas, apyrankė irgi lyg priaugo prie manęs. Tikri „Trollbeads“ mylėtojai supras, kokį džiaugsmą jie teikia“, - karoliukų gerbėjus gina Edile pasivadinusi moteris.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.