Paukštienos gamintojai taupys jūsų laiką virtuvėje

Vištiena artimiausiu metu tikrai brangs, tačiau ne taip smarkiai, kaip kitos rūšies mėsa - jautiena ar kiauliena, todėl tikimasi, kad lietuviai vis dažniau rinksis paukštienos gaminius. Ypač, jeigu juos bus patogu ir greita paruošti, pavyzdžiui - su visa pakuote pašauti į orkaitę ir iš jos ištraukti jau garuojančius „Amerikietiškus BBQ“ sparnelius.

Paukštienos perdirbimo įmonėje dauguma procesų vyksta automatizuotai konvejeriu.<br>V. Ščiavinskas
Paukštienos perdirbimo įmonėje dauguma procesų vyksta automatizuotai konvejeriu.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Sep 20, 2012, 5:35 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:17 PM

Bendrovė „KG Group“ šiemet į savo paukštininkystės įmonių Kaišiadorių paukštyno ir Vilniaus paukštyno technologinę įrangą iš viso investuos 46,5 mln. Lt. 

Kiek mažiau nei pusė šių investicijų atitenka Vilniaus įmonei, kur įdiegtos naujos „kalibruotos skerdenos dalių gamybos“ technologijos ir nauja pakavimo įranga.

Skamba grėsmingai industriškai, tarsi kalbėtume ne apie paukščius, o apie metalo apdirbimo stakles. Pirkėjas parduotuvėje tai pastebės iškart - kiekviena sparnelių, šlaunelių ar kulšelių pakuotė bus vienodo svorio ir kainuos tiek pat. Nereikės sukti galvos - kiek suvalgėte 200 ar 250 gramų mėsos. Visada įsigysite vienodą porciją.

Maža to, lentynose atsiras produktų, kuriuos bus galima nė neišpakavus pašauti tiesiog į karštą orkaitę (ne mikrobangų krosnelę) ir netrukus ištraukti garuojantį patiekalą.

Lankiausi Vilniaus paukštyne ketvirtadienį ir vakare pamėginsiu tiesiai į orkaitę pašauti tuos „Amerikietiškus BBQ“ viščiukų sparnelių petukus, kurių pakuotę gavau lauktuvių. Ant pakuotės skelbiama: „Išskirtinis skonis; pakuotė tinkama kepti; greitai paruošiamas produktas; fiksuoto svorio pakuotė; lietuviška vištiena.“ 

„Kodėl vištienos kalibravimas toks svarbus? Skirtingo dydžio mėsos gabalėliai kepa skirtingą laiką. Mes užtikrinsime, kad gabalėliai būtų vienodo dydžio, o tai reiškia, kad viską pavyks iškepti puikiai. Be to, atsiras galimybė į parduotuves tiekti vienodo dydžio pakuotes“, - sakė „KG Group“ vykdomasis direktorius Darius Samuolis.

Bendrovė didelę dalį paukštienos gaminių eksportuoja į Vakarų šalis, kur sėmėsi produkcijos idėjų.

„Modernizuodami gamybą norime labiau pereiti nuo šviežios mėsos prie produktų gamybos. Žmonės virtuvėje nori praleisti vis mažiau laiko, nors šiuo požiūriu lietuviams iki Vakarų Europos gyventojų dar toli, bet artėjame. Norime pasiūlyti daugiau paruoštų produktų, kuriuos būtų lengviau ir paprasčiau gaminti ir žmonės jaustųsi laimingesni“, - aiškino D. Samuolis.

Naujos technologijos, kurios šiuo metu diegiamos „KG Group“ paukštynuose, leis ne tik tiksliau pagal svorį ir dydį pjaustyti mėsą, bet ir, pavyzdžiui, pagaminti filė iš šlaunelių mėsos. Tokie gaminiai būtų pigesni nei dabar įprasta krūtinėlių filė.

Tačiau naujosios technologijos, deja, paukštienos gaminių neatpigins ir „KG Group“ vadovai to neslėpė.

„Kai grūdų kainos rekordinės, būsime priversti didinti ir paukštienos kainas. Tik tikimės, kad ji brangs mažiau nei jautiena, kiauliena, kurios kilogramui pagaminti reikia dar daugiau resursų. Pašarai sudaro 60 proc. paukštienos gamybos išlaidų“, - paaiškino „KG Group“ valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys.

Tarp kitko, Vilniaus paukštyne taip pat įrengta sraigtasparnio nusileidimo aikštelė.

Paukštyno savininkai stengėsi pabrėžti, kad didesnę rinkos dalį siekia atkovoti ne iš vištieną gaminančių konkurentų, o iš kitos mėsos gamintojų. Naujoviški vištienos gaminiai, paruošti kepti, taip pat faršas, dešrelės, kurias planuojama gaminti, turėtų pavilioti kiaulienos mėgėjus.

Pirmąjį šių metų pusmetį Vilniaus paukštynas pardavimo pajamas padidino penktadaliu, palyginti su 2011 m. tokiu pat laikotarpiu. 2012 m. I pusmetį pardavimo pajamos siekė 124,2 mln. Lt, o 2011 m. I pusm. - 97,9 mln. Lt. Šiais metais planuojama 263,5 mln. Lt apyvarta. Vilniaus paukštynas 2011 m. eksporto mastus padidino 40 procentų.

„Kauno grūdai“ kartu su Vilniaus paukštynu ir Kaišiadorių paukštynu sudaro vieną moderniausių ir ekonomiškai stipriausių gamybinių susivienijimų Lietuvoje - įmonių grupę „KG Group“. Praėjusiais metais „KG Group“ peržengė milijardo litų apyvartą. Ji buvo 40 proc. didesnė nei 2010 m. ir siekė 1,2 mlrd. Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.