Siūloma uždrausti reklamą per LRT

Galima tikėtis, kad nuo ateinančių metų įsijungę Lietuvos radiją ar televiziją, nepamatysime ir neišgirsime nė vienos reklamos. Šį trečiadienį Seimas pritarė Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pataisoms, kurios uždraustų reklamą nacionalinio transliuotojo eteryje, taip pat įtvirtintų biudžetinį finansavimą - 0,6 procento praėjusių metų nacionalinio biudžeto pajamų - apie 125 mln. Lt.

„Mes paskaičiavome, kad 0,6 proc. nuo biudžeto pajamų yra daugiau, nei dabar gaunamos mūsų pajamos – valstybės dotacijos su reklama kartu sudėjus“, - teigė R. Paleckis.<br>V. Balkūnas
„Mes paskaičiavome, kad 0,6 proc. nuo biudžeto pajamų yra daugiau, nei dabar gaunamos mūsų pajamos – valstybės dotacijos su reklama kartu sudėjus“, - teigė R. Paleckis.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 26, 2012, 6:05 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:33 PM

• 0,6 proc. biudžeto pajamų skiriamų LRT (apie 125 mln. Lt) pranoktų ankstesnes transliuotojo pajamas

• Tikimasi, kad nustatyto dydžio finansavimas sumažins LRT priklausomybę nuo valdžios ir verslo

• LRT ketina prieštarauti pataisai, jei pradinė 0,6 proc. suma bus mažinama 

Projektą iniciavę seimūnai tvirtina, kad tai sumažins LRT priklausomybę nuo Seimo ir verslo. Lietuvos televizijos vadovas Rimvydas Paleckis pataisą vertina teigiamai ir tvirtina, kad tokiu atveju LRT pajamos išaugtų. Šiuo metu pajamos, gaunamos iš reklamos, sudaro maždaug trečdalį LRT pajamų. 

Už projektą balsavo 50 parlamentarų, prieš buvo du, susilaikė aštuoni. Už balsavo didesnė dalis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos, kitų frakcijų pavieniai parlamentarai, tik Liberalų sąjūdžio atstovai balsavo arba prieš, arba susilaikė. Dėl šio projekto taip pat prašoma Vyriausybės išvados. Svarstymas Seimo salėje numatytas spalio 16 dieną.

Projektą inicijavęs Seimo ŠMKK vadovas konservatorius Valentinas Stundys tvirtino, kad siūlomas reguliavimas užtikrins LRT nepriklausomumą. Paprašytas įvardyti, nuo ko nacionalinis transliuotojas priklausomas dabar, V. Stundys nurodė ir biudžetą tvirtinantį Seimą, ir komercines įtakas.

„LRT priklausomas nuo mūsų - kokį biudžetą Seimas patvirtina, taip pat priklausomas iš dalies ir nuo komercinių įtakų, savo sėkmingo ar nesėkmingo dalyvavimo reklamos rinkos dalybose“, - sakė V. Stundys.

Anot jo, pataisos įteisintų aiškią formulę, kuri neleistų Seimo ar Vyriausybės daugumoms manipuliuoti, kaip joms palanku, būtų nustatyta aiški pajamų forma, 0,6 proc. biudžeto pajamų, neleistų LRT padaryti politinių partijų ar politikų manipuliacijų objektu, užtikrintų nepriklausomumą.

Lietuvos televizijos vadovas R. Paleckis taip pat išreiškė pritarimą naujai pataisai. 

„Mes paskaičiavome, kad 0,6 proc. nuo biudžeto pajamų yra daugiau, nei dabar gaunamos mūsų pajamos – valstybės dotacijos su reklama kartu sudėjus“, - teigė R. Paleckis.

Pašnekovas žadėjo sekti pataisos kelią per Seimą ir Vyriausybę ir sakė, kad „garsiai prieštaraus“ bet kokiam bandymui keisti 0,6 proc. į mažesnį skaičių.  

Šiuo metu pajamos, gaunamos iš reklamos, sudaro maždaug trečdalį LRT pajamų. 

Projektu siūloma įtvirtinti, kad reklama ir komerciniai audiovizualiniai pranešimai LRT radijo ir televizijos programose draudžiami, išskyrus atvejus, kai reklamą ir komercinius audiovizualinius pranešimus LRT privalo transliuoti, vykdydama sutartinius įsipareigojimus dėl tarptautinių renginių transliavimo teisių įsigijimo ar suteikimo.

Šiuo metu LRT reklama draudžiama tik valstybės paskelbtomis gedulo dienomis, transliuojant valstybinės reikšmės renginius bei vaikams skirtose programose.

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2013 metų sausio 1 dienos.

Pataisas kritiškai įvertino Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, įžvelgęs galimą prieštarą Konstitucijai, kai vertino projekte įrašytą įpareigojimą LRT skirti 0,6 procento praėjusių metų nacionalinio biudžeto pajamų.

Tačiau projekto preliminarų atitikimą Konstitucijai vertinęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas projektui pastabų neturėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.