Lietuvos zoologijos sodas keičia veidą

Jau kuris laikas netyla kalbos, kad Lietuvos zoologijos sodas privalo atsinaujinti. Pagelbėti buvo kviečiami ir visi norintys, pavyzdžiui − buvo galima skirti 2 proc. pajamų mokesčio vieno ar kito žvėries narvo ar voljero renovavimui. O pats zoologijos sodas atsisakė vienos meškų rūšies taip siekdamas praplėsti lankytojų numylėtinio baltojo lokio Kasparo erdvę.

Liūtai Kaune gyvena pakankamai erdviai, jiems užtenka erdvės ne tik pasivaikščioti, bet ir pažaisti<br>Rūta Malžinskaitė
Liūtai Kaune gyvena pakankamai erdviai, jiems užtenka erdvės ne tik pasivaikščioti, bet ir pažaisti<br>Rūta Malžinskaitė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2012, 6:30 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:17 PM

Šiuo metu pradėta rengti Lietuvos zoologijos sodo teritorijos galimybių studija ir detalusis planas. Projekto parengimo ir vykdymo darbai finansuojami iš Europos regioninės plėtros fondo pagal 2007−2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo apie aplinką sistemos sukūrimas ir plėtra“.

„Lietuvos zoologijos sodas oficialiai buvo atidarytas 1938 metais, kai žvėrių laikymo sąlygų standartai, galimybės bei technologijos buvo kitokios. Cementas, aukštos, storos metalinės tvoros buvo įprastas vaizdas. Lankytojai, būdavo, pajuokaudavo: „Negąsdinkit stručio! Juk grindys betoninės!“.

Dabar siekiama zoologijos sodų gyventojams sukurti kaip galima natūralesnę aplinką. Tokius pakeitimus planuojame ir mes,“ – situaciją komentavo Lietuvos zoologijos sodo atstovas ir minėto projekto vadovas Benas Noreikis.

Prieš pradedant darbus – detalus veiklos planas

Lietuvos zoologijos sodo atstovai žino, kad dalis voljerų yra pasenę ne tik morališkai, bet ir fiziškai. Todėl rengiamoje studijoje atsižvelgiama į kitų šalių patirtį, glaudžiai bendradarbiaujama su specialistais.

Aplinkos ministerijos Europos Sąjungos fondų valdymo skyriaus vyr. specialistas Mantas Baltraitis teigia, kad klausti, kokiu tikslu atnaujinamas Lietuvos zoologijos sodas, tai tas pats, kas klausti, kodėl keičiamas varvantis vandens čiaupas. Lietuvos zoologijos sodas veikia, tačiau tiek sąlygos, tiek estetinis vaizdas jau kuris laikas nevilioja lankytojų. Be to, užtenka nuvažiuot į Rygą, kad suprastum, kaip gali atrodyti sutvarkytas zoologijos sodas.

„Labai svarbu kruopščiai parengti sodo atnaujinimo dokumentus. Iki šiol jis buvo tvarkomas po gabaliuką, tai ten užlopydavo, tai čia pakeisdavo, tačiau tai ne sprendimas. Parengus visus dokumentus, ištyrus kokių ir kur reikia pakeitimų, naujovių, kaip optimaliai išnaudoti plotą, bus galima imtis konkrečių veiksmų, − kalbėjo Aplinkos ministerijos atstovas. − Jei visus planus paruoštume iki kitų metų gegužės, o juos patvirtintume iki kitų metų pabaigos, tai jau nuo 2014 metų būtų galima zoologijos sodą pradėti tvarkyti“.

Žavi žaismingi žvėrys

Lietuvos valstybinis zoologijos sodas užsiima ir edukacine veikla. Pažintinių ekskursijų metu zoologijos sodo specialistai padeda pažinti retus ir nykstančius gyvūnus, pasakoja apie žmogaus vaidmenį gamtoje, o žaismingai nusiteikę gyvūnai žavi lankytojus.

„Stebėti į rutiną įnikusį, nieko nesidominti gyvūną liūdina. Ypač tokius dalykus pastebi vaikai, jie komentuoja ir drąsiai klausinėja, o kodėl taip, o kodėl anaip, – pasakoja Kaune įsikūrusio zoologijos sodo atstovas. − Štai kupranugariai, avijaučiai, liūtai pas mus gyvena pakankamai erdviai, jiems užtenka vietos prasivaikščioti, pažaisti“.

Tačiau net ir turėdami ne pačias geriausias sąlygas, Lietuvos zoologijos sodo specialistai sugeba nustebinti kolegas iš užsienio. Pavyzdžiui, praėjusiais metais pavyko išauginti kilniojo erelio jauniklį. Tai retas atvejis, nes nelaisvėje šie paukščiai sunkiai veisiasi.

Jei ir tokiomis sąlygomis mūsų specialistai sugeba nustebinti pasaulį, tai atnaujinus erdves ir pagerinus sąlygas, galėsime pasiekti dar geresnių rezultatų, kurių mums pavydės garsiausi pasaulio zoologijos sodai.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.