Imi paskolą - skaityk banko sutartį ir derėkis

Finansininkai teigia, kad žmonės galėtų iš paskolų naštos išsivaduoti greičiau, jei bent perskaitytų paskolų sutartis ir derėtųsi su bankais. Anot jų, paprasčiausios derybos gali sutaupyti šimtus ar net tūkstančius litų. Visos šiuo metu paimtos būsto paskolos sudaro 20 mlrd. litų. Toks skaičius beveik prilygsta metiniam šalies biudžetui. Skolose yra paskendę 126 tūkst. namų ūkių. 

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 19, 2012, 2:01 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:56 PM

Atliktos apklausos duomenimis, apie 90 proc. Finansų ir kreditų valdymo asociacijos klientų ir seminarų dalyvių nežino, kad palūkanų dydis gali kisti, kas yra anuitetas ar linijinis mokėjimo metodas ir kuo rizikuoja laiduodami savo turtu.

Taip pat pastebėta, kad būsto kredito turėtojai neišnaudoja visų savo galimybių, nedrįsta derėtis su juos kredituojančia institucija. Kitaip tariant, didžioji dalis būsto paskolų turėtojų paprasčiausiai permoka už paskolą.

Neskaito ir nesidera

„Paprašyti įvardyti priežastis, kodėl pasirašo sutartis net jų neperskaitę, 98 proc. asociacijos konsultuotų žmonių teigė manantys, kad vis tiek nieko negalės pakeisti sutartyje. Kita priežastis – per sudėtingas tekstas, per daug finansinių ir teisinių terminų, kurių vis tiek nesupranta“, – sako teisiniais klausimais konsultuojantis ir būsto kredito turėtojams teismuose atstovaujantis advokatas Marius Liatukas.

Taip pat pastebėta, kad žmonės paprastai skaito tik specialiąją paskolos dalį ir vengia skaityti bendrąją sutarties dalį, surašytą mažomis raidėmis. Tačiau tylėjimas ir kuklumas naudos neduoda – specialistai teigia, kad paprasčiausios derybos gali sutaupyti dešimtis tūkstančių litų.

„Palūkanos svyruoja. Būsto paskolą reikia peržiūrėti kas metus. Reikia banke derėtis dėl sąlygų – galima nuderėti banko maržą ir sutaupyti per mėnesį 200-300 litų. Paėmus 200 tūkst. litų paskolą ir vėliau įnešus didelę pinigų sumą – 20 tūkst., perskaičiuota pinigų mėnesinė įmoka sumažėja maždaug šimtu litu.

Tačiau galima derėtis – geriau ne sumažinti įmoką, o sutrumpinti laiką. Taip ilgainiui būtų galima sutaupyti iki 84 tūkst. litų“, - patarimus dalijo Marius Jansonas, Finansų ir kreditų valdymo asociacijos prezidentas.

Finansų ir kreditų valdymo asociacijos ekspertų skaičiavimais, kadangi paskolų portfelio likutis siekia apie 20,1 mlrd., tai kreditų gavėjai per 10 metų bankams sumokės 3,6–5,5 mlrd. palūkanų, per 20 metų 7,6–11,7 mlrd., per 30 metų – atitinkamai 12–18,7 mlrd. litų.

„Žmonės pamiršta ir apie pragyvenimą, ir apie vaikų mokslus. Kai kurie žmonės paskaičiuoja, kada gaus palikimą iš mirusios močiutės, ir tai irgi įtraukia į būsto paskolos grąžinimo planą“, - juokavo M. Jansonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.