Lietuvių statomi namai didžiausią paklausą turi Skandinavijoje

UAB „Kegesa“ – medinio karkaso surenkamus modulinius ir skydinius namus gaminanti ir statanti įmonė. Statybų sėkmės paslaptimi dalijasi ketvirtus metus gyvuojančios įmonės direktorius Petras Kiminius.

Medinio karkaso surenkami moduliniai ir skydiniai namai ypač vertinami Skandinavijoje.
Medinio karkaso surenkami moduliniai ir skydiniai namai ypač vertinami Skandinavijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Pusvaškytė

Sep 24, 2012, 9:01 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:11 PM

Klaipėdiečių patirtį labiausiai vertina skandinavai

P.Kiminius statybų versle sukasi jau 17 metų. Šiandien jo sukaupta patirtis kokybišką produktą leidžia siūlyti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio rinkoms. „Didžiausią paklausą mūsų produkcija turi Skandinavijos rinkose, Norvegijoje mūsų produktų kainos labai konkurencingos. Čia stengiamės maksimaliai mažinti išlaidas, pavyzdžiui, gamybos bazę įkūrėme 25 kilometrai nuo uosto“, – pasakoja verslininkas.

Pasak P. Kiminiaus, specializuotis gaminant skirtingo tipo namus Skandinavijoje verta – Norvegija labiausiai išvysčiusi medinių modulinių daugiabučių namų statybą, turi tokiems statiniams pritaikytą normatyvinę bazę, o Švedijoje ir Danijoje paklausesni skydiniai namai.

Verslo plėtrai paramos sulaukė iš INVEGA

Sparčiai auganti įmonė jau trečius metus iš eilės naudojasi UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (toliau – INVEGA) teikiamomis paslaugomis – buvo imta lengvatinė paskola su daliniu suteiktos paskolos palūkanų kompensavimu.

„Nusprendėme kreiptis į INVEGA dėl paskolos ir dalinio paskolos palūkanų kompensavimo, nes sparčiai didėjantis užsakymų skaičius privertė padengti vis didesnes apyvartos lėšas. Paskolos kompensavimas tikrai pasiteisino, leido geresnėmis sąlygomis gauti kreditą ir sumažino palūkanų išlaidas. Tai mums labai svarbu, nes šias sutaupytas lėšas įmonė gali skirti kitoms verslo plėtrai būtinoms reikmėms“, – teigia P. Kiminius.

Tai atsispindi ir sparčiai augančioje metinėje įmonės apyvartoje, kuri 2009 m. siekė 832 tūkst. Lt, 2011-aisiais – jau virš 10 mln. Lt., o šiemet tikimasi 12 mln. litų.

Pasak verslininko, kiekvienam rimtai mąstančiam apie nuosavą verslą pravartu išsiaiškinti, kokias galimybes verslo pradžiai ir plėtrai teikia valstybės valdoma bendrovė.

Verslui sunkiausia pradžioje

Skolinimasis lengvatinėmis sąlygomis ir teikiamas paskolų palūkanų kompensavimo mechanizmas pasiteisina ne vien plečiant, bet ir pradedant naują verslą. Pasak Kauno verslo informacijos centro „Verslininkų namai“ direktoriaus Donato Žiogo, sunkiausi jaunam verslui yra pirmieji treji metai – būtent šiuo laikotarpiu bankrutuoja daugiausia naujų įmonių.

„Verslą pradėti ketinančiam žmogui pirmiausia patariame realiai įvertinti savo galimybes ir patirtį, atsižvelgti į tai, kiek potencialiai sėkminga bus verslo idėja, padedame parengti verslo planą, parinkti įmonės teisinę formą“, – įžvalgomis dalijasi D.Žiogas.

Tačiau net ir gerą idėją turinčius pradedančiuosius verslininkus neretai sustabdo pradinio kapitalo trūkumas. „Iš Verslumo skatinimo fondo pradedančiajam verslui teikiamos lengvatinės paskolos su palūkanų kompensavimu yra unikali galimybė pradėti verslą, kurį toliau plėsti bus galima iš apyvartinių lėšų“, – teigia D.Žiogas.

Pasak eksperto, verslo pradžiai suteikiama paskola su palūkanų iki 95 proc. kompensacija rodo, kad jaunas verslas Lietuvoje yra gerbiamas ir pageidaujamas: „Pradedančiam verslininkui suteikiama galimybė palūkanoms skirtas lėšas investuoti kitur. Juk kiekvienas sutaupytas litas prisideda prie įmonės apyvartos ir didina jos konkurencingumą.“

Geros idėjos paramos sulauks

Pasak INVEGA generalinio direktoriaus Audriaus Zabotkos, Lietuvoje gerų verslo idėjų, kurios būtų sėkmingai parduodamos ir užsienyje, tikrai netrūksta. Kartais joms įgyvendinti tiesiog trūksta pradinio kapitalo.

„INVEGA administruoja ne vieną priemonę, skirtą smulkiajam ir vidutiniam verslui. Siekiame padėti naujoms smulkiosioms ir vidutinėms įmonėms kurti darbo vietas sau ir kitiems. Svarbiausia, kad žmonės nestokotų darbštumo, gabumų, ryžto ir kūrybiškumo. Visa kita išspręsti įmanoma“, – teigė A. Zabotka.

Administruodama lengvatinių paskolų teikimą,INVEGA įgyvendina ir dalinio paskolų palūkanų kompensavimo priemonę, finansuojamą iš Eeuropos regioninės plėtros fondo. Paskolų palūkanos kompensuojamos keliais atvejais. Vienas jų, kai paskola imama iš Verslumo skatinimo fondo, kompensuojama 95 proc. sumokėtų palūkanų.

Jeigu verslo finansavimas vykdomas ne iš Verslumo skatinimo fondo, o pagal kitas INVEGA įgyvendinamas priemones ir už paskolos grąžinimą ar ilgalaikės nuomos sutarties įvykdymą yra suteikta INVEGA garantija, kompensuojama iki 50 proc. sumokėtų palūkanų.

Tiek pat palūkanų kompensuojama ir tuo atveju, kai imamos paskolos iš kredito įstaigų ar ilgalaikės nuomos bendrovių investicijoms į gamybos įrangą ir įrenginius finansuoti, kai INVEGOS garantija nėra suteikta. Tik tuomet verslininkai savo investicijas turėtų atlikti iki 2013 m. kovo 1 d.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.