Ispanijoje uždrausti lietuviški bobausiai

Atsakingos institucijos Ispanijoje uždraudė prekiauti džiovintais grybais bobausiais iš Lietuvos, motyvuodamos, kad Ispanijoje bobausiai laikomi nuodingais ir prekiauti jais draudžiama.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-09-17 18:06, atnaujinta 2018-03-16 17:44

Apie tai Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) pranešė Europos Komisija. VMVT duomenimis, grybus į Ispaniją dar 2009 m. spalį išvežė bendrovė „Ertra“, kuri nuo 2010 m. gegužės nutraukė savo veiklą.

Lietuvoje apribojimai prekybai šiais grybais nėra taikomi, o patyrę grybautojai bobausius laiko delikatesu. Mokslininkai perspėja, kad bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems asmenims gali sukelti stiprų apsinuodijimą. Todėl kai kurie mokslininkai nerekomenduoja šių grybų vartoti, o vartojant - būtinai specialiai juos paruošti ir valgyti nedideliais kiekiais.

Siekdami išvengti neigiamo bobausių poveikio, specialistai pataria rinkti tik gerai pažįstamus grybus, surinktus grybus apdoroti tą pačią dieną, nevalgyti ir neragauti žalių (nevirtų) bobausių.

Prieš bobausių vartojimą, pasak specialistų, juos patariama ne mažiau kaip tris kartus po 15 minučių pavirti keičiant vandenį, nuovirą būtina nupilti. Nuoviro negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti ir panašiai. Verdant bobausius patariama vėdinti patalpą, nes nuodai labai lakūs ir galima apsinuodyti prisikvėpavus garų. Grįžus iš miško ir sutvarkius grybus, būtina nusiplauti rankas.

Džiovinant bobausius, juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po dviejų mėnesių džiovintus grybus galima vartoti maistui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.