Didžiąją dalį milijardų paliks ne giminėms, o labdarai

Praėjus daugiau nei dvejiems metams nuo Billo Gateso ir Warreno Buffetto pradėto projekto jau beveik šimtas milijardierių pareiškė esantys pasirengę bent pusę savo turto paaukoti labdarai.

W. Buffettas beveik visą turtą nusprendė paskirti labdaros fondui.<br>AP
W. Buffettas beveik visą turtą nusprendė paskirti labdaros fondui.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

2012-09-20 08:42, atnaujinta 2018-03-16 16:36

Prie projekto prisijungus dar 11 milijardierių, aukotojų skaičius siekė 92.

Tarp naujų iniciatyvos narių, be kitų, yra vienas procesorių gamintojos „Intel” įkūrėjų Gordonas Moore’as ir filmų nuomos internetu paslaugą teikiančios bendrovės „Netflix” bosas Reedas Hastingsas.

„Microsoft” įkūrėjas B. Gatesas ir legendinis investuotojas W. Buffettas, kurie laikomi vienais turtingiausių pasaulio žmonių, savo kampaniją „The Giving Pledge” („Aukų pažadas”) pradėjo 2010-aisiais.

Jų tikslas – šimtus turtingiausių pasaulio asmenų įtikinti didelę dalį savo milijardų dar jiems gyviems esant arba po mirties paaukoti labdarai. Būtina sąlyga – apie tai viešai pažadėti.

Žurnalo „Forbes” duomenimis, Amerikoje gyvena per 400 milijardierių.

W. Buffettas, valdantis net 50 mlrd. dolerių vertės turtą, anot „Forbes”, yra trečias turtingiausias pasaulio žmogus. Beveik viską jis pažadėjo paaukoti savo draugo B. Gateso ir jo žmonos Melindos fondui.

Dalį turto labdarai yra pažadėję „Facebook” įkūrėjas Markas Zuckerbergas, Niujorko meras Michaelas Bloombergas, Holivudo režisierius George’as Lucasas.

Iniciatyvos autoriai dairėsi aukotojų ir kituose žemynuose, tačiau daug norinčių ten neatsirado. Tiek W. Buffettas, tiek B. Gatesas lankėsi Kinijoje ir Indijoje, tačiau šių viešnagių rezultatai – nekokie.

Aukoti labdarai ne itin linkę ir Europos milijardieriai.

Antai turtingiausi Prancūzijos žmonės Arnaud Lagardere’as ir Liliane Betencourt pareiškė remiantys šią iniciatyvą, bet prie jos neprisijungė ir apie tai atsisakė kalbėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.