Sovietmečiu šaipėsi - dabar giria už originalumą

Už tai, kad Žagarė (Joniškio r.) visus metus traukia turistus, gyventojai dėkingi žagariškiui Edmundui Vaičiuliui. Kadaise sumanęs papuošti namą senais rykais, dabar jis neatsigina smalsuolių.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas”)

Sep 11, 2012, 11:03 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:27 PM

Prieš kelis dešimtmečius prie medinio namo sienos prikalęs pirmuosius alavinius katilus ir puodus E.Vaičiulis neišvengė pylos. Vos išvydęs juos miestelio seniūnas griežtai pareikalavo laikytis visiems žmonėms priimtinos tvarkos. Gūžčiojo pečiais ir artimiausi kaimynai.

Neklausęs nurodymų vyriškis tąkart turėjo sumokėti baudą už miestelio aplinkos darkymą. E.Vaičiulis dėl teisės puošti savo sodybą senais rykais netgi bylinėjosi Joniškio teisme ir laimėjo bylą.

Po to dalį namuose sukaupto rinkinio jis užkėlė ir ant namo stogo.

Neseniai sumanęs sutvarkyti savo sodybą žagariškis nuo vienos tvoros pašalino puodus tik tam, kad į kiemą galėtų įvažiuoti traktorius.

Miestelio gyventojai nuliūdo, bet E.Vaičiulis juos ramina – po remonto puodų ant namo sienų, stogo ir tvorų bus dar daugiau.

„Anksčiau tokius kaip aš keistuolius bausdavo, o dabar giria ir skatina”, – džiaugėsi permainomis, ko gero, didžiausio Lietuvoje varinių puodų ir katilų rinkinio savininkas.

Dar sovietmečiu susidomėjęs senienomis E.Vaičiulis jų prikaupė tiek, kad nesutalpino kieme. Senus katilus, bidonus, lėkštes, lygintuvus, nuo kolūkių kontorų nukabintas iškabas jis pradėjo tvirtinti prie namo sienų.

Originalios sodybos šeimininkas labiausiai brangina kieme eksponuojamų senovinių varinių virdulių rinkinį: „Visi jie surankioti Žagarės apylinkėse. Tokių dabar pamatysi nebent antikvariatuose.”

Daugybę senų rykų E.Vaičiuliui sunešė ir seniūnijos gyventojai.

Viena moteris, pamačiusi ant sienos vinimis prikaltą iš jos pavogtą katilą, neprašė grąžinti, o džiaugėsi – dabar jau niekas nenugvelbs.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Žagarės žydai, baimindamiesi represijų, savo turtą slėpdavo žemėje.

Senų namų kiemuose, apleistose sodybose, daržuose žmonės vis dar atkasa stalo įrankių, indų, kitokių namų apyvokos daiktų. Dalis tokių radinių papildė E.Vaičiulio kolekciją.

Pasirodo, lobio būta ir puodų karaliumi tituluojamo E.Vaičiulio namo kieme – kasant griovį aptiktas varinis katilas su puošniomis sidabro žvakidėmis, XIX amžiaus pradžios metaliniais pinigais.

Seniausia Rusijos imperijos moneta datuojama 1700 m.

Žagariškis net ir pats tiksliai nežino, kiek puodų yra sukaupęs: „Niekada jų neskaičiavau, bet pora tūkstančių tikrai bus.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.