Pusė Lietuvos gyventojų sutiktų gauti atlygį „vokelyje“

Vos ne pusė - 47 proc. - Lietuvos gyventojų sutiktų dirbti už neoficialų atlyginimą. Šiek tiek daugiau nei penktadalis (21 proc.) jų pasiruošę dirbti bet kokiomis sąlygomis, net jeigu ir visas atlyginimas būtų neoficialus, mokamas „vokelyje“, parodė tyrimų bendrovės RAIT atlikta apklausa. 26 proc. Lietuvos gyventojų sutiktų dirbti, jeigu tik dalis atlyginimo būtų išmokama „vokelyje“, o kita - oficiali. Apklausos metu išryškėjo tendencija, jog 25-34 metų amžiaus bei turintys vidurinį išsimokslinimą respondentai labiau sutiktų dirbti už neoficialų atlyginimą.

Beveik pusė Lietuvos gyventojų sutiktų gauti atlygį vokelyje.<br>V. Balkūnas
Beveik pusė Lietuvos gyventojų sutiktų gauti atlygį vokelyje.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA

Sep 12, 2012, 12:40 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:49 PM

31 proc. Lietuvos gyventojų nesutiktų dirbti už neoficialų atlyginimą. Taip manančiųjų daugiausiai buvo tarp pensinio amžiaus Lietuvos gyventojų. 22 proc. Lietuvos gyventojų neatsakė į šį klausimą.

Tyrimas atskleidė, kad 19 proc. respondentų kada nors yra tekę gauti visą ar dalį atlyginimo „vokelyje“. Panašūs rezultatai gauti ir praėjusiais metais - tuo metu šis skaičius siekė 21 proc.

Apklausa parodė, kad, palyginti su kitomis gyventojų grupėmis, vyrai, 25-34 metų amžiaus gyventojai, žmonės su bendruoju viduriniu išsimokslinimu, vadovai, įmonės savininkai, darbininkai bei bedarbiai statistiškai reikšmingai dažniau nurodė, kad jiems yra tekę visą ar dalį atlyginimo gauti „vokelyje“.

Analizuojant darbingo amžiaus (15-64 metų) Lietuvos gyventojų atsakymus, paaiškėjo, kad už neoficialų atlyginimą sutiktų dirbti daugiau nei pusė (51 proc.) apklaustųjų.

Per pastaruosius 7 mėnesius neoficialiai visą ar dalį atlyginimo „vokelyje“ teigia gavę 13 proc. apklaustųjų. RAIT valdybos pirmininkės Ingos Nausėdienės teigimu, per pusantrų metų padaugėjo žmonių, sutinkančių gauti atlyginimą „vokelyje“.

„Pernai metų pradžioje tokių buvo 44 proc., šiais metais 3 proc. daugiau. Taip pat ženkliai sumažėjo tų, kurie tikrai nesutiktų dirbti už neoficialų atlyginimą. Pernai - 41 proc., šiais metais - 31 proc.“, - apklausos duomenis komentavo ji.

Apklausą tyrimų bendrovė RAIT atliko šių metų rugpjūčio 10 - 23 dienomis. Iš viso buvo apklausta 1018 15 - 74 m. nuolatinių Lietuvos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.