„Švyturiui“ – aukštas britų įvertinimas

Seniausioje Didžiosios Britanijos alaus darykloje alus verdamas pagal lietuvišką receptą. Jo galės paragauti didžiausio ir garsiausio šioje šalyje alaus barų tinklo „Weatherspoon” lankytojai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2012, 10:30 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:18 PM

Didžiausiame Didžiosios Britanijos aludžių tinkle „JD Weatherspoon” nekantriai laukiama spalio 24-osios – tą dieną prasidės ir 19 dienų truks pasaulyje pirmaujantis tikrojo elio festivalis.

Iš viso alaus gurmanams bus pateikta 50 išskirtinių alaus rūšių – 40 angliškojo elio susirungs su dešimt pasaulio rūšių, iš kurių aštuonios bus išvirtos čia pat, Britanijos daryklose.

„Švyturio” darykla – vienintelė iš Rytų Europos alaus gamintojų, pakviesta dalyvauti „Weatherspoon” alaus festivalyje.

„Tai – didelė garbė ir akivaizdi nauda šaliai, kurios darykla pakviesta dalyvauti šiame alaus festivalyje. Didžiojoje Britanijoje jis labai populiarus, apie jį rašo specializuoti žurnalai, juo domisi alaus mėgėjai.

Taip garsiname Lietuvos vardą pasaulyje”, – sakė vyriausioji „Švyturio” aludarė Džuljeta Armonienė, nutarusi britus nustebinti „Baltijos Red Ale” – sodraus salyklinio skonio ir tamsaus, kone raudono gintaro spalvos alumi.

Dvi seniausios daryklos

Seniausia Didžiosios Britanijos darykla „Shepherd Neame” yra įsikūrusi Faveršamo miestelyje Kento grafystėje.

Būtent joje prižiūrint Dž. Armonienei šią savaitę buvo išvirtas lietuviškas alus. Beje, receptas į „Shepherd Neame” atkeliavo iš „Švyturio” alaus daryklos, kuri yra seniausia Lietuvoje.

Lietuvoje žinomos „Shepherd Neame” darykloje verdamos alaus rūšys „Spitfire” ir „Shepherd’s Bush”. „Didžiojoje Britanijoje alų verdu pagal lietuviško „Švyturio Baltijos” receptūrą. „Baltijos Red Ale” bus elio tipo 5,5 laipsnio stiprumo alus, mat britai labiau mėgsta būtent elį.

Nuo įprasto „Švyturio Baltijos” jis skirsis gamybos procesu, kuris yra greitesnis. Elis yra be angliarūgštės ir be tvirtos putos, kuri būdinga lietuviškam „Švyturio” alui.

Jame labiau išryškėja apynių kartumas. Britams šis alus turėtų patikti dėl sodraus ir saldoko karamelės skonio, paragavus dar ilgai juntamo burnoje”, – sakė Dž. Armonienė.

Ji su britais dalijosi patirtimi, kaip verdant šį alų atskleisti salyklo suteikiamas savybes. Papildžius jį Kento grafystės apyniais, išvirtas aukščiausio lygio sodraus raudonio alus „Baltijos Red Ale”, kuriam galbūt gali prilygti tik raudonasis Vienos lager.

Dž. Armonienė dar liepą britų alaus daryklai pateikė receptūrą. Darykla savo ruožtu parengė savo įrangą ir produktus.

Šią savaitę Jungtinėje Karalystėje besilankanti vyriausioji „Švyturio” aludarė kartu su daryklos specialistais išvirė „Baltijos Red Ale”. Dabar jis aštuonias dienas bus fermentuojamas.

Įvertins barų lankytojai

„Buvo labai įdomu virti misą senovinėje ąžuolinėje talpykloje, kurios neįmanoma net pašildyti, o temperatūra reguliuojama tiekiant reikiamo karščio vandenį”, – pasakojo aludarė.

Sufermentuotas ir nuskaidrintas jaunas alus bus perpiltas į 50 litrų statinaites, Didžiojoje Britanijoje vadinamas „cask”. Į jas dar kartą dedama mielių ir alus kurį laiką fermentuojasi šiose statinėse.

Tuomet jau bus galima jį pilstyti „Weatherspoon” aludėse. Tačiau prieš tai Dž. Armonienė Lietuvoje sulauks siuntinio, kad galėtų patikrinti, ar „Baltijos Red Ale” pavyko būtent toks, koks buvo sumanytas.

Šį lietuvišką alų vertins ne ragautojų komisija, o dešimtys tūkstančių barų lankytojų. Dvi savaites „Baltijos Red Ale” alumi bus prekiaujama 860 vietų visoje Didžiojoje Britanijoje.

Tai nėra eiliniai barai, o britų alinių tinklas „Weatherspoon”, įkurtas 1979 metais. Šis tinklas išpilsto daugiausia alaus Didžiojoje Britanijoje. Dalyvauti alaus festivalyje ir patekti į tinklo tiekėjų sąrašus yra didelė garbė kiekvienai pasaulio alaus daryklai.

Įrodė savo meistriškumą

„Weatherspoon” festivalis neprimena garsiojo „Oktoberfest” Vokietijoje. Šįmet festivalis vyksta rugsėjo 25–lapkričio 11 dienomis. Jo metu „Weatherspoon” aludėse pristatoma specialiai šia proga išvirto alaus, taip pat ir „Baltijos Red Ale”.

„Kadangi alų įvertina barų lankytojai, noriu pakviesti visus Didžiojoje Britanijoje gyvenančius lietuvius ragauti ir vertinti šį alų. Jeigu jis patiks lankytojams, alinių tinklas gali pakviesti alaus daryklą tapti nuolatine tiekėja.

Tai – tarsi aukščiausias kokybės ir skonio pripažinimas. Žinoma, tuomet tiektume ne Didžiojoje Britanijoje, o Lietuvos „Švyturio” darykloje išvirtą alų”, – sakė Dž. Armonienė.

Skina apdovanojimus

Vyriausioji „Švyturio” aludarė jau anksčiau pasauliui yra įrodžiusi, kad puikiai išmano alaus receptus. Jos „Dortmunder/European Export” stiliaus alus „Švyturio Ekstra” šįmet skoniu nurungė net vokiečių aludarius ir iškovojo prestižiškiausių alaus varžybų pasaulyje – Pasaulio alaus taurės („World Beer Cup”, JAV) – auksą.

Britams išvirtas „Švyturio Baltijos” alus 2002 metais yra iškovojęs Pasaulio alaus taurės bronzos medalį („Marzen/Oktoberfest” kategorija).

Šiuo metu Klaipėdoje verdamas „Švyturio” alus eksportuojamas į 26 valstybes, o didžiausi kiekiai iškeliauja į Rusiją, Didžiąją Britaniją, Airiją ir Jungtines Amerikos Valstijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.